Til forsiden
Printvenlig side
Login
LinkedIN
Facebook
Twitter
Email
Støt SIND
Bliv medlem


Denne artikel er fra SINDbladet, som alle medlemmer modtager hver anden måned. Magasinet kombinerer politik, paragraffer og personlige historier med inspiration og
stof til eftertanke. Du finder også information om kommende aktiviteter i bladet.

Du kan læse alle blade siden 2009 her på SINDs hjemmeside.

 


SIND har fået tilladelse til at anvende de viste fotos på hjemmesiden og i bladet.

Ida Corr: Vigtigt at råbe op

Musik bevæger ikke kun mennesker på et dansegulv. God musik bevæger også følelser, fantasi og forståelse. Det beviste Ida Corr, en af Danmarks mest anerkendte sangskrivere og sangerinder, da hun i efteråret engagerede sig i en god sags tjeneste og trådte ind på scenen foran de 1.000 deltagere i årets Psykiatritopmøde. Du kan læse hele SINDbladet her.


Af Henrik Harring Jørgensen. Pressefotos: House of Corr 

 
Medierne omtaler hver dag mennesker, der er kendte. Men blot en brøkdel af dem er både kendte og samtidig anerkendte af alle for noget positivt. Det gælder fx sangerinden og sangskriveren Ida Corr.
Fans i hele verden sætter pris på hendes musik – et af Ida Corrs hits ligger i disse år øverst på listen over dansk musik, der spilles mest i udlandet. Halvdelen af alle danske tv-seere, der følger talentprogrammet X Factor, kender hende fra rollen tidligere på året som dommer, der med energi, empati og professionalisme får det bedste frem i andre. De øvrige tv-seere er med stor sandsynlighed stødt på Ida Corr i TDC’s tv-reklamer for musik. Kommercielt, men også musisk og poetisk, kommunikerer reklamen billeder af hyppige smil, nærhed med familien og flair for entusiastisk samvær og samarbejde med mange andre. Allerede efter et par minutter sammen med Ida Corr står det klart, at det billede hverken er kunstigt eller medieskabt. Sådan er hun. En kvinde med værdier, varme, visioner og noget på hjertet.
Både meningerne og det musiske var i oktober den første oplevelse for de 1.000 deltagere i årets Psykiatritopmøde, som blev åbnet af Ida Corr. Kombinationen af en usædvanlig alsidig stemme, et meget smittende humør og tre velvalgte smagsprøver fra det nye album ”Corr Values”, som udkom den 28. oktober, fjernede på et øjeblik erindringen om efterårstemperaturerne og morgentrafikken udenfor fra publikums hukommelse. ”Spred kærligheden hver dag,” lød en af opfordringerne fra scenen. Smilene og bifaldet viste, at publikum nød at suge inspirationen til sig.
Ida Corr var efter sin optræden glad for at have støttet en god sag:
”Psykiske udfordringer er noget, vi alle kender til. Alligevel er emnet stadig tabubelagt. Det virker skræmmende for danskerne, selvom de fleste kender nogen, der i større eller mindre grad er ramt af noget psykisk. Derfor er det vigtigt at råbe op og skabe opmærksomhed, så det bliver lige så naturligt at tale om psykisk sygdom som om fysisk,” siger hun.
 
Forebyggelse og forståelse
Ida Corr håber, at det danske samfund bliver bedre til at rumme forskelligheder og til at hjælpe mennesker, der har det svært.
”Sindslidelser er et komplekst emne. Noget ligger i generne, noget er fysisk eller skyldes kemi i hjernen, noget har rødder i opvækst, oplevelser eller traumer. Mennesker og de problemer, de kan blive ramt af, er vidt forskellige. Derfor skal samfundet også have alsidige tilgange til det enkelte menneske, og ikke kun symptombehandle med fx den samme løsning til ti forskellige typer problemer. Det er vigtigt ikke kun at have et syn på sagen. Mennesker skal have hjælp, når de opsøger behandling. Og jeg synes, at vi alle som fx kolleger, venner eller familiemedlemmer har et medansvar for at være opmærksomme på hinanden. Jo før, man får hjælp, jo bedre virker den,” påpeger Ida Corr. Hun slår især et slag for forebyggelse og for tidlig indsats. Ikke mindst når det gælder børn, hvor man i fx daginstitutioner og skoler bør have mere fokus og mindre berøringsangst overfor psykisk sundhed.
 
