Rådgivning 70 23 27 50

Her
Familie set bagfra

Onlineudgave af SINDs nyhedsbrev: Ny psykiatriplan | Folketingsvalg | Kampagnetilbud til nye medlemmer | Sindets Dag 10/10 | Højdepunkter fra SINDs frivilligkonference | SINDbladet

Velkommen til onlineudgaven af vores nyhedsbrev for dig, der er aktiv eller overvejer at blive det i SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed. Vi fortæller i dette nyhedsbrev bl.a. om: Ny psykiatriplan | Folketingsvalg | Kampagnetilbud til nye medlemmer | Sindets Dag 10/10 | Højdepunkter fra SINDs frivilligkonference | SINDbladet

 

Politik: Psykiatriplanen skal være mere end kun fugle på taget

Tirsdag offentliggjorde sundhedsministeren og et bredt flertalt af partierne en ny plan for psykiatrien. SIND efterlyser flere initiativer og stærkere finansiering.

Regeringen og alle Folketingets partier bortset fra Moderaterne har indgået en aftale om en ny plan for psykiatrien og mental sundhed. Planen, der tilfører området ca. 500 mio. kr. årligt, fokuserer på fem indsatser:

  1. Opbygning af et lettilgængeligt tilbud i kommunerne til børn og unge i psykisk mistrivsel og med symptomer på psykisk lidelse.
  2. Styrkede indsatser for mennesker med svære psykiske lidelser og her-og-nu kapacitetspakke til den regionale psykiatri.
  3. Oplysnings- og afstigmatiseringsindsatser.
  4. Styrkede tværfaglige og evidensbaserede miljøer.
  5. Bedre rammer for forskning i forebyggelse og behandling af psykiske lidelser.

SIND-formand Mia Kristina Hansen havde håbet på en plan med flere initiativer og stærkere finansiering. Hun siger:

”Nu har alle de politiske partier indgået en aftale om psykiatrien.

Det er godt, og vi kan ikke være uenige i overskrifterne.

Men vi er nødt til at sammenligne det med, hvad vi blev stillet i udsigt.

I regeringsgrundlaget hedder det, at det skal være en 10-årsplan.

Sundhedsstyrelsen har 37 anbefalinger, som politikerne har sagt, alle skal realiseres.

En plan skal have mål, indsatser og finansiering.

Det, vi har fået, er ikke for 10 år, ikke for alle 37 anbefalinger, og det er ikke realistisk at nå i mål med den finansiering, der indtil nu er fremlagt.

Hvor er resten af 10-årsplanen?

Vi anerkender politikerne for deres velvilje og arbejde, men vi har nu brug for at se, at ord kan blive til handling. Vi er før blevet skuffet.

Der er ikke noget, der forkert i det, de har aftalt.

Men hvad med det, som stadig mangler? Det er fugle på taget.

Så kampen for forbedringer af psykiatrien er ikke slut i dag. Nu skal psykiatriorganisationerne og befolkningen holde politikerne fast på løfterne de næste 10 år. Vi skal sikre, at der sker mere.” 

 

Politik: SIND gør klar til folketingsvalg

Videoer, valgfoldere, plakater og flere andre initiativer er på vej.

Alt tyder på, at statsminister Mette Frederiksen snart udskriver valg. Enten tirsdag den 4. oktober, når Folketinget åbner, eller kort efter. SIND forbereder flere initiativer for at bidrage til at sætte danskernes psykiske sundhed på den politiske dagsorden.

