Rådgivning 70 23 27 50

Her
Familie set bagfra

Onlineudgave af SINDs nyhedsbrev 3. maj 2022

Nyhedsbrev

Velkommen til onlineudgaven af vores nyhedsbrev for dig, der er aktiv eller overvejer at blive det i SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed. Vi fortæller i dette nyhedsbrev om: Guide: Indtag foråret med sanserne | SIND i dialog med minister og ordførere | SIND forlænger indsatsen med lokale kulturtilbud | Gallakoncert med Odense Symfoniorkester og Mathilde Falch | MedicinRådgivningens event i København | Ny takst for befordringsgodtgørelse.

 

Foto: Colourbox

Guide: Indtag foråret med sanserne

Naturoplevelser kan gøre dig gladere og mentalt sundere.

Foråret er fyldt med dufte, smage, farver og lyde. Giver du dig god tid til at indtage de mange indtryk, så bliver du samtidig gladere og mentalt sundere. Undersøgelser viser, at når vi giver os tid til at indtage naturen med sanserne, sænker det vores blodtryk, mindsker stress, øger vores energi og styrker vores immunforsvar. På vores hjemmeside finder du en inspirationsguide til, hvordan du kan bruge naturen. Se mere her. Du kan opsøge oplevelser alene eller sammen med andre. Flere SIND-lokalafdelinger har regelmæssigt naturaktiviteter.

SIND vil i løbet af 2022 og 2023 oprette naturtilbud over hele landet, hvilket vi løbende vil fortælle mere om i vores blad og på hjemmesiden. Vi er i fuld gang med planlægningen, men kan endnu ikke oplyse præcis hvor i landet, vi får tilbud. Midlerne til at oprette de nye tilbud kommer fra Det Obelske Familiefond, Miljøministeriet og Socialstyrelsen.

Torsten Bjørn Jacobsen (Psykiatrifonden), Mia Kristina Hansen (SIND) og Mads Engholm (Bedre Psykiatri)

Torsten Bjørn Jacobsen (Psykiatrifonden), Mia Kristina Hansen (SIND) og Mads Engholm (Bedre Psykiatri)

Politik: SIND i dialog med minister og ordførere

Arbejdet med ti-årsplanen for psykiatrien er gået ind i en mere konkret fase.

Fredag den 29. april drøftede SIND sammen med PsykiatriFonden, Bedre Psykiatri og Det Sociale Netværk prioritering i psykiatrien sammen med sundhedsminister Magnus Heunicke og psykiatriordførerne. Politikerne drøftede Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til ti-årsplanen for psykiatrien, hvor arbejdet nu er gået ind i en mere konkret fase.

SIND og de øvrige organisationer havde i dialogen med politikerne meget på hjerte om, hvordan indsatsen kan og skal løftes. Bl.a. bedre sammenhæng for patienter, bedre hjælp og støtte til pårørende og bedre forebyggelse i forhold til børn og unge. Dertil kom en lang række øvrige punkter. SIND-formand Mia Kristina Hansen efterlyste i sit indlæg til politikerne bl.a. øget fokus på at sætte det enkelte menneske i centrum.

”Kort sagt skal den kommende ti-årsplan for psykiatrien, som I nu skal i gang med at lægge, give os en psykiatri, en forebyggelse og et samfund, hvor flere med psykiske lidelser skal have en uddannelse, flere skal have et arbejde, færre skal blive hjemløse, færre skal begå kriminalitet – færre skal leve i fattigdom og vigtigst af alt: Alle skal have indflydelse på deres eget liv. Der skal være fleksible rammer, som kan tilpasses det enkelte menneske. Hvor mennesker ikke skal passe ind i et system, men systemet passer til de menneskelige behov,” sagde hun til politikerne.

I SINDbladet juni kan du læse mere om SINDs dialog med politikerne.

Oplevelsesmidlerne: SIND forlænger indsatsen med lokale kulturtilbud

Indtil udgangen af 2022 kan SINDs lokalafdelinger få finansieret tilbud om oplevelser.

