Til forsiden
Printvenlig side
Login
LinkedIN
Facebook
Twitter
Email
Støt SIND
Bliv medlem

Stress


Hører ifølge ICD-10 systemet hjemme i gruppen F40-49 Nervøse og stress-relaterede tilstande samt tilstande med psykisk betingede legemlige symptomer (samme gruppe som angst og fobier).
Men stress har endnu ikke sit eget selvstændige diagnosenummer i ICD-10 systemet.

Det bliver der formentlig ændret på i næste udgave, for i de senere år er man blevet mere og mere opmærksom på stress som en udbredt og sundhedstruende sygdom, der er i stigning.

Herhjemme er stress udnævnt til at være en ny, stor folkesygdom - på linje med depression. Der er læger, som har specialiseret sig i stressforskning og stressbehandling, og der er oprettet særlige stresscentre på psykiatriske sygehusafdelinger. Endvidere er der udkommet flere bøger om stress, ligesom medierne i de senere år ofte har taget emnet op.

Stress hører til de psykosomatiske sygdomme. Det vil sige, at symptomerne viser sig både psykisk og legemligt. På det legemlige plan sker der en forhøjelse af hormonet kortisol i blodet. Men her skal man skelne mellem, hvad der kan betegnes som positiv stress og negativ stress.

Positiv stress er en kortvarig tilstand, hvor man - typisk på grund af en opmærksomhedskrævende situation - producerer mere kortisol. Det sætter én i stand til at tackle situationen og være "på dupperne", hvilket kan være særdeles praktisk i forbindelse med en vigtig opgave eller i en social situation - og livsnødvendigt i en faresituation.

Negativ stress er en langvarig tilstand, som skyldes længere tids psykisk belastning. Dette giver efterhånden en række symptomer, som man i begyndelsen er tilbøjelig til at skyde fra sig:

· Uregelmæssig søvn.
· Koncentrationsbesvær.
· Træthed.
· Irritabilitet.
· Dårligt humør.

Efterhånden kan den psykiske tilstand udvikle sig til angst og depression, hvis ikke man får styr på stresstilstanden. På det legemlige plan kan der komme følgevirkninger i form af hjerteproblemer, hovedpine og ondt i maven. Det er derfor vigtigt, at man ikke forveksler stress med naturlig travlhed, og at man gennem større sygdomserkendelse får iværksat en ændret livsførelse og eventuelt en terapeutisk behandling.

Den negative stress opleves i stigende grad over alt i samfundet. I hjemmet. På arbejdspladsen. I trafikken. I institutioner for børn og unge. På uddannelsessteder. Eksperterne er enige om, at de stadigt højere krav om tempo og effektivitet er en væsentlig årsag til stressproblemerne. Det er derfor vigtigt, at også den enkelte overvejer, hvilke muligheder man har for at bekæmpe den negative stress i sin egen livssituation.
 
SIND anvender alene cookies til statistik og for at huske dine indstillinger. SIND anvender ikke cookies til markedsføring og videregiver ikke aktivt information til andre om dit besøg på www.sind.dk. De dele af www.sind.dk, hvor du kan interagere med Google og Facebook, svarer persondatamæssigt til, hvis du klikker direkte ind på disse sites. SIND anvender ikke information herfra. Se evt. www.sind.dk/persondata.
SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
landsforeningen@sind.dk
Tlf: 35 24 07 50
H.K.H Kronprinsesse Mary
er officiel protektor for SIND