Rådgivning 70 23 27 50

Her

SINDs nyhedsbrev - 23. april 2020

Corona - i samfundet og i SIND | Overordnet tema for Sindets Dag d. 10/10 | Nyt fra Sindslidendes Fond | Akutpulje fra Velliv Foreningen | Tema om foranstaltningsdomme på hjemmesiden | Støt SIND med MobilePay på 86 75 53

Nyhedsbrev Corona – i samfundet og i SIND

Lige før påske og igen lige efter påske meldte regeringen som bekendt meldt en masse ud om coronakrisen.

Blandt det vigtigste er:

Der er fra d. 15/4 åbnet for de dele af undervisnings- og pasningssektoren, som beskæftiger sig med de små børn. Og fra d. 20/4 er dele af de liberale erhverv også åbnet op.

For store dele af det øvrige samfund er d. 10/5 en vigtig dato.

Offentligt ansatte på kontorer og andre, der ikke varetager livsvigtige opgaver, arbejder nemlig hjemme til d. 10/5, ligesom forsamlinger på over ti personer er forbudt. Det kan være, at fristen forlænges, og større arrangementer med over 500 personer er indtil videre forbudt til og med d. 31/8.

Storcentre, caféer, restauranter og værtshuse er lukket indtil d. 10/5, ligesom dele af liberale serviceerhverv med fysisk kontakt også er det.

For private arbejdspladser har der udover ovenstående aldrig været forbud mod at have åbent, men alle arbejdspladser har regler for, hvordan man må omgås, sidde osv.

Vi må forvente, at regeringen kommer med yderligere udmeldinger lige inden d. 10/5, og rundt omkring i psykiatrien er man i øvrigt så småt begyndt at klargøre overgangen til mere normale tilstande. Det vil vi forsøge at følge.

I SIND kan vi selvsagt ikke have medlemsarrangementer, offentlige møder o.l. frem til d. 10/5, og landsforeningen tilråder, at man heller ikke afholder mindre møder som fx bestyrelsesmøder før denne dato.

Inden d. 10/5 kommer der mere nyt herfra om eventuelle møder og arrangementer i resten af maj, men for nu gælder følgende:

SINDs sekretariat

Sekretariatet i Høje Taastrup fungerer, men medarbejderne arbejder det meste af tiden hjemmefra og kan kontaktes på mail og tjenestemobil. Mailadresser og telefonnumre findes på www.sind.dk/om-sind/sekretariatet.

Sekretariatets hovedtelefon (3524 0750) og hovedmail (landsforeningen@sind.dk) fungerer også, og der sendes og modtages fysisk post.

Handicaporganisationernes Hus, hvor sekretariatet bor, er lukket, og vi regner med en fysisk genåbning af sekretariatet igen efter d. 10/5.

Telefonrådgivning

SINDs telefonrådgivning fungerer som hidtil og med de normale åbningstider.

Øvrig rådgivning

Øvrig rådgivning med fysisk møde frarådes på denne side af d. 10/5, hvis mødet er indendørs.

Bisiddere

SINDs bisiddere bliver ikke formidlet på denne side af d. 10/5.

Klubber og væresteder

De SIND-klubber og væresteder, som vi har været i kontakt med, er p.t. lukket indtil d. 10/5.

SIND-nettenes besøgsvenner

Der er ikke nogen formelle regler fra regeringen, med mindre der er tale om besøg på plejehjem og socialpsykiatriske bosteder.

Vi anbefaler dog en linje, som den Røde Kors har for sine besøgsvenner, nemlig at åbne forsigtigt op. Dvs. at der opfordres til, at man kan mødes, såfremt det kan lade sig gøre, at mødes udenfor. Det kan være til en gåtur eller en kop medbragt kaffe, gennem vinduet, over hækken e.l., men alt sammen skal foregå på behørig afstand og med princippet ”Ikke over dørtærsklen”.

