Rådgivning 70 23 27 50

Her
Familie set bagfra

Onlineudgave af SINDs Nyhedsbrev: Solsikkeprogrammet | Diana Benneweis | 10-årsplan for psykiatrien | Mental Talk | Ny værktøjskasse og nye kurser

Nyhedsbrev

Dette er onlineudgaven af SINDs nyhedsbrev for dig, der er aktiv eller overvejer at blive det i SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed. Vi fortæller i dette nyhedsbrev bl.a. om: SIND tilslutter sig Solsikkeprogrammet | Diana Benneweis hyldes fredag for indsatsen som SIND-ambassadør | 10-årsplan for psykiatrien | Torsdag åbner Mental Talk i Herning | Ny værktøjskasse til SINDs lokalafdelinger | Nye kurser hos Center for frivilligt socialt arbejde

Her kan du bestille SINDs solsikkesnor

Nyt i webshoppen: SIND tilslutter sig Solsikkeprogrammet

Et særligt informationskort følger med SINDs nøglesnore med solsikkesymbolet

Føler du, at det kan være en udfordring at have et usynligt handicap, når du færdes i det offentlige rum, fx lufthavne, forlystelsesparker eller store turistattraktioner? Med en særlig nøglesnor med solsikkesymboler om halsen kan du nu diskret signalere til personalet i fx Københavns Lufthavn, Tivoli og mange andre steder, at der er brug for ekstra hensyn, tid eller tålmodighed på grund af usynlige handicap eller sygdomme. Personalet ved, hvordan de kan hjælpe, når de ser snoren.  

Den gode ide med det såkaldte Solsikkeprogram breder sig i disse måneder til flere og flere dele af samfundet i flere lande. Fx er større danske lufthavne, 190 apoteker, flere trafikselskaber og hospitaler samt en meget bred vifte af museer og kulturinstitutioner tilsluttet ordningen. Flere er på vej. SIND er nu også tilsluttet Solsikkeprogrammet. Du kan derfor nu købe nøglesnore med SIND-logo. Snoren kan suppleres med et kort. På forsiden står ”Skjult lidelse. Vis venligst hensyn”. På bagsiden kan du fx skrive særlige behov og navn og telefonnummer på en kontaktperson.

Prisen for en SIND-solsikkesnor med SIND-logo samt kort med plasticetui er 40 kr. - inkl. forsendelse. Prisen for ti SIND-solsikkesnore med kort og plasticetui er 350 kr.

Foto fra tiden som cirkusdirektør: (c) Anne Kring

Foto fra tiden som cirkusdirektør: (c) Anne Kring

Tak for indsatsen: Fredag stopper Diana Benneweis som SIND-ambassadør

På Facebook og ved et foredrag i Herning kan du fredag være med til at sige tak til Diana Benneweis for indsatsen siden 2006 som ambassadør for SIND  

Diana Benneweis, der siden 1970’erne har været et af Danmarks mest kendte ansigter, stopper som SIND-ambassadør. Hun rundede i juni 75 år, hvilket de fleste trykte danske nyhedsmedier omtalte.

Hun var blandt de første kendte, der åbent fortalte om psykisk sygdom. I 1997 blev den landskendte cirkusdronning i al hemmelighed indlagt med en psykose. Den situation passede nemlig dårligt til omverdens billede af en feteret mediedarling, hvis glamourøse liv både i og udenfor manegen aviser og især ugeblade meget ofte omtalte. Men Diana tog bladet fra munden og fortalte åbenhjertigt om sine psykiske udfordringer, blandt andet i selvbiografien 'Livet bliver ikke genudsendt' fra 2006. Samme år blev hun ambassadør for SIND, og hun har kæmpet utrætteligt for at nedbryde tabuer om psykisk sårbarhed lige siden.

Diana Benneweis fortæller i dag, at hun er kommet "i balance med universet". Hun foretrækker en fredelig tilværelse i de svenske skove, som giver hende ro, og da hun rundede de 75 år denne sommer, besluttede hun sig for at takke af som frontfigur for SIND. Diana hyldes for sin indsats ved festivalen Mental Talk i Herning på fredag 2. september. Kl. 16.30 holder hun afskedsforedrag på biblioteket i Herning.

I den anledning bringer SINDbladet i oktober et stort afskedsinterview med den farverige cirkus-kendis, som stadig har masser at byde ind med: Bevægende minder, dybe tanker om op- og nedture - men ikke mindst ukuelig glæde og mod på livet. Se mere i næste SINDblad.

25. august mødtes Psykiatrialliancen, hvor SIND er med, med flere psykiatriordførere.