Plads til forskellighed
Set udefra er der mere end en verden til forskel på Ida Corrs daglige hjemmebane i musikbranchen, hvor hun har et omfattende netværk i Danmark og udlandet, og de udfordringer, mange af dette blads læsere har i hverdagen som fx psykisk sårbare, pårørende eller professionelle i psykiatrien. Men der er også ligheder. Eksempelvis er statistikken for, hvor mange der rammes af psykisk sygdom eller sårbarhed, den samme i kulturlivet som i resten af befolkningen.
”Men rummeligheden er en anden. For kunstnere er det legalt på en anden måde at trække på alle afkroge og hjørner af psyken, når de skaber. Forståelsen er større for det excentriske og for det at være anderledes. Mange i branchen kæmper med noget. Men jeg tror, det her er lettere at være anderledes og åben om personlige udfordringer. Sådan burde det være flere steder i samfundet,” siger Ida Corr.
Hun lægger vægt på, at uanset om man er psykisk sårbar eller har det rigtig dårligt grundet psykisk sygdom, så er åbenhed vigtigt.
”Der må ikke være skam forbundet med psykisk sygdom. Alle kan blive ramt af det.”

På egne ben
Ida Corrs fjerde album, der udkom den 28. oktober, er det første fra hendes eget pladeselskab, det nystartede House of Corr. Skiftet til eget selskab betyder, hun nu har fuld styring på alle valg og detaljer. Ida Corr er glad for resultatet.
I danske og internationale medier er der gennem årene blevet sat mange forskellige etiketter på Ida Corr som kunstner. I en optik kan hendes medrivende numre høres som dansefremmende stemningsskabere. Men går man tættere på ord og toner, rummer de klare valg og tænksomme refleksioner. Det gælder både de enkelte numre og måden, de er skabt. Musikken opstår tæt på hendes følelser og tæt på solide relationer med andre kunstnere. Værdierne, som Ida Corr kommunikerer, handler navnlig om at værne om kærligheden og om at stå ved, hvem man er. Uanset andres forventninger.
Netop forventninger, fx fra fans, fra medier og fra branchen, kan let vokse sig store, når kunstnere skaber musik, ord og billeder. Udfordringen er at finde et sted, hvor man kan være 100 pct. sig selv.
”Forventninger er foranderlige og skifter alt efter mode og trends. Ikke efter dit eget fokus. Det er helt vildt vigtigt, at det, du kommer ud i verden med, kommer fra dig selv. Selvfølgelig er det dejligt med idealer og med at skulle præstere. Men det der med at man skal være, som andre mennesker synes, man skal være – det har jeg aldrig set som en god løsning. Som jeg nævner i en af sangene – hvad er det bedste, du kan være i dag? Det er ikke nødvendigvis det samme som i går, i morgen eller det, de andre synes, vi skal være. Det gælder om at finde den bedste af alle muligheder. Det er det, vi skal stræbe efter,” smiler hun.
 

Vidste du, at:

  • Allerede som 11-årig tog Ida Corrs karriere fart, da hun vandt det første danske børne-melodigrandprix, MGP. Fem år senere stod hun på scenen på Skanderborg Festival foran 18.000 gæster.
  • Hun har sunget kor hos fx Gnags og Sanne Salomonsen, før første soloalbum udkom i 2005.
  • I 2007 fulgte det første større internationale hit,        
  • Albummet ”Corr Values” er skrevet af Ida Corr og produceret i samarbejde med Jesper Sidelmann. Lyduniverset er både inspireret af hendes afrikanske og europæiske opvækst.
  • Læs mere på Facebook, siden ”Ida Corr Official”.
SIND anvender alene cookies til statistik og for at huske dine indstillinger. SIND anvender ikke cookies til markedsføring og videregiver ikke aktivt information til andre om dit besøg på www.sind.dk. De dele af www.sind.dk, hvor du kan interagere med Google og Facebook, svarer persondatamæssigt til, hvis du klikker direkte ind på disse sites. SIND anvender ikke information herfra. Se evt. www.sind.dk/persondata.
SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
landsforeningen@sind.dk
Tlf: 35 24 07 50
H.K.H Kronprinsesse Mary
er officiel protektor for SIND