Dette er naturligvis kun for de, der føler sig trykke ved det. Hvis ikke dette er tilfældet, kan man ringe sammen i stedet for.

SIND har modtaget midler fra Trygfondens akutpulje til at oprette telefonkæder og online-fællesskaber for de borgere, der pt. ikke kan modtage besøg. Vi er i øjeblikket ved at oprette disse tilbud.

Vi vurderer situationen igen efter d. 10/5.

Folkemødet

Folkemødet på Bornholm d. 11-14/6 er aflyst, og det betyder naturligvis også, at SINDs deltagelse og arrangementer på Folkemødet også er aflyst.

Somerhøjskole

SINDs sommerhøjskole er indtil videre ikke aflyst.

Såfremt myndighederne genåbner højskolerne, er det planen at gennemføre SINDs sommerhøjskole på Brenderup Højskole d. 21-27/6.

Lige nu regner SIND og Brenderup Højskole med, at højskolerne bliver genåbnet, og vi aflyser derfor ikke SINDs sommerhøjskole på nuværende tidspunkt. Men hvis højskolerne ikke bliver genåbnet, bliver vi naturligvis nødt til at aflyse.

Vi forventer at vide mere efter d. 10/5, og alle, der på nuværende tidspunkt er tilmeldt, bliver løbende orienteret.

Kurser

Som udgangspunkt er alle kurser frem til august aflyst.

SINDs uddannelses- og frivilligudvalg (UFU) er ved at undersøge, om kurserne for nye bestyrelsesmedlemmer i en redigeret form kan afholdes online.

Vi vender tilbage så snart vi ved mere.

Hovedbestyrelsesmøde d. 20-21/6

SINDs hovedbestyrelse (HB) aflyste sit møde d. 21/3, som skulle være holdt i Høje Taastrup. Næste HB-møde bliver i stedet d. 20-21/6 på Brenderup Højskole på Fyn.

 

Overordnet tema for Sindets Dag d. 10/10

Vanen tro fejres Sindets Dag verden over d. 10/10, og årets tema er netop offentliggjort fra World Federation for Mental Health (WFMH):

Mental Health for All

Greater Investment – Greater Access

Helt bogstaveligt betyder temaet “Mental sundhed for alle – flere ressourcer, bedre adgang”, og i SIND arbejder vi allerede nu på en tolkning og formidling, som virker bedst muligt i SIND og i Danmark.

I den kommende udgave af SINDbladet og i senere nyhedsbreve skriver vi mere om temaet og SINDs tolkning af det, men indtil videre kan du læse WFMH’s egen uddybning her.
 

 

Nyt fra Sindslidendes fond

Bestyrelsen for Sindslidendes Fond, som du kan læse mere om her, har afholdt møde og truffet beslutning om uddeling af årets legater, som går til nuværende og tidligere psykiatribrugere og pårørende.

Igen i år var der mange ansøgninger, og det har været svært at vælge hvem der skulle have et legat.

I alt var der ansøgninger for mere end to mio. kr., og der var kun 325.000 kr. til uddeling. Dette er betydeligt mere end tidligere år, men alligevel bare en dråbe i havet.

Der vil i løbet af en uges tid blive skrevet til de heldige modtagere, og legaterne vil blive udbetalt i løbet af maj måned.

Næste års ansøgningsfrist er d. 1/3-2021.
 

 

Akutpulje fra Velliv Foreningen

Velliv Foreningen har netop etableret en akutpulje på 10 mio. kr. til indsatser for mental sundhed i civilsamfundet og i mindre virksomheder. Eksisterende og nye indsatser, som behøver hjælp på grund af coronakrisen, kan søge og få op til 50.000 kr.

Støtten gives, for at engagerede borgere, foreninger, virksomheder og civilsamfundsinitiativer kan virkeliggøre aktiviteter i dagligdagen, så flere mennesker får hjælp til at styrke deres mentale sundhed og modvirke udfordringer som ensomhed, følelsen af angst og depression, isolation, mobning og chikane.

