Til forsiden
Printvenlig sidePårørende har også brug for at lære nyt!

Vi havde i foråret vores første pårørende gruppe i Hillerød-Allerød-Nordsjælland med den nye undervisiningsguide fra Recovery og Peer-to-Peer projektet. Det var et spændende nyt materiale, som udover guiden bestod af den meget vigtige del, undervisere, som selv var pårørende til en psykisk sårbar.

Det gik rigtig godt - faktisk så godt, at vi nu starter en ny gruppe 16. oktober 2018. Og vi søger om flere penge.

Forventningerne på første aften var blandt andre:

Jeg kan komme afsted og være mig selv.
Jeg har behov for at være sammen med andre.
Det lød rigtigt spændende og jeg hører de andre historier, og tænker “det er ikke kun mig”
Jeg håber, at jeg kan få redskaber til at overleve.
Jeg har ikke været så god til at tale om det, og det håber jeg, at blive bedre til.
Jeg har ikke været god til at skærme mig selv og det vil jeg lære.
Jeg gider ikke tudekiks, men at dele, det gider jeg godt.
Jeg har brug for bekræftelse. Brug for anerkendelse i at mine følelser er ok.
Jeg søger egentligt redskaber til at være pårørende.
Jeg havde forhåbninger om ærlighed, ellers spilder jeg tiden.

Tilbagemeldingerne fra de ialt 8 gange taler også deres eget sprog:
Jeg er mor. Det var til at starte med meget svært at tænke på mig selv. Jeg blev ked af det og havde lyst til at gå fra undervisningen. For det var jo ikke mig.
Nu prøver jeg at mærke mig selv. Jeg er blevet bedre til at se mine muligheder.

Jeg er pårørende. Der er også mig. Jeg skal ikke bare please min partner. Jeg siger kun ja til de ting, jeg kan overskue. Det handler meget om mig derhjemme nu. Det er skønt. Jeg skal også have det godt. Vi har lavet drømme sammen for tiden efter børnene er blevet store. Vi er ligeværdige nu. Det at bruge 2 timer om ugen på mig selv har givet mig overskud.

Jeg er mor til voksne børn og skilt fra min syge eksmand. Jeg har fået mere ro omkring hele situationen. Jeg har gennemgået det hele en gang til. Jeg har fået accept af min livssituation. Jeg har fået håb, muligheder og selvbestemmelse.

Jeg er bedstemor. Det har været en utrolig øjenåbner. Jeg var ikke klar over, at jeg skulle tænke på mig selv først. Jeg har ikke ondt af mig selv mere, det at tale med andre, gjorde jeg ikke før, så den åbenhed tager jeg med mig. Jeg vil gerne tage netværket med mig.

Det er vores sidste aften sammen og det er jeg glad for!
hvorfor det, tænker jeg så?
Det er jeg, fordi jeg på så kort tid føler, at jeg er vokset - på selvværd og forståelse for andre. Vi i gruppen har måske ikke noget til fælles. Hvem ved om I nogensinde ville vælge mig som ven eller om jeg ville vælge jer. For vi er meget forskellige, men vi har en ting tilfælles - en ny forståelse. Efter at vores pårørende er blevet syge har vi fået en forståelse for andre. Jeg havde den også som barn, og ville ønske at jeg havde beholdt den. Måske er jeg ved at få den igen.

Det er meget svært at finde noget positivt, når ens datter bliver så syg som min. Jeg er ikke glad for at min datter blev syg. Men jeg er glad for at jeg er blevet et bedre menneske og måske også et gladere menneske. Jeg smiler mere. Jeg føler mig stolt, når jeg ser mennesker med handicap, det gør jeg naturligvis ikke, fordi de er handikappede, men fordi jeg lever i et land, hvor der er plads til os alle. Jeg siger ikke, at der er plads nok, men der er plads. Underviseren har - ja ikke kun ham - flere har sagt, at han synes at denne gruppe var en god gruppe, at vi var stærke sammen. Det er noget sludder. Grunden til at vi fungerer så godt sammen er ikke kun gruppen, men den imødekommenhed, den rummelighed og den professionalisme, vi bliver mødt med. Ærligheden og den personlige fortælling. Vores gruppe ville aldrig have været så ærlig og lærerig uden tre stærke undervisere. Det siges, at hvis man giver meget af sig selv, får man meget igen. Jeg glæder mig til den dag, hvor jeg kan give lige så meget, som jeg har fået her. Tak.


Det vigtigste idag:
Fokus på mig selv
Vi har alle udviklet os i en positiv retning. Jeg bliver ved med at lære og kan bruge det gode materiale i andre sammenhænge også.
Senere kan jeg tage materialet frem og udfylde det igen. Tænke over det, og se, at jeg bliver ved med at udvikle mig.
At der er håb for fremtiden.
At mit humør smitter.Ris, ros, ønsker:
Ro i mig, og fokus på mig selv
Jeg siger mange tak for alt det jeg har lært.
Fortsæt det gode arbejde.
Det har været hårdt og svært at begynde at skulle mærke sig selv og tænke på sig selv. Men jeg har været meget glad for det og ville ikke have været foruden. Tak!
Jeg håber, at andre pårørende ved, at det er findes!
Det har været meget spændende og lærerigt.

Hvis du skal have en plads på næste kursus, så skriv til os på mail: raadhillerod@sind.dk eller gå ind på aktivitetsoversigten, hvor du også kan tilmelde dig.

Peer-to-Peer, PårørendeSIND anvender alene cookies til statistik og for at huske dine indstillinger. SIND anvender ikke cookies til markedsføring og videregiver ikke aktivt information til andre om dit besøg på www.sind.dk. De dele af www.sind.dk, hvor du kan interagere med Google og Facebook, svarer persondatamæssigt til, hvis du klikker direkte ind på disse sites. SIND anvender ikke information herfra. Se evt. www.sind.dk/persondata.
SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
landsforeningen@sind.dk
Tlf: 35 24 07 50
H.K.H Kronprinsesse Mary
er officiel protektor for SIND