Til forsiden
Printvenlig side
Login
LinkedIN
Facebook
Twitter
Email
Støt SIND
Bliv medlem
Lige så vanedannende som heroin

Skjult afhængighed af nerve- og sovemedicin er årsag til trafikuheld, hoftebrud og mange unødvendige indlæggelser på sygehusene

Af Henning Just

To ud af fem bilister, der indblandes i et trafikuheld, har taget sove- eller nervemedicin, der sløver reaktionsevnen, og hos den halve million danskere, der jævnligt tager sove- og nervemedicin, er risikoen for selvmord 10 gange højere end hos alle andre.
Den samme gruppe er seks gange så ofte indlagt på sygehus med symptomer, der reelt er birvirkninger af medicinen, og brugernes risiko for at få et brud på hoften er 80 gange højere end for alle andre.
Det fortalte speciallæge i psykiatri Jens Frydenlund, der er en af landets mest erfarne medicinafvænnere, da benzo-rådgivningen under Landsforeningen Sind onsdag aften havde inviteret til temamøde om sove- og nervemedicin i Søndersøparken.
Den tre år gamle rådgivning driver blandt andet en telefonlinje og tager rundt i landet og holder temamøder for at oplyse patienter, pårørende og fagfolk om farerne ved at indtage nerve- og sovemedicin af benzodiazepiner-typen.

Viden i 40 år

Selv om man i 40 år har vidst, at den slags medicin, der blandt andet omfatter velkendte præparater som stesolid, valium og rohypnol, er mere vanedanneende end heroin og morfin, udskriver mange praktiserende læger fortsat ukritisk præparaterne.
- Det er ganske almindeligt, at man får ordineret den slags medicin efter en telefonisk konsultation med lægen, og selv om Sundhedsstyrelsens retningslinjer siger, at sovemedicin af den type kun bør bruges i 14 dage og nervemedicin i op til fire uger, er der masser af eksempler påfolk, der har taget pillerne i både 10, 20, 30 og 40 år, sagde Jens Frydenlund.
End ikke Sundhedsstyrelsen tager sine egne retningslinjer alvorligt, for den mindste pakning, man kan få sovemedicinen i, er typisk til tre måneders forbrug, føjede psykiateren til.

På afvænning

Undersøgelser tyder på, at flere end 100.000 danskere er blevet så afhængige af den vanedannende sove- eller nervemedicin, at de reelt skal på en længerevarende nedtrapning for at lægge medicinen på hylden - ofte med voldsomme abstinenser til følge.
Dertil kommer, at medicinen ofte giver voldsomme bivirkninger som angst og depressioner, som i mange tilfælde er værre end de symptomer, medicinen skulle hjælpe på.
Undersøgelser viser, at to af hver tre, der får nerve- eller sovemedicin af den farlige og vanedannende type, reelt ikke har brug for medicinen.
- Men vi har vænnet os selv og hinanden til, at blot man har en lille smule ondt i livet; skal problemerne dulmes med en pille, sagde Jens Frydenlund, der har oplevet, at unge piger med kærestesorger opsøger lægevagten for at »få noget beroligende«. Og det er et skråplan, konstaterede psykiateren.

Abstinenser

Medicinen virker forskelligt på patienterne. Således kan halvdelen af dem, der tager medicinen, stoppe fra dag til dag - helt uden at få abstinenser. Men den anden halvdel får abstinenser - nogle meget voldsomme og langvarige.
Jens Frydenlund har tidligere arbejdet på det psykiatriske sygehus i Nykøbing Sjælland, hvor en meget stor del af patienterne blev dopet med medicin af benzodiazepiner-typen.
Men godt og vel ni af hver ti patienter blev i hans tid som overlæge vænnet af med medicinen, uden at de fik det dårligere - tværtimod.
At den form for medicin ikke er at spøge med understreges af, at hvis man skal rejse over grænserne med pillerne i de såkaldte Schengen-lande, som Danmark nu er en del af, kræver det et særligt pillepas, hvis ikke man vil risikere at blive anklaget for at være i besiddelse af narkotika, fortalte Jens Frydenlund.

Tilbage
 
SIND anvender alene cookies til statistik og for at huske dine indstillinger. SIND anvender ikke cookies til markedsføring og videregiver ikke aktivt information til andre om dit besøg på www.sind.dk. De dele af www.sind.dk, hvor du kan interagere med Google og Facebook, svarer persondatamæssigt til, hvis du klikker direkte ind på disse sites. SIND anvender ikke information herfra. Se evt. www.sind.dk/persondata.
SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
landsforeningen@sind.dk
Tlf: 35 24 07 50
H.K.H Kronprinsesse Mary
er officiel protektor for SIND