I akutpuljen har Velliv Foreningen særligt fokus på at gøre lokale indsatser i stand til at fortsætte deres aktiviteter under og efter coronakrisen samt at genstarte eller igangsætte nye indsatser, der modvirker de ovennævnte udfordringer.

Også mindre virksomheder kan søge om støtte fra akutpuljen til indsatser for at styrke den mentale sundhed.

Sådan søger du

Hvis du ønsker at søge akutpuljen, kan du læse mere på Velliv Foreningens hjemmeside.

Send en ansøgning ved at udfylde ansøgningsskabelonen og budgetskabelonen, som du finder på ovenstående side.

Når du har udfyldt de to dokumenter, skal du sende dem til akut@vellivforeningen.dk.

Velliv Foreningen behandler ansøgningerne løbende og har ikke sat en ansøgningsfrist. Ansøgere får svar inden for maksimalt syv hverdage.
 

 

Tema om foranstaltningsdomme på hjemmesiden

www.sind.dk/foranstaltningsdom har vi nu samlet artiklerne fra SINDbladet om en ny forskningsrapport, SIND har støttet.

Rapporten, som du også kan hente på hjemmesiden, viser, at dømte, der var ramt af store psykiske vanskeligheder, da de begik kriminalitet, både før og efter anholdelsen oplever fejl, mangler og situationer, hvor de ikke får den indsats, de har brug for.

Forskningsrapporten viser også, at ventetiden på en foranstaltningsdom gennemsnitligt er 15,5 måned. Hvis indsatsen skal virke, handler forbedringerne ikke kun om flere ressourcer. De foranstaltningsdømte efterlyser også forbedringer af dialogen og samarbejdet med og mellem de mange instanser på området.
 

 

Støt SIND med MobilePay på 86 75 53

I disse dage gør mange af SINDs medlemmer et kæmpe stykke arbejde for at holde humøret oppe hos mennesker med psykisk sårbarhed og deres pårørende. Bl.a. ved at foretage opmuntrende telefonopkald, hjælpe til med indkøb og oprette forskellige fællesskaber online.

Du kan også hjælpe

Fx kan du samle penge ind og både nemt og hurtigt donere beløbet til SIND ved at bruge MobilePay på din telefon. På den måde er du med til at gøre en vigtig forskel og støtte SINDs arbejde.

Sådan gør du

  • Download app'en MobilePay til din smartphone
  • Indtast beløbet, du ønsker at donere til SIND, og send til modtager: 86 75 53
  • Beløbet vil herefter blive trukket fra det betalingskort, som du har tilknyttet MobilePay

Få skattefradrag

Ønsker du skattefradrag for din donation via MobilePay, er det vigtigt, at du skriver dit cpr-nummer i feltet "Tilføj kommentar" inden du godkender betalingen. SIND behandler dit CPR-nummer fortroligt.

Har du ikke MobilePay, kan du udfylde formularen ”Giv et bidrag” på SINDs hjemmeside.

Hvis du gerne vil være medlem

Hvis du vil melde dig ind i foreningen skal du ikke bruge ovenstående nummer. Vi kan nemlig ikke se, om din indbetaling via nummeret drejer sig om et medlemskab, og vi skal bruge nogle flere oplysninger for at melde dig korrekt ind.

Hvis du gerne vil betale for et medlemskab via MobilePay skal du derfor bruge formularen ”Bliv medlem” på hjemmesiden.

Udfyld formularen med dine oplysninger og under ”Valg af betalingsform” angiver du ”Kort eller MobilePay”.

Når du har klikket på ”Gå til betaling” bliver du sendt over til vores betalingsløsning, hvor du skal udfylde din adresse og bekræfte din betaling.

Efterfølgende modtager du en velkomstpakke med posten, og vil fremover modtage SINDbladet seks gange om året.