25. august mødtes Psykiatrialliancen, hvor SIND er med, med flere psykiatriordførere.

Politik: Forhandlingerne om 10-årsplan for psykiatrien er i gang

Sundhedsministeren og partierne indledte forhandlingerne den 24. august

Onsdag den 24. august indledte sundhedsministeren og partierne endelig forhandlingerne om en 10-årsplan for psykiatrien. Regeringen har indledningsvis fremlagt 12 målsætninger for psykiatrien uden at pege på finansiering af et løft af indsatsen. SIND opsøger bl.a. indflydelse og synlighed via dialog med politikere, via samarbejdspartnere som fx Psykiatrialliancen (foto herover) og via medieomtale. Sommeren igennem har SIND særdeles ofte været citeret i medierne om udfordringerne i psykiatrien.

SIND har ved flere lejligheder understreget, at 10-årsplanen for psykiatrien skal rumme langsigtede løsninger og målbare mål. Afsættet for SIND er den politiske udtalelse, vedtaget på landsmødet, som du kan læse her. SIND ønsker en plan, der:

  • Behandler os som hele mennesker og sikrer sammenhænge for den enkelte før, under og efter et forløb.
  • Ligestiller psykisk sygdom og fysisk sygdom, uanset om det handler om økonomiske ressourcer, behandlingsindsats, ventelister eller opfølgning.
  • Bruger mindre tvang, har færre genindlæggelser, forkorter ventelister, anvender mindre medicin, men mere samtale, og mindsker overdødelighed.
  • Tror på, at man kan komme sig af psykisk lidelse og støttes til at komme videre - fri af fattigdom og ensomhed mod uddannelse, arbejde og fællesskaber.

Foredrag og events: I dag åbner Mental Talk i Herning

Hvis du er i nærheden af Herning de næste dage, kan du deltage i mange foredrag 

Mange måneders forberedelse og spændte forventninger kulminerer i dag torsdag, hvor folkemødet Mental Talk, som SIND Herning-Ikast-Brande har været med til at tage initiativ til, begynder. Flere end 100 events og foredrag afvikles på seks forskellige scener. Enkelte arrangementer er udsolgt, men mange andre har stadig ledige pladser. Så hvis du er i nærheden af Herning i disse dage, er Mental Talk værd at besøge. 


Inspiration for frivillige: Ny værktøjskasse til SINDs lokalafdelinger

Med støtte fra Det Obelske Familiefond har SIND samlet gode erfaringer fra en lang række lokalafdelinger i en ny værktøjskasse

Vi har i SIND udviklet og afprøvet forskellige metoder, arbejdsgange og værktøjer til at understøtte lokalafdelingerne i at tackle de nuværende barrierer, så man kan inkludere flere i SINDs fællesskaber.  Der er særlig fokus på at rekruttere flere mennesker, der lever med psykiske vanskeligheder, i det frivillige arbejde og i de lokale fællesskaber og aktiviteter. Indtil videre har vi udviklet værktøjer til at styrke bestyrelsesarbejdet, herunder forventningsafstemning, konflikthåndtering og budgetskabelon mm. Vi har også samlet en masse brugbart materiale og gode råd i forbindelse med rekruttering af frivillige. Der er også udarbejdet tjekliste til opstart af nye lokalafdelinger. Vi har også udarbejdet en kort drejebog for afdækning af lokale samarbejdspartnere. Der vil også løbende blive lagt guides og gode råd til opstart af nye aktiviteter ind i idekataloget.

Projektet slutter først i udgangen af 2023, så der vil løbende blive arbejdet og udviklet endnu mere materiale. Følg endelig med inde på hjemmesiden. Hvis du har nogle spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til at skrive til sb@sind.dk.

Kurser for frivillige: Nye kurser hos Center for frivilligt socialt arbejde

Nye kurser for bestyrelser, frivillige og ansatte i foreninger, frivilligcentre og frivillige organisationer på det sociale område

Den 31. august åbnede Center for frivilligt socialt arbejde for tilmeldingen til deres nye kurser. Alle frivillige i SIND kan deltage. Kurserne er gratis og kendt for deres høje kvalitet både indholdsmæssigt og i forhold til lokaler og forplejning. Der er kurser i fx fundraising, samarbejde med kommuner og ledelse af frivillige. Frivillige, der deltager, skal selv betale transporten, der ikke refunderes af landsforeningen. 


 

SINDs nyhedsbrev udkommer hver anden uge. Ønsker du at modtage nyhedsbrevet, kan du tilmelde dig her.

 

 

Emne