Rådgivning 70 23 27 50

Her
Familie set bagfra

Onlineudgave af SINDs Nyhedsbrev: SIND-kritik af tvang og af indsatsen på jobcentre | SINDbladet juni er udkommet | Aktiviteter | Interviewpersoner søges

Nyhedsbrev

Velkommen til onlineudgaven af vores nyhedsbrev for dig, der er aktiv eller overvejer at blive det i SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed. Vi fortæller i dette nyhedsbrev bl.a. om: SIND-kritik af tvang og af indsatsen på jobcentre | Nu kan du læse SINDbladet juni på hjemmesiden | Folkemødet | Ensomhedskonference | Interviewpersoner søges | Sæt kryds i kalenderen, hvis du er SIND-frivillig | Stillingsopslag.

Medieomtale: SIND-kritik af tvang og af indsatsen på jobcentre

På vores side på Facebook kan du løbende følge omtalen af SIND i medierne.

SIND citeres ofte i medierne. Fx kritiserede SIND-formand Mia Kristina Hansen i maj bl.a. i TV 2 News, at alt for mange mennesker med psykiske vanskeligheder får det endnu være, når de er i jobcenterforløb. Flere medier omtalte i maj en forskningsrapport, som SIND og Psykiatrifonden står bag. Syv ud af ti svarede i undersøgelsen, at kontakten med jobcentret belaster deres livskvalitet, mens en fjerdedel oplyste, at kontakten med jobcentret ligefrem giver dem tanker om, at livet ikke er værd at leve. Du kan læse om rapporten her.

Et andet tema i de seneste ugers medieomtale er omfanget af tvang i behandlingspsykiatrien. Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at niveauet for brug af tvang fortsat er højt. SIND-formand Mia Kristina Hansen understregede overfor TV 2 Øst, at hun er bekymret over udviklingen:

"Jeg oplever, at det er så svært at få hjælp og blive indlagt i dag, så man er meget dårlig, og det når at eskalere så meget, at tvang bliver en del af indlæggelsen. Der er simpelthen ikke plads og kapacitet til at give den hjælp, der er behov for. Jeg hører om mennesker, som fortæller, at så skal jeg bare stå og banke hovedet ind i en dør, så skal jeg nok få hjælp. De ender med at blive selvskadende, fordi de tænker, at så må jeg da få hjælp," sagde hun til TV 2 Øst.

SINDbladet: Fra i dag kan du også læse juni-bladet på hjemmesiden 

Hvis du er medlem af SIND, kom bladet allerede til din postkasse for nogle dage siden.

Læs i det nye SINDblad fx afdelingsportrættet om et udsædvanligt og hjertevarmt hjørne af behandlingspsykiatrien, hvor udgangspunktet er patienternes egne ønsker for fremtiden. Er du pårørende? Læs interviewet med Kirsten Arden. I foråret havde godt 360.000 danskere set filmen ROSE i biografen. Filmen skildrer en families liv på godt og ondt med psykisk sygdom. Instruktør Niels Arden Oplev har baseret filmen på den særlige relation mellem sine to søstre, Maren Elisabeth og Kirsten, der er glad for, at filmen har sat fokus på rollen som pårørende.

Bladet zoomer også ind på dialog med børn, der er i krise efter flugt fra hjemlandet. Mange børn er i de senere år kommet til Danmark. Nogle danskere oplever derfor for første gang at blive pårørende til et menneske med psykiske vanskeligheder. Læs vores guide med anbefalinger fra rådgivningen. Skuespilleren Farshad Kholghi fortæller i bladet om, da han kom til Danmark til flygtningebarn. På bladets øvrige sider kan du bl.a. læse om Serviceloven, naturoplevelser og Folkemødet.

Du kan altid finde det seneste SINDblad og tidligere udgaver på vores hjemmeside. SINDs medlemmer får bladet direkte i postkassen nogle dage inden, det bliver publiceret online. Hvis du får lyst til at blive medlem eller SIND-frivillig, er du altid velkommen til at kontakte os via hjemmesiden.

God læselyst :-) 

Ønsker du kun at læse SINDbladet online?

Du kan nemt fravælge at få tilsendt den trykte udgave af bladet, hvis du foretrækker at læse den digitale udgave på SINDs hjemmeside. Skriv blot til medlem@sind.dk med dit navn og din adresse samt det medlemsnummer, du kan se bagerst på bladet.

 

SINDs program på Folkemødet

Mød SIND på Folkemødet

Hvis du besøger Allinge i forbindelse med Folkemødet eller følger debatterne hjemmefra via din computer eller smartphone, så er du meget velkommen til at besøge SIND. Traditionen tro er SIND fredag og lørdag i Værestedet, Vestergade 1-3. Du kan se hele programmet på Folkemødets hjemmeside, under begivenheder på SINDs side på Facebook og på vores hjemmeside.

Mental Talk: Vil du med til ensomhedskonference i Herning til efteråret?

Masser af aktiviteter i Herning til september.

