Rådgivning 70 23 27 50

Her

SIND mener

SIND opsøger politisk indflydelse på landsplan, regionalt og lokalt. Ud over den løbende dialog med beslutningstagere er vi fx høringsberettigede via Danske Handicaporganisationer og med i en lang række råd, udvalg og nævn. Herunder kan du se nogle af vores aktuelle mærkesager, vores principprogram og vores politiske tilkendegivelser.

Christiansborg fotograferet i aftensol

Det mener SIND

SINDs væsentligste mærkesager netop nu finder du her:

Ressourcer og kapacitet: Det mener SIND

66 pct.  flere patienter, 31 pct. flere ressourcer og 28 pct. færre senge. Tallene for udviklingen i hospitalspsykiatrien 2001 til 2016 taler for sig selv.

Kapaciteten i psykiatrien er ikke tilstrækkelig. Det gælder såvel den regionale som den kommunale del af psykiatrien. Lægeforeningen har gennemført en undersøgelse, der viser, at mange læger dagligt eller ugentligt oplever, at de må udskrive patienter, som fagligt set ikke er klar til at blive udskrevet. På samme måde afviser de ofte patienter, som burde indlægges. Samtidig med at der er mangel på sengepladser, kan vi konstatere, at der er et stort antal patienter indlagt, som godt kunne udskrives, men ikke bliver det, fordi kommunerne ikke kan finde et passende botilbud.

SIND arbejder for, at der skal være den tilstrækkelige kapacitet, så ingen afvises eller afsluttes/udskrives på grund af pladsmangel. En del af kapacitetsproblemet skyldes manglende ressourcer. En anden del kan tilskrives en uhensigtsmæssig udnyttelse af de eksisterende ressourcer.

SIND arbejder for et væsentligt økonomisk løft af psykiatrien – både den regionale og den kommunale.

Tvang: Det mener SIND

Trods positiv udvikling i dele af psykiatrien så anvendes tvang samlet set stadig alt for ofte i Danmark. I de seneste år er udviklingen desværre igen gået i den forkerte retning.

SIND støtter bestræbelserne for at reducere anvendelse af tvang. Her har vi især fokus på, at det sikres, at der er tilstrækkeligt og tilstrækkeligt kompetent/erfarent personale på afdelingerne.

SIND vil arbejde for øget ledelsesmæssig fokus på reduktion af tvang. Dette skal bl.a. ske ved at satse på konfliktdæmpende tiltag.

Medicin: Det mener SIND

Hvad mener SIND om medicinsk behandling af mennesker med psykiske lidelser?

Medicin er både nødvendigt og gavnligt for mange med psykiske lidelser, men ikke for alle. 

Medicinen har altid bivirkninger, der kan være betydelige, og derfor bør brugen af medicin begrænses mest muligt.

Medicinsk behandling kan aldrig stå alene. 

Behandlingen skal altid kombineres med terapeutisk behandling dvs. en direkte patientrelateret behandling udført af velkvalificeret personale. Der er SINDs opfattelse, at en øget terapeutisk behandling i en del tilfælde kunne mindske behovet for den medicinske behandling.

Alle, der ønsker at forsøge sig med en ned- eller udtrapning af medicinsk behandling, bør som udgangspunkt tilbydes muligheden for at gøre dette i et kontrolleret, sikkert miljø. Fravalg af medicinsk behandling skal ikke føre til udelukkelse fra al anden behandling.

Den sociale indsats er nødvendig for at få succes med behandlingen af mennesker med psykiske lidelser. Hvis patienten er usikker med hensyn til fremtidige boligforhold, uddannelse, beskæftigelse relationer til familie og venner mm. vanskeliggør det behandlingen, rehabiliteringen og den personlige recovery.

I de seneste års erfaringer med jobcentre og fleksjob er der ligefrem eksempler på, at jobcenterets indsats har forværret et sygdomsforløb. 

Den medicinske behandling kan aldrig stå alene, den skal altid kombineres med både en psykoterapeutisk behandling og en social indsats.
 

(Godkendt af SINDs hovedbestyrelse den 31. august 2019)

Overdødelighed og ulighed i sundhed: Det mener SIND

Mennesker med en alvorlig psykisk lidelse dør i gennemsnit 15-20 år tidligere end gennemsnitsbefolkningen.

SIND arbejder for, at der sikres en bedre forebyggelse, udredning og behandling af fysiske sygdomme, der for sjældent opdages og behandles i tide hos mennesker med psykiske lidelser.

SIND vil have fokus på, at bivirkninger ved medicin overvåges nøje. 

SIND ønsker, at en samlet indsats for at nedbringe antallet af selvmord prioriteres. 

Flere og bedre botilbud: Det mener SIND

Alt for mange tilbud er for dårligt fungerende. Bl.a. ser vi alt for ofte, at botilbud tilbyder en indsats for mennesker med alt for mange forskellige problemer. Når man påstår at kunne alt, kan man i virkeligheden intet.

SIND arbejder for, at vi får styrket specialisering af botilbud til mennesker med psykiske lidelser.

Vi arbejder for at borgerne visiteres til det rigtige tilbud – ikke til det billigste. Der er behov for at styrke trygheden på de danske botilbud.

SIND ønsker, at der på botilbud er et tilstrækkeligt antal kompetente og erfarne medarbejdere, der kan støtte beboerne i hverdagen og forebygge mistrivsel. 

Domme til retspsykiatriske patienter: Det mener SIND

Antallet af retspsykiatriske patienter er steget eksplosivt de seneste år. Danmark har forholdsmæssigt langt flere retspsykiatriske patienter end fx Sverige og Norge.

SIND arbejder sammen med andre for, at stigningen i antallet af retspsykiatriske patienter bremses. 

Dette skal først og fremmest ske ved at forbedre indsatsen i almenpsykiatrien. 

SIND ønsker et øget fokus på at forebygge, at psykiatrien selv “producerer” retspsykiatriske patienter – fx ved at opkørte situationer ved bæltefikseringer fører til anmeldelse af patienten for vold eller trusler, dels ønsker vi at medvirke til at oplyse om, at arbejdsskadeerstatning ikke forudsætter politianmeldelse. 

SIND vil arbejde for, at der ses nærmere på praksis vedrørende anmeldelser og tiltalerejsning. 

Proportionalitet

SIND arbejder for at der sikres en bedre proportionalitet mellem alvorligheden af kriminaliteten og foranstaltningens længde.

Vi kræver også, at patienterne udskrives, når der ikke længere er et behandlingsformål med indlæggelsen.

Endelig kræver SIND, at der som udgangspunkt ikke anvendes foranstaltninger, når en ulovlig handling kan henføres til et svigt fra psykiatrien. Fx hvis man ikke fører tilstrækkeligt tilsyn med en patient.