Rådgivning 70 23 27 50

Her

Nyhedsbrev for dig, der er aktiv i SIND

Sindets Dag: Fokus på selvmord | 1. september: Deadline for Sindets Dag-arrangementer | Venteliste til SINDs medlemskonference | En mini-guide til rekruttering af frivillige | Fra A til Z i civilsamfundet

Sindets Dag: Fokus på selvmord

Hvert år begår knap 600 personer i Danmark selvmord. 600 liv, der bliver afbrudt alt for tidligt. Kunne det være undgået med forebyggende behandling eller flere ressourcer til psykiatrien? Eller skal der noget helt andet til?

Hvert år den 10. oktober bliver der sat fokus på sindet rundt omkring i verden som led i ”World Mental Health Day”, som i Danmark er bedre kendt som Sindets Dag. I år bliver der sat fokus på selvmordsforebyggelse, og det er der en grund til.

Globalt er der nemlig flere end 800.000 mennesker, der begår selvmord, og problemet er stigende. Det gælder især for unge mellem 15 og 29 år, hvor selvmord er den største dødsårsag i den aldersgruppe.

På Sindets Dag er der mulighed for at rette fokus på, hvordan vi kan nedbringe antallet af selvmord via forebyggelse, og samtidig er det en mulighed for at råbe politikerne op, så der kan komme flere ressourcer til det forebyggende arbejde.

Rundt omkring i landet vil SINDs lokalafdelinger være med til at sætte fokus på sagen ved at afholde en masse arrangementer. De øvrige år på Sindets Dag har der været alt fra foredrag og workshops til musik og fællesspisning. I år er ingen undtagelse.

På SINDs hjemmeside kan du se, hvilke arrangementer der er i dit område i aktivitetskalenderen.


1. september: deadline for Sindets Dag-arrangementer

I oktoberudgaven af SINDbladet vil der traditionen tro være plads til, at I i lokalafdelingerne kan reklamere med de arrangementer, der afholdes rundt omkring i landet på Sindets Dag.

Proceduren er, at I skal lægge jeres arrangementer i SINDs aktivitetskalender, og så vil de automatisk blive bragt i SINDbladet. Dog kræver det, at I overholder deadline, som er 1. september 2019.

På SINDs hjemmeside er der manualer og instruktionsvideoer i, hvordan I lægger indhold på SINDs hjemmeside. Så hvis det er lidt tid siden, I har gjort brug af den mulighed, kan I få opfrisket jeres kundskaber derinde. I er også velkomne til at kontakte sekretariatet, hvis teknikken driller.


Venteliste til SINDs medlemskonference

Nåede du ikke at få en plads til SINDs årlige medlemskonference, er der håb endnu. Vi har nemlig oprettet en venteliste, hvor du har mulighed for at skrive dig op, og der plejer at være gode muligheder for at få en plads.

SINDs medlemskonference finder sted i Horsens den 21. og 22. september, og i år er temaet ”psykiske vanskeligheder og rusmidler”. Der vil blandt andet være oplæg af musik- og kunstterapeuter, der prøver at belyse, hvordan kunsten kan bidrage til at leve uden et stort forbrug af rusmidler.

Er du interesseret i at få en plads, så kan du skrive dig på ventelisten, som du finder her.


En mini-guide til rekruttering af frivillige

Rigtig mange lokalafdelinger har store tanker om, hvilke aktiviteter der kunne være fantastisk at søsætte til gavn for SINDs mange medlemmer. Det kan dog være svært at komme ud over rampen, hvis der mangler hænder til at løfte opgaven - og det gør der ofte.

Så hvordan får en lokalafdeling rekrutteret frivillige til at bidrage med at få fællesspisningen eller minfulness-timen ført ud i livet? Center for frivilligt socialt arbejde (CFSA) har lavet en inspirationsguide, hvor der er nogle tips og tricks til at målrette rekrutteringen og få flere om bord.

Fx er det en god ting at vide, hvad der motiverer den frivillige til at bidrage til sagen. Er det opgaven, sagen eller måske noget helt tredje? Det er også vigtigt at have gjort sig overvejelser omkring, hvilke opgaver den frivillige skal løse, samt hvad I kan tilbyde den frivillige.

Alt det kan I læse mere om i den miniguide til rekruttering, som ligger på CFSA's hjemmeside her.


Fra A til Z i civilsamfundet

Ønsker du at blive klogere på forskning inden for fx fundraising, medborgerskab eller frivillighed i civilsamfundet, så puds brillerne og se med her. Civilsamfundets Videncenter har nemlig lanceret et digitalt opslagsværk, hvor målet er at samle al nordisk civilsamfundsforskning

Forskningsdatabasen blev lanceret i juni og er stadig under opbygning, men der ligger en betaversion klar på Altingets hjemmeside, som du allerede nu kan søge i. P.t. er det primært forskning fra det danske civilsamfund, men hen over efteråret vil databasen blive udvidet til også at inkludere forskning fra Norge og Sverige.

Du finder forskningsdatabasen her.

Hvis du ikke er blevet mættet med viden endnu, kan du også kaste dig over de foreløbige resultater af Frivilligrapporten, som Center for frivilligt socialt arbejde står bag. Rapporten udkommer hvert andet år, men allerede nu kan du løse de foreløbe resultater for 2019.

Rapporten sætter fokus på frivilligheden i Danmark og danskernes frivillige engagement. De foreløbige resultater viser bl.a., at markant flere unge er frivillige, mens der er færrest frivillige blandt folk i 30'erne og 50'erne.

Alt det kan du læse mere om her