Rådgivning 70 23 27 50

Her

(2018) Nordjysk ildsjæl får SIND-pris for at hjælpe tusinder ud af medicinafhængighed

På 18 år er antallet af danskere, der tager vanedannende søvn- og angstmedicin, næsten halveret til 295.000 sidste år. Mange oplever problemer med abstinenser og bivirkninger og opsøger hjælp hos BenzoRådgivningen, hvis medstifter og leder siden år 2000, Kirsten Midtgaard, har fået SINDs Brugerpris.

To mennesker, Bente og Kenneth, i hver sin ende af landet fortæller, hvordan de slap ud af voldsom afhængighed af benzodiazepiner. Det var ikke gået uden SINDs BenzoRådgivning. Rådgivningen har eksisteret siden 2000 som en del af SIND. Primus motor Kirsten Midtgaard og hendes frivillige har i årenes løb rådgivet tusindvis af afhængige som Bente og Kenneth.

Aalborgensiske Kirsten Midtgaard har fået et særligt skulderklap fra SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed. SINDs brugerpris, der uddeles hvert tredje år på landsmødet, er gået til Kirsten Midtgaard  for hendes engagement i BenzoRådgivningen, som hun var med til at stifte for 18 år siden.

SINDs BenzoRådgivning, der årligt får 2.000 opkald og desuden står bag støttegrupper i flere byer, hjælper de danskere, der mærker problemer grundet vanedannende søvn- og angstmedicin med såkaldte benzodiazepiner.  Medicinen bør kun tages i kortere perioder, op til fire uger. Forbrug gennem længere tid kan medføre meget kraftige symptomer. Tusinder af danskere oplever, at abstinenser og bivirkninger – fx angstanfald og forringet hukommelse – kan gøre afhængighed og udtrapning invaliderende svært.

Heldigvis er forbruget faldet markant. BenzoRådgivningen var blandt de første i Danmark til at opsøge dialog med sundhedsvæsenet og politikere om, at mange danskere oplever store problemer med afhængighed af vanedannende søvn- og angstmedicin. I dag er læger og hospitaler mere opmærksomme på at undgå langtidsbrug.  Ifølge Sundhedsstyrelsen gik 295.000 danskere sidste år på apoteket med en recept på et lægemiddel med benzodiazepiner eller lignende stoffer. Det er 53 pct. af niveauet i år 2000, hvor BenzoRådgivningen blev stiftet. Her købte 550.000 medicinen.

Begrundelsen fra SIND lyder bl.a. således:

Kirsten har utrætteligt siden år 2000 arbejdet for at udbrede kendskabet til projektet og med at skaffe økonomi til dets drift. Kirsten skal have en stor del af æren for, at politikerne har fået øjnene op for problematikken og har handlet på det, så forbruget af benzodiazepiner er faldet markant, og mennesker kan få den rette hjælp til at komme ud af afhængigheden ...
SIND

Yderligere oplysninger:
Se kontaktinformation under pressekontakt på SINDs hjemmeside.
Foto af Kirsten Midtgaard kan frit downloades på www.sind.dk/brugerpris.  
Se mere information på www.benzo.dk