Rådgivning 70 23 27 50

Her

SINDbladet maj 2023: Peter Qvortrup Geisling | Værgemål | Det Sociale Frikort | Patientklagenævn

SINDbladet maj er udkommet. Læs bl.a. om tv-lægen Peter Qvortrup Geisling, der har sat turbo på DRs dækning af psykisk sundhed, om hvad man kan gøre, hvis man bliver udsat for tvang i psykiatrien eller om det sociale frikort, der gav Daniel ro i sindet og mere struktur på hverdagen.

Her kan du læse SINDbladet februar i PDF-format eller online. SINDs medlemmer får bladet direkte i postkassen. Hvis du ønsker at blive medlem, kan du læse mere på sind.dk/medlem

Læs bl.a. om tv-lægen Peter Qvortrup Geisling, der har sat turbo på DRs dækning af psykisk sundhed, og om hvad man kan gøre, hvis man bliver udsat for tvang i psykiatrien.

Psykiatriens hårdere sider

I maj måned tager SINDbladet fat i nogle af psykiatriens hårdere sider: Læs fx om, hvad man kan gøre, hvis man bliver udsat for tvang i psykiatrien i artiklen, som er skrevet af patientrådgiver gennem 33 år, Britta Hovstrup Nielsen, eller læs om SIND-frivilliges rolle i det psykiatriske patientklagenævn.

Læs også om den gruppe af børn og unge, der klart er overrepræsenterede på psykiatriske afdelinger. Eller lær mere om, hvorfor antallet af værgemålsansøgninger er steget med 43% på bare et år.

Side 8 - Alarmerende udvikling i danskernes psykiske sundhed skal vendes

Psykisk sundhed er en hjertesag for den kendte tv-læge, radiovært og foredragsholder Peter Qvortrup Geisling. I disse måneder igangsætter og inspirerer han til en lang række programmer, podcasts og indslag om psykiatriområdet, der frem til oktober når ud til millioner af danskere via alle DR's platforme. Og så opfordrer han danskerne til at få mere Vitamin-"n". Læs mere i SINDbladet.

Side 9 - SIND sidder med ved bordet i Det Psykiatriske Patientklagenævn

Klager fra patienter, der har været udsat for tvang, bliver sendt til Det Psykiatriske Patientklagenævn, hvor en SINDrepræsentant sidder med. SINDbladet mødtes med en af SINDs 20 repræsentanter, Benedikte Greve, der har indgående erfaring med klagesystemet.

Side 11 - Patientrådgiver: Det er vigtigt at gå til opgaven med åbenhed, nysgerrighed og ydmyghed

Når en patient bliver udsat for tvang i psykiatrien, skal vedkommende have besøg af en patientrådgiver inden for 24 timer. I artiklen her fortæller patientrådgiver gennem 33 år Britta Nielsen om sit arbejde

Side 12 - Risikoen for at blive indlagt i psykiatrien er tredobbelt for børn og unge, der er eller har været anbragte

En helt bestemt gruppe af børn og unge er klart overrepræsenterede, når det kommer til indlagte på psykiatriske afdelinger: Børn og unge der er anbragte, som har haft kontakt til de sociale myndigheder fra barnsben af. SIND efterlyser øget politisk fokus på de ofte oversete børns forhold

Side 16 - Ansøgninger om værgemål stiger til vejrs

Siden 2016 er ansøgninger om værgemål, en foranstaltning tildelt mennesker, der grundet sygdom ikke er i stand til at træffe egne beslutninger, steget med 43 pct. Årsagen til, at flere vælger at søge værgemål, er ukendt. Men en presset psykiatri, demenssygdomme og et mere digitaliseret samfund kan være en del af forklaringen, lyder det fra eksperter

Side 16 - Det sociale frikort giver mig ro i sindet

For førtidspensionerede Daniel Noti betyder det sociale frikort færre bekymringer og mere struktur i hverdagen. Det sociale frikort gør, at udsatte borgere kan tjene op til 40.000 kroner årligt skattefrit, uden at det går ud over deres støtte. Endnu flere kunne få glæde af tilbuddet, hvis de fik hjælp til jobsøgning, lyder det fra ekspert.

18 - Fællesskabsprojekt fra Odense viser vejen mod en aktiv fritid

Et profilprojekt i Odense hos SIND Fyn guider mennesker med psykisk sårbarhed til et meningsfuldt fritidsliv. Konceptet kan med fordel udbredes til flere kommuner, lyder det. For mødet med foreningslivets mange forskellige aktiviteter er balsam for sjælen

22 - Ny guide: SIND og Naturstyrelsen deler erfaringer om start af nye lokale naturaktiviteter

Nu bliver det meget lettere at arrangere og afvikle aktiviteter og oplevelser i naturen for mennesker med psykiske udfordringer. SIND og Naturstyrelsen udgiver et inspirationskatalog med meget konkrete anbefalinger og erfaringer fra hele Danmark. Kataloget, der fra midten af maj kan hentes på SINDs hjemmeside, bliver bl.a. præsenteret på Naturmødet i Hirtshals og på Folkemødet på Bornholm.

24 - Man giver et nap med, og så ender man som formand

Portræt af en frivillig: 75-årige Benedikte Greve har været aktiv i SIND som bl.a. bisidder, bestyrelsesmedlem og patientklagenævnsrepræsentant, siden hun gik på pension. Men hendes liv har altid været præget af frivilligt arbejde, foreningsliv og bevægelse.

26 - Marcus slap angsten efter ti år

”Jeg har valgt at få børn, men de har ikke valgt at få mig som mor. Derfor er det min pligt at støtte, alt hvad jeg kan og lidt mere til i den her situation!” Anette Stefensen deler erfaringer om et angstforløb, som mange andre medlemmer af Foreningen for børn med angst kan nikke genkendende til.

SINDbladet maj 2023 forside
Dato