Rådgivning 70 23 27 50

Her
Mand ved bord med blå baggrund

Nu kan du læse SINDbladet februar på vores hjemmeside

SINDbladet

SINDbladet februar er udkommet. Læs bl.a. vores tema om sorg og det at miste, om NGO'en SocialSundhed, der kæmper for bedre vilkår for socialt udsatte, og få gode råd til dig, der er ramt af sorg, eller er pårørende.

Mand ved bord med blå baggrund
SINDbladet

Her kan du læse SINDbladet februar i PDF-format eller online. SINDs medlemmer får bladet direkte i postkassen. Hvis du ønsker at blive medlem, kan du læse mere på sind.dk/medlem

Læs bl.a. vores tema om sorg og det at miste, om NGO'en SocialSundhed, der kæmper for bedre vilkår for socialt udsatte, og få gode råd til dig, der er ramt af sorg, eller er pårørende. 

Tema om sorg, tab og det at miste

I temaet om sorg kigger SINDbladet i fem artikler nærmere på, hvordan man bedst håndterer sorgen og tabet. For selvom det ofte kan være svært at tale om, og fristende at lade tiden læge alle sår, så er det faktisk ofte det modsatte der skal til, når vi skal lære at leve med sorgen. 

Tavs eller ordknap tålmodighed er nemlig en af de allerdårligste måder at tackle voldsom og vedvarende sorg. Derimod skal man – skridt for skridt – bl.a. se sorgen i øjnene, tale om tabet og om fremtiden og prøve at opsøge oplevelser og aktiviteter, der giver energi.

Alt det - og meget mere til - kan du læse mere i om SINDbladet, men her er ekspert i sorg, forsker og forfatter Mai-britt Guldin fem bedste råd til dig, der lever med sorg eller er pårørende:

  1. Undgå tavshed og ensomhed: At tale med andre, man kan være fortrolig med, er vigtigt. Ikke blot tabet, men også – og især - fremtiden er et væsentligt emne: Når du skal finde en måde at leve med dette tab, hvad er så vigtigt for dig?
  2. Vær tålmodig: Sorg kan være en langsom proces med nedture og tilbageskridt, så tålmodighed er vigtigt
  3. Opsøg energi og aflastning: Aktiviteter, der før tabet gav energi og glæde, er vigtige, selvom humøret er i bund. Fx motion, mad, natur og kulturoplevelser. Aflastning med hjælp til praktiske ting – fx mad, indkøb og rengøring – er også en god ide.
  4. Planlæg sørgetid: Med tiden kan man øve sig i systematisk at skubbe de store følelser hen på planlagte tidspunkter, hvor der er plads til at mærke sorgen
  5. Ræk ud efter hjælp: Hvis man føler sig invalideret gennem længere tid af sorg med uændret styrke, er det vigtigt at opsøge professionel hjælp

Har du brug for dialog med SINDs rådgivere, kan de kontaktes her

Derudover har vi disse artikler med i SINDbladet: 

Side 2 - Systemet skal passe til mennesket – ikke omvendt

I SIND ser vi frem til at følge den nye regerings indsats for at løfte psykiatrien sammen med Folketingets øvrige partier. Vores fokus er ikke blot psykiatri og symptomer, men også alt det andet, som hører med til et værdigt liv.

Side 8 - Forsker: Sorg og tab skal ses i øjnene

Hver dag bliver danskere ramt af lammende sorg. Fx hvis sygdom drejer fremtiden i en helt anden retning, eller hvis en nær pårørende går bort. Sorg kan gå hurtigt over. Men sorg kan også sætte sig i åre- eller månedsvis, indtil man kan rumme, acceptere og leve med de nye livsvilkår. Sorgforsker Mai-Britt Guldin understreger, at sorg sjældent automatisk visner væk med tiden. Hun anbefaler bl.a. dialog om fremtiden og at opsøge aktiviteter, der giver energi.

Side 10 - Mistede deres kære: "Grib ud efter hjælpen"

Flemming og Sarah Kjer blev sidste år kastet ud i en afgrundsdyb krise, da deres kære kone og mor Jane pludselig gik bort. Tabet kommer de aldrig over, men de nægtede at gå ned med flaget og råder andre til at søge al den hjælp, der kan opdrives. Også selv om alt virker håbløst. Flemming og Sarah fik bl.a. hjælp hos SIND

Side 12 - Forfatter sætter fokus på sorg-behandlingens dilemmaer

Hvad ville der ske, hvis vi kunne tage en pille mod sorg? Det spørgsmål stiller forfatter Anne Cathrine Bomann i romanen ”Blå toner”, hvor vi følger flere karakterer med forskellige holdninger til sorgbearbejdning.

Side 14 - Da Michael fik sin far tilbage: Man skal være modig og prøve at gøre noget

For dokumentaristen Michael Graversen og hans forældre blev kameraet og dokumentarfilmen, Mr. Graversen, til en terapeutisk rejse. En rejse, der hjalp dem med at forlige sig med fortidens svigt og smert

Side 16 - Til kamp mod uligheden i sundheden

Den frivillige NGO Social Sundhed forsøger at komme social ulighed til livs i sundhedssystemet og at sørge for at socialt udsatte får bedre behandling

Side 17 - Brobygger: hvis vi ikke gør det, er der ingen, der gør.

For kun seks måneder siden meldte Kirsten sig som frivillig for organisationen Social Sundhed. En beslutning, der har lært hende meget – både fagligt og personligt

18 -  Læser: Bevar håbet, også når det er sortest, og forbered dig på, at rejsen er benhård, men det hele værd i sidste ende

Vil du give et håb videre? Gennem flere år har SINDbladets læsere delt erfaringer om at komme sig efter psykisk sygdom igennem et spørgeskema på vores hjemmeside. 

22 - Lokalformand i ny afdeling: Vi vil skabe det journalløse rum

Portræt af en SIND-frivillig: Det er vigtigt, at psykisk sygdom ikke forbliver et tabu, og det er vigtigt for mennesker, som har det svært, at de har et sted at gå hen, hvor deres adfærd ikke bliver noteret i en journal. Sådan lyder budskabet fra Ole Olsen, som er formand i den nystiftede lokalafdeling SIND Mariagerfjord.