Til forsiden
Printvenlig side
Login
LinkedIN
Facebook
Twitter
Email
Støt SIND
Bliv medlem

SIND-pressemeddelelse: Med frivilligt arbejde kan man hurtigere komme sig efter psykisk sygdom, viser ny undersøgelse

14-09-2017
 

Ny dansk undersøgelse viser, at frivilligt arbejde fremmer psykisk syges recovery-proces. Undersøgelsen offentliggøres på SINDs konference om psykisk sundhed den 16. september kl. 14 i Scandic Horsens. Her fremlægger forsker Lars Holmboe undersøgelsens resultater, og i salen vil der være flere deltagere, der lever et godt liv med alvorlige psykiske lidelser og som udfører frivilligt arbejde.

28 personer, der har haft – eller lever med – alvorlige psykiske sygdomme, har medvirket i et forskningsprojekt, der undersøgte effekten af frivilligt arbejde. De medvirkende udfører jævnligt frivilligt arbejde og alle har været igennem en proces, der enten har gjort dem fri af psykisk sygdom, eller har lært dem at leve et meningsfuldt liv med sygdommen.
Alle medvirkende vurderer, at det frivillige arbejde har været afgørende for deres bedring. Det frivillige arbejde har givet dem ny energi, selvtillid, struktur, mening og mulighed for at genfinde sig selv, fremhæver de.

- Med undersøgelsen har vi fået dokumenteret, det vi ser hver dag i SIND: At frivilligt arbejde kan være en vej til at få det bedre, fortæller Knud Kristensen, formand for SIND, landsforeningen for psykisk sundhed.

Gavner ikke alle
Effekten kommer kun, hvis den ramte selv ønsker at udføre frivilligt arbejde.

-  At komme sig efter psykisk sygdom – eller at lære at leve med sin sygdom – er en personlig proces. Netop fordi den er personlig, skal det, den enkelte foretager sig, give mening for den enkelte. Ellers har det ingen effekt, forklarer Lars Holmboe, hvis undersøgelse er finansieret af SINDs forskningslegater.
Desuden kræver det, at organisationerne er klar til at tage imod mennesker, der er berørt af psykisk sygdom. Her peger undersøgelsen på, at tæt dialog og fokus på at understøtte den enkeltes mulighed for at udvikle personlige og faglige kompetencer er afgørende.

- Langt det meste af SINDs arbejde udføres af omkring 500 frivillige, hvoraf mange har personlig erfaring med psykisk sygdom. I vores arbejde er den personlige erfaring en uvurderlig kompetence. Alligevel kan også SIND blive endnu bedre til at tilrettelægge det interne frivillige arbejde, så det understøtter endnu fleres recovery-proces, og vi vil med afsæt i undersøgelsens resultater igangsætte en intern proces, erklærer Knud Kristensen og fortsætter:

- Samtidigt har undersøgelsen gjort os bevidste om, at vi i SIND ved meget om, hvordan man inkluderer psykisk syge. En viden som vi meget gerne vil dele med for eksempel idrætsforeninger, hvor psykisk syge ofte har vanskeligt ved at finde fodfæste.

Yderligere oplysninger:
Om undersøgelsen: Lars Holmboe, mail: lars.interkultur@gmail.com
Om SIND: Knud Kristensen, landsformand, tlf.: 4030 6398, mail kk@sind.dk
Hele undersøgelsen
kan læses her 

 

 
  Tilbage til oversigt...
SIND anvender alene cookies til statistik og for at huske dine indstillinger. SIND anvender ikke cookies til markedsføring og videregiver ikke aktivt information til andre om dit besøg på www.sind.dk. De dele af www.sind.dk, hvor du kan interagere med Google og Facebook, svarer persondatamæssigt til, hvis du klikker direkte ind på disse sites. SIND anvender ikke information herfra. Se evt. www.sind.dk/persondata.
SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
landsforeningen@sind.dk
Tlf: 35 24 07 50
H.K.H Kronprinsesse Mary
er officiel protektor for SIND