Rådgivning 70 23 27 50

Her
Portrætfoto af SINDs landsformand Knud Kristensen

Coronavirus: Hvordan påvirkes aktiviteterne i SIND?

SIND-landsformand Knud Kristensen orienterer om situationen i SIND: Arrangementer aflyses, men SINDs telefonrådgivning på 70232750 er stadig åben

SIND-formand Knud Kristensen (pressefoto)
SIND-formand Knud Kristensen

Kære medlemmer, medarbejdere, frivillige og brugere i SIND

Det kom ikke bag på ret mange af os, at Mette Frederiksen i mandags forlængede nedlukningen af Danmark frem til og med anden påskedag. Det er ikke utænkeligt, at der vil blive behov for en yderligere forlængelse af nedlukningen.

Forlængelsen betyder, at også SIND fortsat vil være stort set lukket ned de kommende uger.

En række ting vil være forbudt. Det gælder fx alle arrangementer, begivenheder m.v. med mere end 10 personer, servering på caféer og lignende. Herudover opfordrer myndighederne til, at vi begrænser socialt samvær mest muligt og udskyder/flytter arrangementer, hvis det kan lade sig gøre.

Private arbejdsgivere (som fx SIND) opfordres til at sikre, at flest muligt arbejder hjemmefra, afspadserer eller afholder ferie. Man opfordres også til, ikke at afholde fysiske møder medmindre disse er absolut nødvendige. Frivillige er i den forbindelse også at betragte som medarbejdere.

I SINDs ledelse er vi ikke i tvivl. Alle arrangementer, der ikke er absolut nødvendige bør aflyses/udskydes. Vi opfordrer allerede nu til, at dette respekteres for alle møder og arrangementer i hele april måned. Uden at tage problemerne på forskud, er det rettidig omhu at forberede sig på, at nedlukningen nok bliver forlænget udover 13. april.

Vi er på vej ind i en ny fase af nedlukningen. I starten kunne vi ride med på bølgen af den energi, der følger med, når man står i en national undtagelsessituation. Denne bølge af energi er vist ved at ebbe ud. Vi bliver alle trætte, og nogle endda modløse. Brugerne af vores tilbud får det måske dårligere, og de har ofte ikke andre tilbud, de kan bruge lige nu. De pårørende føler, at de står med hele ansvaret osv. Alt det tærer selvfølgelig på energien.

Vi skal huske på, at vi gør alt dette for at beskytte de svageste og for at hjælpe hinanden.

Det ville være forfærdeligt, hvis SIND kom til at bidrage til at sprede COVID-19 smitten gennem vores tilbud og aktiviteter.

Det føles nok ikke som en heltegerning, at vi bare bliver hjemme, men det er det på sin vis. Det er en af de måder, vi hver især kan hjælpe på i denne kritiske situation.

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tak til jer alle. Tak for, at I er med til at passe på jer selv og alle andre. Tak fordi I holder ud og holder ved.

Især vil jeg gerne takke alle medarbejdere og frivillige i den landsdækkende telefonrådgivning. Det er superflot, at I har kunnet holde rådgivningen kørende 60 timer om ugen i denne svære tid. Jeg er ikke i tvivl om, at I har gjort en kæmpe indsats, som mange vil være jer taknemmelige for. Uden sammenligning i øvrigt, vil jeg tillade mig at genbruge Winston Churchills udsagn: “Aldrig har så mange haft så få at takke for så meget.”

Også tak til alle I andre, der er med til at holde skruen i vandet i disse dage/uger.

Jeg har i dag været ude på de sociale medier, og jeg kan se, at mange lokale SIND-afdelinger og -folk gør en hel masse for at hjælpe og holde modet oppe hos hinanden og vores brugere i disse vanskelige tider.
I deler advarsler, gode råd, kontakt-telefonnumre m.m. Mange er også vildt kreative med on-line aktiviteter, live-sendinger o.lign. Der er også nogle der tilbyder at hjælpe med indkøb og lignende.

Så jeg vil slutte af med at sige: Overvej - hvis du/I har overskud - om der er noget nyt/anderledes, I kan gøre lige nu. Det kan være en online chat funktion. Det kan være egentlige online aktiviteter, en telefonkæde, facetime venskaber - eller noget helt andet. Jeg håber, at alle vil give dette en tanke.

Tænk på, at der måske ikke skal så meget til, for at netop du kan gøre en stor forskel.

Knud Kristensen
Landsformand