Hvis du gerne vil følge med i SINDs aktiviteter under den kommende valgkamp, så hold øje med SINDs hjemmeside og side på Facebook. Du kan også læse meget mere i kommende nyhedsbreve. Du er meget velkommen til at deltage i SINDs indsats. Fx ved at like eller dele landsforeningens opslag på de sociale medier, ved at melde dig som SIND-frivillig eller ved at blive aktiv i den nærmeste SIND-lokalafdeling eller aktivitet

I SIND er en valgfolder og plakater (billedet) allerede klar. Folderen kan både printes hjemmefra, og lokalafdelinger kan bestille trykte foldere på SINDs sekretariat til uddeling, når valget er udskrevet. Nærmere information er sendt til lokalformændene. Desuden forbereder SIND flere videoer, som mange bl.a. vil kunne se på de sociale medier, når valgkampen for alvor går i gang. SINDs lokalafdelinger og regioner inviteres til online planlægningsmøde, når datoen for folketingsvalget er offentliggjort. 

 

Hjælp os med at hjælpe andre: Halv pris på kontingentet for nye medlemmer

Hvervekampagne i SIND de næste tre måneder.

SIND har pr. 1. oktober 2022 som sædvanlig i fjerde kvartal et tilbud om medlemskab af SIND resten af året og hele næste år for 100 kr. (halv pris).

Det er meldt ud til lokalafdelingsformændene pr. mail 30. september 2022 med relevante blanketter. SINDs hjemmeside er rettet til efter tilbuddet.

Mærkedag: Ses vi til Sindets Dag 10. oktober?

Mental sundhed i hele verden er temaet for Sindets Dag 10. oktober.

Sang og samvær i Furesø, cykle- eller gåtur, grillhygge og lagkage i Esbjerg, korsang, frokost og foredrag i Frederikshavn, mørbradgryde og humoristisk fortælling i Haderslev, foredrag og underholdning i Vejle, fakkeloptog, kor, taler og pizza i Roskilde. Det er blot nogle af de SIND-aktiviteter, man kan opleve 10. oktober, hvor Sindets Dag - World Mental Health Day - markeres over hele verden. Det er FN's sundhedsorganisation WHO, der står bag dagen, som i år har fokus på at gøre mental sundhed til en global mærkesag.

Også i Uganda fejres dagen i stor stil, og det er ikke mindst på baggrund af et SIND-projekt med mere end 20 år på bagen: Søsterorganisationen Mental Health Uganda (billedet) har vokset sig stor og har påvirket forholdene for psykisk syge og sårbare i landet markant. Læs mere om SINDs internationale indsats i oktober-udgaven af SINDbladet. 

SINDs frivilligkonference: Læs mere i seks opslag fra en begivenhedsrig weekend

Stor smil, mange ideer og livlig dialog prægede SINDs frivilligkonference 24.-25. september i Horsens. SIND-frivillige fra hele Danmark drøftede, hvordan vi kan styrke det frivillige arbejde i SIND. På SINDs side på Facebook og i SINDbladet december kan du læse meget mere om bl.a. stærke SIND-projekter, fokus på naturen og fremgang for SINDs landsdækkende telefonrådgivning. Weekenden bød også på en helt særlig videohilsen til SIND fra miljøminister Lea Wermelin, som du finder sammen med materialer og powerpoint fra konferencen på i Frivilliguniverset på SINDs hjemmeside. 

 

Efterårslæsning: SINDbladet er udkommet på tryk og online

Oktober-udgaven af vores magasin SINDbladet er nu landet i medlemmernes postkasser og på nettet.

Denne gang kan du bl.a. glæde dig til at læse om:

  • Diana Benneweis, der stopper som ambassadør for SIND
  • Vores internationale aktiviteter, som falder i tråd med årets tema for Sindets Dag 10. oktober
  • Den unge hit-musiker ELBA, som gik ned med stress og droppede mobilen
  • En flok glade vinterbadere i Sønderborg, som holder vintertungsindet fra døren
  • Og du kan komme med på besøg i Den Landsdækkende Telefonrådgivning, som modtager 6.000 opkald om året.

(Hvis du ikke ønsker at modtage SINDbladet i din postkasse, skal du blot skrive til medlem@sind.dk med dit navn og din adresse samt det medlemsnummer, du kan se bagerst på bladet.)