Rådgivning 70 23 27 50

Her
lighed i sundhedssystemet

Ulighed i sundhed: SIND arbejder for mere sammenhæng og støtte i behandlingen af fysisk sygdom

SINDbladet

Sommeren og efteråret kommer sundhedspolitisk i høj grad til at handle om opfølgningen på udspillet fra Sundhedsstrukturkommissionen om fremtidens sundhedsvæsen. SIND har i et høringssvar peget på en række områder, hvor politikerne bør gennemføre ændringer

Af: Henrik Harring Jørgensen

Ulighed i sundhedssystemet

Mennesker med alvorlige psykiske udfordringer har forhøjet risiko for at blive hårdere og hyppigere ramt af fysisk sygdom. I en række artikler sætter SIND fokus på denne ulighed.

Læs også:

Tusinder af danskere dør for tidligt, fordi de møder lægen for sent eller for sjældent

...

Strukturen i sundhedsvæsenet er en af de væsentlige årsager til, at mennesker med alvorlige psykiske udfordringer lever færre år end gennemsnitsdanskerne. Derfor skal struktur og rutiner ændres. Det påpeger SIND i et høringssvar til Sundhedsstrukturkommissionen.

Sundhedsstrukturkommissionens længe ventede rapport om, hvordan fremtidens sundhedsvæsen kan struktureres, forventes klar til juni. I ventetiden har organisationer, eksperter og politikere længe taget tilløb til de kommende forhandlinger hen over sensommeren og efteråret med afsæt i udspillet. Også SIND har markeret landsforeningens synspunkter i høringssvar og i dialogen med journalister og politikere.

Sammenhæng imellem somatikken og psykiatrien

SIND understreger i foreningens høringssvar, at der er behov for mere sammenhæng i indsatsen, hvis overdødeligheden skal reduceres. For ofte får mennesker, der er i behandling i psykiatrien, ikke set tilstrækkeligt på somatiske – altså fysiske – sygdomme. Og omvendt.

”Det er vigtigt, at strukturen i sundhedsvæsenet tager højde for det hele menneske, uanset om man er i behandling i psykiatrien eller i somatikken. Det er vigtigt, at psykiatrien og somatikken kan arbejde sammen om at finde en samlet behandlingsplan for de personer, som har flere helbredsmæssige udfordringer på en gang. Ens behandling skal kunne fortsætte, selv om man skifter fra at være indlagt på en psykiatrisk afdeling til en somatisk afdeling eller omvendt,” påpeger SIND bl.a. i høringssvaret.

Tilgængelighed

Ofte er dialogen mellem patient og personale ikke optimal. SIND peger i høringssvaret på, at der bør arbejdes med at sikre, at både psykiske og fysiske sygdomme undersøges og behandles på en god måde.

Derudover efterlyser SIND forbedringer af tilgængeligheden: For mennesker med væsentlige psykiske udfordringer kan det være svært at komme i kontakt med sundhedsvæsenet og at fastholde kontakten gennem et helt behandlingsforløb. Det skal ændres.

SINDs ønske er, at hjælpen til det enkelte menneske går forud for alt andet, og at den struktur, der skal være i sundhedsvæsnet, tager højde for det
SIND

SIND foreslår bl.a. mere fleksibilitet. Fx flere klinikker, hvor det er let at komme til, og mere opsøgende arbejde i det psykiatriske system, både regionalt og kommunalt.

Landsforeningen peger også på de positive erfaringer hos praktiserende læger, der tager særlige hensyn til patienter med psykiske udfordringer, som befinder sig i en udsat position i deres liv.

”Opsøgende arbejde skal indtænkes i strukturen i hele landet,” anbefaler SIND.

Mennesket før systemet

Strukturen i sundhedsvæsenet er kun et hjørne af de omfattende udfordringer omkring danskernes psykiske sundhed.

SIND peger i høringssvaret også på beskrivelserne af psykiatriens udfordringer i Sundhedsstyrelsens faglige oplæg i forbindelse med 10-årsplanen for psykiatrien.

”SINDs store ønske er, at I kommer med et udspil, som tager udgangspunkt i, at det er hjælpen til det enkelte menneske, som går forud for alt andet, og at den struktur, der skal være i sundhedsvæsnet, tager højde for det."

Du kan læse hele høringssvaret fra SIND samt input fra andre aktører på Sundhedsstrukturkommissionens hjemmeside.