Rådgivning 70 23 27 50

Her
SIND-rådgivere

Sara, Camilla og de øvrige rådgivere kan sætte opkald på pause og drøfte muligheder og løsninger. Fx om paragraffer eller om mulighed for hjælp fra andre dele af SIND.

Fra SINDbladet: Med SIND-rådgiverne på vagt: Synes du, vi har en god plan for resten af dagen nu?

SINDbladet

Omsorg, opklarende spørgsmål og forslag til nye skridt i ellers uoverskuelige situationer præger dialogen, når SINDs rådgivere åbner for de tre telefonlinjer til 70232750. I Aarhus får Den Landsdækkende Telefonrådgivning opkald fra hele landet.

Af Henrik Harring Jørgensen

(Denne artikel er fra SINDbladet oktober 2022). Kvinden i den anden ende af telefonen taler hurtigt. Meget hurtigt. Hun mærker, at et voldsomt angstanfald accelererer. Symptomerne er nye i hendes liv, der gennem mange år har været præget af andre diagnoser. Favntaget med angsten er meget ubehageligt. Men en time senere er tempo, toneleje og troen på, at resten af dagen går ok, tilbage på et mere normalt niveau.

Amalie, der har besvaret opkaldet til 70232750, er en af SINDs rådgivere hos DLT, Den Landsdækkende Telefonrådgivning, i Aarhus. SINDbladet sidder med i lokalet i den sidste time inden lukketid. Normalt får rådgivningen dagligt 20-25 opkald.

"Du må gerne være god ved dig selv, når du er så presset." / rådgiver i dialog
...

Amalie er både psykologstuderende og har samtidig deltaget i rådgivningens uddannelse og introduktion af nye frivillige. Overfor hende og to kolleger sidder Sara, der er ansat som psykolog i rådgivningen og er en særdeles erfaren rådgiver. Sara kan træde til med input og løsninger, hvis rådgiverne får brug for sparring og sætter opkald på pause. Men Amalie og den unge kvinde i telefonen kommer selv godt gennem samtalen. Dialogen mellem de to afdækker også ideer til relationer og aktiviteter, der kan give energi, og efterhånden dæmper følelsen af uro.

Presset, kvinden først følte, er efter en time mindre hårdt, og hun har nu suppleret snakken med SIND med en aftale med en god pårørende om at blive kørt ind til den psykiatriske skadestue. Sammen med rådgiveren har hun fundet en god såkaldt mestringsstrategi. Svaret er et højt ja, da Amalie afslutningsvis spørger:

”Synes du, vi har en god plan for resten af dagen? Du er meget velkommen til at ringe igen i morgen.”

70 23 27 50Den Lands­dækkende Telefon­rådgivning (DLT)

  • ­DLT, der er akkrediteret hos RådgivningsDanmark, modtager cirka 6.000 opkald om året.
  • DLT er en del af midtjyske SIND Rådgivning, som er en landsdækkende aktivitet i SIND med ca. 35 ansatte og faste frivillige med baggrund som bl.a. psykolog, studerende, socialrådgiver, socialpædagog eller personlig erfaring.
  • Aktiviteterne omfatter bl.a. også SIND Erhverv, samtalegrupper samt rådgivning, støtte og undervisning til både personer med psykisk sygdom og deres pårørende. Se mere på www.sindraadgivning.dk/
...

Rift om rådgivninger

Rådgivningen forventer at nå op på 6.000 opkald i 2022. Ressourcerne rækker til tre telefonlinjer. Også andre rådgivninger udenfor SIND kan bruge flere ressourcer.

”Der er rift om de forskellige organisationers telefonrådgivninger. Ofte indledes opkald med, at man forgæves har prøvet at ringe til flere forskellige numre,” siger lederen af DLT, Henrik Bach Poulsen og tilføjer, at der i disse år kommer flere og flere opkald om, at det er svært at få rettidig hjælp i psykiatrien.

Trods presset, så tikker stopuret ikke, når man ringer til SIND. Samtalerne får den tid, der er brug for. Nogle opkald er hurtige – det kan fx være spørgsmål fra ansatte i socialpsykiatrien – og andre meget langvarige. Mange ringer ind flere gange. Gennemsnitligt varer en samtale 32 minutter.