Flere end 250 lokale tilbud om oplevelser – fra koncerter til restaurant- og museumsbesøg og meget mere – har SINDs lokalafdelinger siden sommeren 2021 gratis kunnet tilbyde. Indsatsen var finansieret af de såkaldte oplevelsesmidler, som et bredt flertal i Folketinget stod bag. SIND blev tildelt ti mio. kr. til brug i oplevelsesindustrien. Oprindeligt udløb projektet denne sommer, men Socialstyrelsen har meddelt, at fristen for brug af oplevelsesmidlerne er blevet forlænget til den 31. december 2022. Derfor kan SINDs lokalafdelinger resten af året fortsætte indsatsen. I aktivitetskalenderen på vores hjemmeside kan du se nogle af de kommende aktiviteter, der allerede er planlagt.

Hvis du har en god ide til en aktivitet, er du velkommen til at kontakte din nærmeste SIND-lokalafdeling med dit forslag. Hvis du er aktiv i SIND, så har kontaktpersonen i din lokalafdeling fået information fra SINDs sekretariat om de nye tidsfrister.  

Støtte: Gallakoncert med Odense Symfoniorkester og Mathilde Falch

Odense Symfonikoncerter skaber med en række koncerter opmærksomhed om psykisk sygdom. Til juni kan du opleve en særlig gallakoncert. Ses vi?

Tirsdag den 2. juni kl. 19.30 inviterer Odense Symfoniorkester til gallakoncert. Arrangementet er den fjerde koncert med temaet ”Mind the Music”, hvor der også er taler og inspiration til eftertanke om psykisk sygdom.

Overskuddet fra gallakoncerten går ubeskåret til Psykiatrifonden og SINDs arbejde for personer med psykisk sygdom tæt inde på livet. Hvis du vil med til gallakoncerten, kan du købe billetter her. Odense Symfoniorkester sætter sammen med sangerinde og SIND-ambassadør Mathilde Falch samt komiker Mads Holm psykisk sygdom i et kærligt og kunstnerisk lys. Kendte klassiske mesterværker spiller op mod Mathilde Falchs personlige tekster og sange – alt sammen humoristisk bundet sammen af komiker Mads Holm, der er kendt fra “Det STORE depressionsshow”.

Med koncertrækken ”Mind the Music”, der fortsætter indtil slutningen af året, har Odense Symfoniorkester ønsket at sætte nye nuancer på billedet af psykisk sygdom. Store mestre som Mozart, Beethoven og Tjajkovskij kæmpede livet igennem med de indre dæmoner, og faktisk kommer forbavsende mange af de melodier, som vi alle kan nynne med på, fra personer, der i dag ville få en psykiatrisk diagnose, ligesom også nulevende kunstnere ofte har sårbare sind.

Ses vi? Med dit billetkøb støtter du samtidig Psykiatrifonden og SIND.

Køb billet til "Mind the Music" 2. juni i Odense

MedicinRådgivningen: Oplev eksperter, politikere og standupkomikeren Rune Klan

Arrangementet er i København lørdag den 21. maj.  

MedicinRådgivningen, der er en del af SIND, står lørdag den 21. maj kl. 13.00-16.00 i Hafnia-Hallen, 2450 København, bag en eftermiddag, hvor der sammen med eksperter på området sættes fokus på brugen af receptpligtig vanedannende medicin, når krisen rammer. Og på mulige alternativer. Du kan også opleve standupkomikeren Rune Klan.

Yderligere information og link til køb af billetter (50 kr.), finder du her, via MedicinRådgivningens opslag på Facebook.

Befordringsgodtgørelse: Ny takst i staten og i SIND for kørsel i egen bil fra 1. maj 2022

Nye blanketter til rejseafregning på SINDs hjemmeside.

SINDs takst for befordringsgodtgørelse følger statens lave takst. På grund af de stigende benzinpriser har Skatterådet besluttet, at pr. 1. maj 2022 stiger statens lave takst fra 1,98 kr. pr. km. til 2,17 k. pr. km. Derfor stiger denne takst også i SIND pr. 1. maj 2022. Den nye takst gælder altså for rejser foretaget fra 1. maj 2022. På SINDs hjemmeside kan du finde en ny rejseafregningsblanket med den nye takst.

(Skatterådet har i øvrigt også ændret taksten for kørselsfradrag fra 1,98 kr. pr. km. til 2,16 kr. pr km. Det nye fradrag på 2,16 kr. skal ikke forveksles med den nye befordringsgodtgørelse på 2,17 kr.)