Til forsiden
Printvenlig side
Login
LinkedIN
Facebook
Twitter
Email
Støt SIND
Bliv medlem


Denne artikel er fra SINDbladet, som alle medlemmer modtager hver anden måned. Magasinet kombinerer politik, paragraffer og personlige historier med inspiration og
stof til eftertanke. Du finder også information om kommende aktiviteter i bladet.

Du kan læse alle blade siden 2009 her på SINDs hjemmeside.

 


SIND har fået tilladelse til at anvende de viste fotos på hjemmesiden og i bladet.

Peter A.G: Tabuer trives stadig


Vi kan alle blive meget bedre til at interessere os for hinanden. Også når tingene er svære at håndtere og tale om. Det mener Peter A.G, der har meget på hjerte i de 13 nye numre, publikum i disse uger kan høre på scener og musikafspillere. Nej til ensomhed er et af de hyppige budskaber. Du kan læse hele SINDbladet her.


Af Henrik Harring Jørgensen. Pressefoto: Kaika Music

 

Smilet er ikke blot det professionelle, når Peter A.G - en af Danmarks bedst kendte musikere og komponister gennem fire årtier - den 30. oktober 2013 træder ind på scenen i Rønne i anledning af SIND Bornholms jubilæum. En rød tråd gennem hans karriere har alle årene været budskabet om at finde, støtte og bruge hinanden i fællesskab – at undgå ensomhed og at opsøge dialogen. Også dialog om det, der måske ellers kan være svært at tale om. I den optik føles det godt at give publikum, der denne aften også vil spænde over mange mennesker, som pårørende, professionelle og psykisk sårbare har haft sindslidelser inde på livet, en god oplevelse og stof til eftertanke.

”Den gode samtale med nærvær kan vi alle blive bedre til. Ifølge nogle undersøgelser er danskernes verdens lykkeligste folk. Men det ser ikke altid sådan ud. Selv i 2013 er det stadig sådan, at har du brækket en arm eller en fod, så går snakken livligt med naboer eller kolleger. Men er du meget ked af det – måske deprimeret, stresset eller i en livskrise – så stopper snakken i det fleste tilfælde. Andre gange kan responsen være, at man skal tage sig sammen. Tabuer trives stadig. Desværre. For det er helt legitimt at bede om omverdens hjælp og opmærksomhed,” siger han.

Ensomme kendte
Peter A.G tilhører den halvdel af befolkningen, hvis nære familie aldrig har været i berøring med psykisk sygdom. Men musikerkarrieren har ofte bragt ham tæt på andre, som ikke har det let. Enten når han høster inspiration på mange og lange traveture gennem København på alle tider af døgnet – et arbejdsværktøj han har brugt i mange år – eller når han er tæt på andre i musikbranchen, efter aftenens projektørlys er slukket.

”Kunstnere har mange forskellige drivkræfter for at opsøge scenen. Nogle debuterede for at få afløb for et budskab. Men der er også dem, som har lettere ved at stå på en scene bag projektører og mikrofoner end ved at sidde med en nær og tæt relation. Jeg kender musikere, der fremstår tjekkede og opsøger scenen og bruset fra publikum, men i virkeligheden er ensomme. Og fx holder jul alene.”

”Det er omvendt med mange af de hjemløse, jeg har mødt i byen. Når man ser på dem første gang, så har nogle det sådan, at det negative springer i øjnene. Men flytter du fokus, og ser efter det positive, så træder mennesket frem,” lyder det fra Peter A.G, som i utallige sange har hyldet forskelligheden blandt mennesker og fremhævet vigtigheden af at interessere sig for andre.

”Samtale er vigtigt. Det er i det skjulte og usagte, det trælse lever,” siger han.

Find dig selv
Som musiker ser Peter A.G. sig selv som ambassadør for gode, fælles oplevelser. På scenen er smilet størst, når fællessangen blandt publikum bryder løs til de kendte sange med en blanding af vidt forskellige stemmer forenet i godt humør. Der er plads til alle. Vigtigst er, man at giver den gas med den stemme, man selv synes lyder bedst, uden skelen til andres forventninger.

Favntaget med andres forventninger kender alle mennesker til. Ikke blot udøvende kunstnere i gang med næste bog, film eller CD, men også fx unge, der vælger karrierevej, debuterende forældre og usikre ansatte, der vil gøre det bedst muligt på jobbet.

Mange år i branchen har lært Peter A.G at vende andres forventninger til noget positivt. Både som menneske og som musiker.

”Den positive side af andres forventninger er, at de får os til at stoppe op og være i tvivl. I sidste ende er det kun os selv, der kan afgøre om noget er vigtigt for os. Forventninger forebygger, vi går for selvsikkert gennem livet på automatpilot. De får os til at reflektere over vores valg. Og når valgene er truffet, ved vi at det er vores helt egne, hvilket gør det lettere at stå ved dem.”

Hør mere på Peter A.Gs nye album eller ude ved en scene. Læs mere på www.kaika.dk.

SIND anvender alene cookies til statistik og for at huske dine indstillinger. SIND anvender ikke cookies til markedsføring og videregiver ikke aktivt information til andre om dit besøg på www.sind.dk. De dele af www.sind.dk, hvor du kan interagere med Google og Facebook, svarer persondatamæssigt til, hvis du klikker direkte ind på disse sites. SIND anvender ikke information herfra. Se evt. www.sind.dk/persondata.
SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
landsforeningen@sind.dk
Tlf: 35 24 07 50
H.K.H Kronprinsesse Mary
er officiel protektor for SIND