Også Folkebevægelsen mod Ensomhed, som SIND er en del af, bidrager nu til de mange forskellige aktiviteter i forbindelse med ”Mental Talk”, der til september bl.a. omfatter et mini kultur- og folkemøde, flere end 300 events og meget mere i Herning. SIND Herning-Ikast-Brande har taget initiativ til det store arrangement, som nu også bliver rammen for Folkebevægelsen mod Ensomheds konference. Målgruppen for konferencen er både dig, der har arbejdet med ensomhed, relationer og fællesskaber i mange år, dig der lige har snuset til det og dig, der gerne vil i gang. En konference, der kan give dig noget med hjem uanset hvilken sektor eller silo, du arbejder i, og uanset om du er frivillig eller ansat. Du kan læse mere og tilmelde dig her.

Foto: Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet

 Efterlysning: Interviewpersoner søges til undersøgelser om videokonsultationer og om overgreb på botilbud

Vil du hjælpe med at nuancere kommende undersøgelser?

Undersøgelse om overgreb: Institut for Menneskerettigheder forbereder en undersøgelse om seksuelle overgreb på botilbud. Frederik Rom Taxhjelm skriver: ”Mennesker med handicap er massivt overrepræsenterede i forhold til udsatheden for seksuelle overgreb. Dette i helt særlig grad, hvis de bor på botilbud. Institut for Menneskerettigheder undersøger med nyt projekt forløbet omkring overgrebet, relationen mellem gerningsperson og botilbudsbeboer samt de menneskelige konsekvenser af overgrebet. Dernæst om botilbudsbeboere har modtaget hjælp til at håndtere de overgreb, de har været udsat for, og om de har modtaget et specialiseret tilbud målrettet deres specifikke funktionsnedsættelse. For at kunne belyse dette, vil Instituttet meget gerne i kontakt med botilbudsbeboere, der har oplevet seksuelle overgreb, eller deres pårørende i forhold til at kunne gennemføre interviews. Hvis du ønsker at medvirke, eller hvis du har spørgsmål til projektet, kontakt Frederik Rom Taxhjelm på FRTA@humanrights.dk.”

Undersøgelse om videokonsultationer: Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet forbereder en undersøgelse om videokonsultationer. Forskerne skriver:

”Har du været til videokonsultation med din psykiater, og vil du fortælle om dine erfaringer med det? Vi er en gruppe forskere på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, som undersøger, hvordan speciallæger og patienter oplever videokonsultationer, og hvordan det påvirker behandlingen og læge-patientrelationen i speciallægepraksis. Vi leder efter patienter, der har prøvet at bruge videokonsultation, og som vil deltage i et interview på 30-45 minutter over zoom. Alle, der deltager, vil optræde anonymt i formidlingen af forskningsresultaterne. Hvis du er interesseret i at deltage eller høre nærmere om projektet, er du velkommen til at kontakte akademisk medarbejder Sif Sofie Patursson Vange (sif.vange@sund.ku.dk/telefon 35 32 82 21).”

Kalenderen: Hvis du er eller overvejer at blive SIND-frivillig, så sæt kryds ved disse datoer 

7. og 8. juni: Bestyrelsesmedlemmer efterlyses – især i Rødovre og Slagelse

I flere kommuner er interessen stigende for at blive SIND-medlem eller frivillig. Fx fik SIND Slagelse 30 nye medlemmer ved en velbesøgt koncert d. 25. maj med Mathilde Falch og LUCALEA på Slagelse Teater. Dertil kom nye medlemmer i andre kommuner. SIND Slagelse mangler nye frivillige, der vil stille op til bestyrelsen ved generalforsamlingen tirsdag d. 7. juni. Også SIND Rødovre mangler frivillige ved generalforsamlingen onsdag d. 8. juni. Hvis du har lyst til at blive frivillig her eller i en af vores øvrige 48 lokalafdelinger, er du meget velkommen til at kontakte os.

24. – 25. september: Frivilligkonference i SIND

Hvordan styrker SIND foreningens frivillige sociale arbejde? Det spørgsmål er temaet for årets konference for SIND-frivillige. I løbet af weekenden d. 24. og 25. september undersøger vi sammen, hvordan den enkelte frivillige styrker sin egen og hele SINDs sociale indsats. Konferencen afholdes på Scandic Bygholm Park i Horsens. Vi sender invitationer ud til SIND-frivillige i løbet af juni med oplysninger om tilmelding og program. Lige nu er det bare vigtigt at sætte kryds i kalenderen. I SINDbladet august kan du læse meget mere om programmet.

10. oktober: Temaet for Sindets Dag er offentliggjort

Kloden rundt markeres den 10. oktober hvert år som Sindets Dag. Temaet for mærkedagen, som FN’s sundhedsorganisation WHO står bag, er netop offentliggjort: Gør mental sundhed og velvære for alle til en global prioritet.

Mange SIND-lokalafdelinger afholder arrangementer og aktiviteter på dagen. Kontakt din nærmeste lokalafdeling, hvis du gerne vil være med til at arrangere aktiviteter. Senere på året kan du følge SINDs aktiviteter på vores hjemmeside.

Stillingsopslag: Projektleder og gruppeleder

Leder du, eller en du kender, efter et spændende job, der giver masser af mening? Netop nu søger Psykologisk Rådgivning – SIND i København en gruppeleder. Ansøgningsfristen er den 6. juni. Peer-Partnerskabet, som SIND er med i, søger en erfaren projektleder. Ansøgningen skal være sendt senest den 8. juni.