Til forsiden
Printvenlig side
Login
LinkedIN
Facebook
Twitter
Email
Støt SIND
Bliv medlem

Ambitionen med siderne på www.sind.dk om sindslidelser er at formidle let tilgængelig information med afsæt i SINDs brochurer, hjemmesider og søsterorganisationer. Får du brug for mere lægefaglig information, anbefaler vi du søger rådgivning eller klikker i venstremenuen på "eksterne links".

Demens

Det anslås, at omkring 90.000 mennesker lever med en demenssygdom i Danmark. Diagnosen hører ifølge ICD-10 systemet hjemme i gruppen F00-09 Organiske psykiske lidelser.
Det betyder, at den psykiske lidelse skyldes en organisk, dvs. legemlig defekt. Det vil i dette tilfælde være en skade eller sygdom i hjernen.

Årsager
Demens viser sig typisk hos ældre og gamle mennesker i form af svækkede hjernefunktioner. Hukommelsen bliver dårligere og dårligere, og der kan være stigende besvær med at opfatte omverdenen og andre mennesker som før sygdommen.
Men der er flere andre legemlige sygdomme, som kan påvirke hjernen i skadelig retning og føre til demens. Det gælder blandt andre Creutzfeldt-Jakobs sygdom, der kan skyldes smitte med kogalskab. Parkinsons sygdom har som ydre kendetegn rystelammelser, som efterhånden ledsages af demens.
Demens kan også optræde som følgevirkning af fx AIDS, epilepsi og alkoholmisbrug.
Symptomer
Patienten kan blive konfus, altså forvirret, og kan ændre opførsel i forhold til tidligere. Der kan komme talebesvær og andre symptomer på, at den syges hjernefunktioner har ændret sig. Endvidere kan demens være ledsaget af depression eller paranoia (forfølgelsesvanvid).

Disse to typer demens er særligt udbredt:

Alzheimers sygdom: Hjernecellerne bliver svækket og kan ikke genskabes. Sygdommen kommer snigende og forværres mere og mere. I nogle tilfælde begynder sygdommen relativt tidligt, dvs. før 65-års alderen, men i de fleste tilfælde starter processen senere.

Vaskulær demens. Forsyningen af blod til blodkarrene i hjernen svigter, og det ødelægger hjernevævet i mindre eller større grad. I nogle tilfælde bliver resultatet periodiske lammelser og/eller talebesvær. Efterhånden udvikler sygdommen sig til demens.

Udsigten for fremtiden
Da demens er en legemlig defekt, der typisk kommer med alderen, findes der ikke en behandling, der kan kurere lidelsen.
Personer med diagnosen vil resten af livet opleve, at sygdommen vil gennemgå en udvikling, hvor tilstanden gradvist forværres, hvor det til sidst kan blive nødvendigt med døgndækkende pleje og overvågning.

Kilder: SIND, Videnscenter for demens http://www.videnscenterfordemens.dk/, Alzheimerforeningen http://www.alzheimer.dk

SIND anvender alene cookies til statistik og for at huske dine indstillinger. SIND anvender ikke cookies til markedsføring og videregiver ikke aktivt information til andre om dit besøg på www.sind.dk. De dele af www.sind.dk, hvor du kan interagere med Google og Facebook, svarer persondatamæssigt til, hvis du klikker direkte ind på disse sites. SIND anvender ikke information herfra. Se evt. www.sind.dk/persondata.
SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
landsforeningen@sind.dk
Tlf: 35 24 07 50
H.K.H Kronprinsesse Mary
er officiel protektor for SIND