Til forsiden
Printvenlig side
Login
LinkedIN
Facebook
Twitter
Email
Støt SIND
Bliv medlem

Ambitionen med siderne på www.sind.dk om sindslidelser er at formidle let tilgængelig information med afsæt i SINDs brochurer, hjemmesider og søsterorganisationer. Får du brug for mere lægefaglig information, anbefaler vi du søger rådgivning eller klikker i venstremenuen på "eksterne links".

Psykiske udviklingsforstyrrelser

Hovedgruppen F80-89 ifølge ICD-10 indeholder Psykiske udviklingsforstyrrelser. I forbindelse med denne hovedgruppe taler man om det autistiske spektrum, hvor den infantile autisme er i den ene ende og Aspergers syndrom i den anden. I begge tilfælde optræder en manglende evne til socialt og især følelsesmæssigt samspil.

Årsager
Psykiske udviklingsforstyrrelser skyldes biologiske forhold i hjernen, hvor hvor arvelige forhold spiller en væsentlig rolle.

Symptomer
Psykiske udviklingsforstyrrelser kan komme til udtryk på flere måder og i forskellige grader. Symptomerne begynder at vise sig i barndommen, men nogle personer med fx Aspergers syndrom får først stillet diagnosen i ungdomsårene.
 
Eksempler på psykiske udviklingsforstyrrelser er:

  • Tale- og sprogfærdigheder: Kan blandt andet omfatte ordblindhed.
  • Motoriske færdigheder: Besvær med at koordinere bevægelser.
  • Infantil autisme: Begrænset øjenkontakt, kommunikationsproblemer og adfærdsproblemer
  • Aspergers syndrom: Afvigende social adfærd og interesseudfoldelse problemer med at aflæse kropssprog. Normal intelligens, men har problemer med at udnytte sine ressourcer på grund af det sociale handicap.

Udsigten for fremtiden
Det er ikke muligt, at behandle psykiske udviklingsforstyrrelser. En del personer med psykiske udviklingsforstyrrelser får også stillet andre diagnoser som fx skizofreni og depression. Mange har gavn af faste rammer, støtte i skoleårene og terapi til at regulere følelser.

Kilde: SIND (det oprindelige diagnoseafsnit), Undervisningsministeriet http://www.uvm.dk/Service/Publikationer/Publikationer/Erhvervsuddannelser/2010/psykiatri/3-Psykiske-sygdomme-og-problemer/Psykiske-udviklingsforstyrrelser

 

SIND anvender alene cookies til statistik og for at huske dine indstillinger. SIND anvender ikke cookies til markedsføring og videregiver ikke aktivt information til andre om dit besøg på www.sind.dk. De dele af www.sind.dk, hvor du kan interagere med Google og Facebook, svarer persondatamæssigt til, hvis du klikker direkte ind på disse sites. SIND anvender ikke information herfra. Se evt. www.sind.dk/persondata.
SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
landsforeningen@sind.dk
Tlf: 35 24 07 50
H.K.H Kronprinsesse Mary
er officiel protektor for SIND