Til forsiden
Printvenlig side
Login
LinkedIN
Facebook
Twitter
Email
Støt SIND
Bliv medlem
Det meste medicin kan undværes (Sind-bladet, maj 2001)
Vanedannende medicin kan undværes

Vi skal undgå afhængighed og gøre modstand mod overforbruget

Af Maria Walter

Sove- og nervemedicin af typen benzodiapeziner bruges der for meget af, og næsten alle kan undvære den.

Så provokerende udtrykker psykiateren Jens Frydenlund sig, da han bliver spurgt om mulighederne for at nedsætte medicinforbruget herhjemme..

Men han har en god baggrund for at kunne sige, som han gør. Han er kendt for sin indædte kamp mod det voldsomme overforbrug, vi har af sove- og nervemedicin..

- Problemet er, at det er alt for nemt bare at udskrive en recept, og at mange af midlerne er vanedannende, fortsætter Jens Frydenlund. Det giver afhængighed, og den er svær at komme ud af. Det gælder jo også mange andre områder &
- Er det især de praktiserende læger, der er for flinke med receptblokken?

- Jeg vil ikke hænge en enkelt gruppe ud, og som læge med baggrund i det psykiatriske system må jeg da også sige, at medicinsk behandling ofte er en nødvendighed i en kortere eller længere periode. Til gengæld finder jeg det forkert at dosere medicin i så stor udstrækning, som det bliver gjort. Bagefter er svært at trappe ned, fordi der er skabt afhængighed hos patienterne, og så fortsætter den medicinske ordinering.


Der fifles med statistikkerne

- Gælder overforbruget også mennesker med psykiatriske diagnoser?

- I høj grad. Det siges fra officiel side, at forbruget af benzodiapeziner er faldet, og statistikkerne ser da også pæne ud. Men hvad de fleste sikker ikke er klar over, så steg forbruget af et middel som Rivotril til mere end det dobbelte i perioden 1994-99. Nu er der bare det, at Rivotril primært er et middel mod epilepsi. Derfor regnes det ikke med i statistikken, når det bruges til behandling af psykiatriske patienter.

- Men Rivotril er jo også kendt som et effektivt beroligende middel mod angstanfald og svær uro?

- Netop. Desværre giver det stor risiko for bivirkninger, hvoraf mange kan være direkte farlige. Og så er det altså et benzodiazepin-præparat, der er vanedannnende og skaber afhængighed, for ikke at sige misbrug, hvis det bruges gennem længere tid. Men alt det fremgår jo ikke af statistikkerne.

- Du talte om farlige bivirkninger?

- Ja, men det har medicinalindustrien også et svar på i form af specielle bivirkningspræparater. Altså skal der bruges endnu mere medicin. Der er bare den hage ved det, at disse præparater kan give andre bivirkninger, og så er vi jo næsten lige vidt.


En vej ud af overforbruget

Det gode budskab fra Jens Frydenlund er, at det virkelig er muligt at nedsætte medicinforbruget meget væsentligt. Han gik selv i spidsen, da han for nogle år siden var ansat som afdelingslæge på Amtshospitalet i Nykøbing Sjælland. Her lykkedes det ham at nedbringe brugen af benzodiapeziner til et minimum på sin egen afdeling.

- Hvad kan man gøre, hvis man som psykiatrisk patient har et overforbrug af vanedannende medicin og gerne vil have det nedtrappet?

- Så er der flere muligheder. Men først skal man lige huske, at der ved nedtrapning kan vise sig abstinenser (ubehagelige følgevirkninger, red.). Altså ligesom når man holder op med at ryge eller dropper alkohol. Men det er umagen værd at gå i gang, selvfølgelig under betryggende kontrol.

Øreakupunktur er en behandlingsform, som Jens Frydenlund anbefaler ved nedtrapning. Der er stadig megen skepsis over for akupunkturbehandling, fordi mange forbinder det med noget usikkert og alternativt. Men det virker rent faktisk, forklarer Jens Frydenlund, og det findes der efterhånden betryggende videnskabelig bevisførelse for.

- Der er andre fordele ved øreakupunktur, som jeg specielt anbefaler til depressive patienter. Dels er det uden bivirkninger, dels koster de specielle nåle til akupunktur ikke ret meget. Så der er god grund til at interessere sig for denne type behandling, som foretages af læger flere og flere steder i landet.

Tilbage

 
SIND anvender alene cookies til statistik og for at huske dine indstillinger. SIND anvender ikke cookies til markedsføring og videregiver ikke aktivt information til andre om dit besøg på www.sind.dk. De dele af www.sind.dk, hvor du kan interagere med Google og Facebook, svarer persondatamæssigt til, hvis du klikker direkte ind på disse sites. SIND anvender ikke information herfra. Se evt. www.sind.dk/persondata.
SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
landsforeningen@sind.dk
Tlf: 35 24 07 50
H.K.H Kronprinsesse Mary
er officiel protektor for SIND