Rådgivning 70 23 27 50

Her
Mia Kristina Hansen - Naturen over hegnet 2023

Det mener SIND: Bred enighed bag ny psykiatriaftale er positivt. Men for få akutte problemer løses hurtigt

Politik i medierne

Alle partier i Folketinget er med i en ny aftale om psykiatrien og enige om, at indsatsen skal løftes yderligere de kommende år.

Regeringen og samtlige partier i Folketinget har i dag offentliggjort, hvordan midlerne, der var afsat til psykiatrien på Finansloven, bliver fordelt i 2024. Aftalen omfatter bl.a. 14 initiativer og indsatser. Fx etablering af en ny akuttelefon for mennesker med psykiske udfordringer samt nye og mere lettilgængelige tilbud målrettet børn og unge.

SIND-formand Mia Kristina Hansen er glad for, at der tilføres flere ressourcer, og meget glad for den meget brede politiske opbakning bag aftalen. Men hun udtrykker samtidig bekymring for, om aftalen rækker til at skabe mærkbare forbedringer på kort sigt. Især til de mest syge danskere.

”Aftalen er et vigtigt politisk skridt. Det er godt, at alle partier nu er enige om at løfte området og om at fortsætte udviklingen de kommende år. Men aftalen er ikke et vendepunkt i forhold til den virkelighed, som mennesker med psykiske udfordringer og deres pårørende kommer til at opleve i 2024. Vi havde håbet, at partierne også ville forebygge, at indsatsen reduceres af de mange regionale og kommunale besparelser. SIND arbejder for, at udviklingen i kapacitet og kvalitet løbende måles og følges tæt, så politikerne fremover hurtigere kan reagere."

"Derudover efterlyser vi et tættere samarbejde mellem kommuner og regioner samt et mere tætmasket sikkerhedsnet under borgerne,” siger hun og tilføjer, at det også er vigtigt at være opmærksom på de mennesker, som er mest syge.

”Mange har mistet tilliden til psykiatrien og socialpsykiatrien, som vi skal have genskabt. Vi har før set nye planer. Det vigtige er, at man denne gang kommer til at opleve konkrete forbedringer. Endelig vil SIND tæt følge, om de ekstra millioner fra Folketinget ædes op af besparelser i regioner og kommuner, så området reelt ikke står med ekstra midler i 2024.”  

Aftale om løft af psykiatrien i 2024

Du kan se hele aftalen på Sundheds- og Indenrigsminsteriets hjemmeside. Der er opbakning fra partierne og afsat økonomi til følgende initiativer:

  1. Styrket forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg
  2. Styrkelse af Livslinien
  3. Styrket psykosocial indsats ved beredskabshændelser
  4. National psykiatrisk akuttelefon
  5. Styrket digitalt behandlingstilbud
  6. Øget tryghed og sikkerhed for medarbejdere på socialpsykiatriske botilbud
  7. Tryghedspakke for medarbejdere i psykiatrien
  8. Højere kvalitet i indsatsen for børn og unge med autisme
  9. Hurtig opstart af behandling i børne- og ungdomspsykiatrien
  10. Opfølgning efter endt forløb i børne- og ungdomspsykiatrien
  11. Styrket hjælp til mennesker med spiseforstyrrelser og selvskadende adfærd
  12. Videreførelse og styrkelse af UNIK
  13. Analyse af ventetider til praktiserende psykiatere og børne- og ungdomspsykiatere
  14. Nedbringelse af tvang
...