Rådgivning 70 23 27 50

Her
SIND-frivillig Marianne Dalgaard Christrup

(SINDbladet) Portræt af en SIND-frivillig: Aktiv under åben himmel

SINDbladet

Portræt: I SIND kan man også være frivillig uden at sidde indendørs ved et mødebord eller fordybet i en samtale. Marianne Dalgaard Christrup har engageret sig i landsforeningens naturaktiviteter og vil bl.a. uddanne besøgsvenner og naturvenner i at opsøge oplevelser under åben himmel

Af Henrik Harring Jørgensen

Ørene opfanger kun lyden af fugle og vind i træerne. Øjnene zoomer ud og dvæler ved solnedgangen over bølgerne. Pulsen falder. Mundvigene løftes til et stille smil, mens ord og tanker gearer ned og afløses af en god følelse, der breder sig i kroppen.

Den type naturoplevelser har siden barndommen været en del af Marianne Dalgaard Christrups liv. Forældrene har altid været flittige gæster i den alsidige midt- og vestjyske natur og inspirerede hende til at gøre det samme i voksenlivet. I dag spiller oplevelser under åben himmel hovedrollen, både når det gælder hendes fritidsinteresser, uddannelse, job og engagement i SIND som frivillig.

”Jeg har altid brugt naturen meget, og det er dejligt at inspirere andre til at mærke gode oplevelser,” siger Marianne, der bor i Struer. Hun er uddannet naturterapeut, pædagog og coach og har netop drejet arbejdslivet i samme grønne retning som aktiviteterne i SIND.

Naturvenner

Naturfoto - Marianne Dalgaard Christrup - SINDbladet november 2023
Foto fra en af Marianne Dalgaard Christrups mange ture under åben himmel.

SIND har en bred vifte af forskellige naturaktiviteter, som du kan læse mere om på vores hjemmeside og i faktaboksens andetsteds på siden. Marianne har engageret sig i at inspirere frivillige til at blive naturvenner og søge mod fx parker, skove, marker og strande.

”Tidligere var jeg med i lokale aktiviteter i SIND. Fx havde vi en gruppe, der gik ture i og omkring Struer. Det var rigtig godt. Naturoplevelser, som gør godt, kan du også finde i den nærmeste park. Når fuglene synger på livet løs, er det, fordi de oplever, der er ro og fred, og det smitter,” smiler hun.

Dufte, smage og se

Marianne Dalgaard Christrup understreger, at naturoplevelser ikke er en mirakelkur, som løser alle problemer. Naturen kan ikke slå alle negative symptomer ned. Men den kan få nogle af de positive følelser til at vokse.

”Når man som frivillig søger ud i naturen - enten i en gruppe eller med en enkelt ledsager – er den gode oplevelse i fokus. Man kan enten bare stille nyde afbrækket fra hverdagen eller aktivt opsøge indtryk. På de forskellige SIND-kurser, jeg har deltaget i, har vi fået en masse ideer og øvelser, man kan bruge,” fortæller Marianne og opremser engageret en række eksempler, der fx handler om at vække sanser, samvær og nysgerrighed.

”Man kan dufte, smage og lytte. Man kan gå på opdagelse efter særlige emner. Man kan tage fotos eller skabe kunst. Man kan træne balance og lave let eller intens fysisk træning. Og meget mere. Kun fantasien sætter grænser. Mennesker er forskellige, og det handler om at prøve sig frem med højt eller lavt aktivitetsniveau, så man rammer netop det, der skaber en god stjernestund.”

På SINDs hjemmeside kan du se en video og inspirationskatalog med flere eksempler.

Ud af ensomheden

Mariannes fokus er nu at inspirere andre. SIND ønsker at supplere de eksisterende besøgsvensaktiviteter med naturvenner. Foreløbig løbes aktiviteten i gang i fem lokalafdelinger: SIND Ballerup, SIND Køge Bugt, SIND Mariagerfjord, SIND Slagelse og SIND Sønderborg. Ambitionen er at udvide til flere lokalafdelinger. Marianne er en af de frivillige, som er uddannet i at inspirere andre frivillige til at prøve kræfter med naturaktiviteter. Hun glæder sig til, at det første hold kan mødes til undervisning og inspiration:

”Jeg håber, ideen breder sig, så endnu flere får gode oplevelser og mærker glæden ved at være i naturen,” siger hun.

Læs mere om forskellige SINDs naturaktiviteter

  • www.sind.dk/naturven-i-sind kan du læse mere om vores naturvensaktiviteter, som bl.a. Marianne Dalgaard Christrup deltager i. Foreløbig har vi naturvenner i SIND Ballerup, SIND Køge Bugt, SIND Mariagerfjord, SIND Slagelse og SIND Sønderborg.
  • www.sind.dk/find-naturtilbud finder du en oversigt over naturtilbud rundt omkring i landet for mennesker, der lever med psykiske vanskeligheder.
  • www.sind.dk/natur kan du læse mere om vores naturaktiviteter og fx finde et alsidigt idekatalog.
  • www.sind.dk/naturipsykiatrien kan du få inspiration og se film om, hvordan naturen kan bringes ind i psykiatrien – fx på psykiatriske sengeafsnit.
...