Rådgivning 70 23 27 50

Her
Forsiden SINDbladet december 2022

Nu kan du læse SINDbladet december på vores hjemmeside

SINDbladet

SINDbladet december er udkommet. Læs bl.a. vores inspirationstema om kærlighed, vores fokus om sygdom i børnefamilier og vores guide til en god jul.

Her kan du læse SINDbladet december i PDF-format. SINDs medlemmer får bladet direkte i postkassen. Hvis

du ønsker at blive medlem, kan du læse mere på sind.dk/medlem. Læs bl.a. vores inspirationstema om kærlighed, vores fokus om sygdom i børnefamilier og vores guide til en god jul.

SINDbladets juleguide samler nogle af erfaringerne fra SINDs rådgivere, der i december ofte får spørgsmål om, hvordan man kan gribe højtiden an, hvis man selv – eller en i familien – har psykiske udfordringer.

Rådgivernes vigtigste råd – som du kan læse meget mere om i bladet – er at tale sammen og forventningsafstemme i god tid: Drop idéerne om den perfekte jul og fokusér på hinanden. Den bedste jul for både mennesker, der er psykisk sårbare, og for deres pårørende er den, hvor vi parkerer de tårnhøje forventninger og aftaler det, der er realistisk - så skal klokkerne nok komme til at kime bedst muligt for alle.

Har du brug for dialog med SINDs rådgivere, kan de kontaktes her

Her er den korte version af juleguiden fra bladet:

  1. Tal sammen inden: Hvad vil vi gerne, og på hvilken måde gør vi det? "Snak om det, der er ikke en enkelt, som skal diktere det hele. Afstem forventningerne om, hvad der er rart for hinanden. Hvornår vil I komme og gå, hvem kører og så videre? Så er det ufarligt på selve dagen."
  2. Sænk forventningerne: "Hvor fancy skal den julemad egentlig være? Kartofler på glas kan være udmærket, for eksempel..." Deltag i de ting, der er overskud og energi til og tag det roligt undervejs. Det handler om at reducere stress.
  3. Uddeleger opgaverne: "Er man nede med en depression, kan en julemiddag virke uoverskuelig. Lad en anden tage risalamanden med og den slags. Man behøver ikke at stå for det hele selv. Andre vil rigtigt gerne bidrage. Det kan være svært at hjælpe med sygdom, så det er guld værd, når man bliver bedt om noget, man rent faktisk kan opfylde."
  4. Giv sygdommen en pause: Se hinanden som mennesker, ikke diagnoser. "Man kan for eksempel fortælle nogle gode jule-røverhistorier om noget, der har været hyggeligt. Tænke tilbage på, hvad man gjorde, da de andre var børn. Del de gode minder og husk det positive."
  5. Mulighed for timeout: Det er okay at sidde med, uden at der bliver krævet så meget af en. Hav gerne et værelse, man kan trække sig tilbage til, hvis der er brug for en pause. "Så behøver folk ikke bruge en masse energi på at være opmærksomme på, om man har det godt, hvis man for eksempel er lidt stille."

Udover juleguiden har vi disse artikler med i bladet:

Side 9 - Tak for opbakningen i en historisk valgkamp

Aldrig før har psykiatri og psykisk sundhed været omtalt så ofte i en valgkamp som op til den 1. november 2022.

Side 10 - Slap af og gå efter hyggen

Drop idéerne om den perfekte jul og fokuser på hinanden, lyder det fra en af SINDs telefonrådgivere. Den bedste jul for både mennesker, der er psykisk sårbare, og deres pårørende er den, hvor vi parkerer de tårnhøje forventninger og i stedet aftaler det, der er realistisk - så skal klokkerne nok komme til at kime bedst muligt for alle.

Side 12 - Ny bog: Kom ud over forælderskylden og se hele familien

Forældre bliver ofte ladt i stikken, når deres børn bliver ramt af psykiske lidelser. Er det min skyld, at mit barn er blevet syg? Men der er hundredevis af faktorer i spil, ­siger ­forfatteren Dorthe Stieper, som er aktuel med bogen ‘Er det mors skyld?’. Hun har selv ­oplevet skammen og opfordrer til, at samfundet bliver bedre til at ­fokusere på ­hele ­familiens trivsel.

Side 14 - Neuroforsker: Børn af forældre med psykisk sygdom får sjældent hjælp

Børn af forældre med svær psykisk sygdom er både pårørende og har øget genetisk og miljømæssig risiko for selv at udvikle psykisk sygdom. Alligevel får børn af forældre med psykisk sygdom ikke automatisk tilbudt hjælp til at håndtere familiens situation, påpeger forskere bag undersøgelse af 500 børn og deres familier.

Side 16 - Kærlighed: Et dobbeltliv af løgn og forelskelse

Skal man fortælle om psykisk lidelse? Cecilie gik to år alene med en spiseforstyrrelse, inden hun kom i behandling. Undervejs blev hun forelsket, men turde ikke fortælle sin nye kæreste om sygdommen i næsten et halvt år, inden hun bed hovedet af skammen og åbnede op - noget hun nu kan se, at hun burde have gjort fra starten. Det fik nemlig kærligheden til at blomstre.

Side 18 - Kærlighed: Nogle gange skal den hjælpes frem

At elske og at blive elsket af et andet menneske er godt for både krop og sjæl. Men det er også vigtigt at holde af sig selv. Vejen til den følelse kan være lang. Men hvis du har mod på at tage det første skridt, så peger krop og psyke-ekspert, underviser, forfatter og foredragsholder Flora Skouboe Melchiorsen her på et par indledende øvelser til inspirationsbrug.

Side 20 - Kærlighed: Måske skal vi kalde det noget andet?

Overdreven fokus på den søde musik mellem to mennesker og samfundets idealer om romantik kan stå i vejen for, hvad kærlighed også kan være. Det prøver to psykologistuderende hos SIND Københavns psykologiske rådgivning nu at sætte fokus på gennem 'Kærlighedsværkstedet'.

22 - Kærlighed: Hvis sexlivet driller, kan kroppen og lysten få starthjælp

Svigter kroppen eller sindet, når det gælder sex? At tale om det kan være svært. Men der findes løsninger, hvis du opsøger dialog, information, læge og behandlingsmuligheder.

24 - Lokalformand: Slut med at enhver passer sit

Portræt af en SIND-frivillig: Lokalformand Rikke Bøhling er ildsjæl med en vision: Vi skal komme hinanden ved og hjælpe hinanden. Hun har for nylig fået Lyngby-Taarbæk Kommunes sociale frivillighedspris for indsatsen i SIND Gladsaxe-­Gentofte-Lyngby, hvor hun bl.a. har startet den populære Café Sindriget.