Pressede pårørende

Camilla, der er psykolog, sidder dybt koncentreret om en telefonsamtale med et ægtepar, der er pårørende. Deres voksne søn er flyttet hjem igen. Han har det meget dårligt, men vil hverken tale med dem, med læge eller med psykiatri og har isoleret sig. Den meget anspændte situation i hjemmet har stået på i flere år. Familien føler sig slidte og magtesløse.

Familiens situation er et eksempel på problemer, der ikke optræder i psykiatriens statistikker og journaler, men som kan dukke op hos rådgivninger som SINDs. For nogle af dem, der ringer, er det vigtigt, at man kan være anonym.

(Artiklen fortsætter under foto)

Rådgivning i dialog
Sara, Camilla og de øvrige rådgivere kan sætte opkald på pause og drøfte muligheder og løsninger. Fx om paragraffer eller om mulighed for hjælp fra andre dele af SIND.

Camillas samtale med familien er intens. Udover de følelsesmæssige belastninger taler de også om muligheden for hjælp via det kommunale eller regionale system. SIND og rådgivningen kan både trække på intern ekspertise om paragraffer og fx tilbyde kontakt med en frivillig bisidder. Familien får tilbudt en personlig samtale i Aarhus med rådgivningens erfarne leder, Henrik Bach Poulsen, hvilket straks kommer i kalenderen.

"Pårørende glemmer ofte sig selv og bruger alt energien på at hjælpe andre. Men hvis man skal kunne hjælpe andre maksimalt, er det vigtigt også at passe på sig selv."/ Sara, psykolog og ansat i DLT
...

Efter samtalen fortæller Camilla, at det ikke er alle situationer, som er så voldsomme. Men når de kommer, er det vigtigt både at kunne læsse af, at kunne reagere og derefter at se, hvad der kan gøres ved problemerne. Familien, der ringede, havde brug for det hele.

Sara, der før de foreløbig fem år hos SIND bl.a. har arbejdet i psykiatrien og med misbrugsbehandling, tilføjer, at mange pårørende har det svært.

”Pårørende glemmer ofte sig selv og bruger alt energien på at hjælpe andre. Men hvis man skal kunne hjælpe andre maksimalt, er det vigtigt også at passe på sig selv.”

Supervisor

Saras rolle i rådgivningen som bagstopper og supervisor omfatter også være med til at passe på rådgiverne. Både ved at pleje det psykiske arbejdsmiljø, der er præget af varme og nære relationer mellem rådgiverne, og ved at forebygge, at alvorlige situationer forværres. Fx hvis et opkald handler om selvmordstanker. Her har rådgivningen en helt særlig rutine, hvor flere rådgivere, der er uddannet i sådanne situationer, straks kobles på samtalen og hjælper. Rutinen er et af flere områder, som er systematiseret, efter at rådgivningen i 2021 efter en grundig kvalitetsvurdering blev akkrediteret hos RådgivningsDanmark. Akkrediteringen omfatter også, at rådgiverne spørger ind til, hvordan samtalerne opleves. Tallene viser, at rådgiverne gør en forskel for mange. 86 pct. oplyser efterfølgende, at de oplever, samtalen har været god. SIND spørger også ind til, om man har fået et bedre udgangspunkt end før opkaldet, hvilket 79 pct. er enige i.

Udover hjælp og rådgivning henvises ofte til andre tilbud i SIND. Fx bisiddere, besøgsvenner eller lokale aktiviteter og projekter.

Læs mere om rådgivningen på www.sind.dk/faa-hjaelp

Revideret Filip
Filip Ingesman Hansen er koordinator for rekruttering og fastholdelse i rådgivningen, der er akkrediteret hos RådgivningsDanmark. Kvalitetssikring og en lang række rutiner er derfor systematiseret. Ikke mindst uddannelse af og sparring med de frivillige og ansatte rådgivere.
Henrik rådgivningens leder
”Der er rift om de forskellige organisationernes telefon­rådgivninger. Ofte får vi at vide, at man forgæves har prøvet at ringe til flere forskellige numre,” siger rådgivningens leder, Henrik Bach Poulsen.