Rådgivning 70 23 27 50

Her
Pressefoto 3: Knud Kristensen højformat i farve

Ros fra SIND efter enigt Folketing har indgået aftale om hjælp til sårbare og udsatte grupper

"Tak til regeringen og folketingets partier for at lytte til os," skriver SIND-formand Knud Kristensen om den nye politiske aftale om initiativer for sårbare og udsatte grupper i forbindelse med COVID-19. Aftalen betyder bl.a. at der om kort kan åbnes for besøg på botilbud, at dagtilbud snart kan åbne igen, og at borgere i eget hjem kan igen få bostøtte i hjemmet. Derudover afsættes i alt 215 mio. kr. til initiativer til at sikre, at socialt udsatte børn og voksne og mennesker med handicap kan komme bedst muligt igennem tiden med COVID-19. 2,5 mio. kr. går til at styrje SINDs aktiviteter

Af SIND-formand Knud Kristensen

Det er bare så dejligt. Mindre end 24 timer efter vores møde med Mette Frederiksen, Astrid Krag og Magnus Heunicke er der landet en aftale, som har medtaget vores to hovedpunkter: At der skal åbnes op for besøgsrestriktionerne på botilbud og at støtten til borgere i eget hjem og dagtilbud skal genoptages - på en sundhedsfaglig forsvarlig måde.

Der lempes på restriktionerne omkring besøg på botilbud og der lukkes op for aktiviteter på det sociale område. Det gælder bl.a.:

  • væresteder,
  • varmestuer,
  • aktivitets- og samværstilbud,
  • beskyttet beskæftigelse,
  • støtte i eget hjem, og
  • lektiecafeer.

Der skal tages hensyn til fx forsamlingsforbud. Derfor kan tilbud tage borgere ind i mindre hold og kortere tid eller finde andre løsninger, der gør, at det inden for de gældende retningslinjer kan lade sig gøre at holde åbent.

Der kommer anbefalinger, så vi ved ikke præcist hvornår og hvordan der åbnes op. Vi forventer dog nyt snarest.

Penge:

Der afsættes i alt 215 mio. kr. til initiativer til at sikre, at socialt udsatte børn og voksne og mennesker med handicap kan komme bedst muligt igennem tiden med COVID-19.

Af dem får SIND 1,5 mio. kr. til til terapi, rådgivning og støtte til børn og unge med forældre med psykisk eller anden alvorlig sygdom.

Herudover får vi 1 mio. kr. til at styrke vores rådgivningskapacitet.

Derudover afsættes 24,5 mio. kr. i 2020 til Danske Handicaporganisationer, som SIND jo er medlem af. Midlerne skal bruges til at igangsætte opsøgende indsatser, herunder telefonisk eller personlig kontakt med bl.a. information om smitterisiko, sociale arrangementer, medlemsrettede aktiviteter m.v. med det formål at understøtte, at mennesker med handicap kan vende tilbage til hverdagen og fællesskabet.

Endelig afsættes 5 mio. kr. i 2020 til en pulje, som frivillige sociale foreninger, idrætsforeninger og spejderorganisationer samt almennyttige boligforeninger, højskoler og kulturinstitutioner, som afholder ferieophold for målgruppen, kan søge om. Midlerne skal støtte ferieophold, endagsudflugter eller musik- og kultur-arrangementer for familier, børn og unge i sommeren 2020, efteråret 2020 eller i vin-teren 2020/2021. Formålet er, at socialt udsatte familier og anbragte børn også i år kan komme på ferielejre eller få gode oplevelser på endagsudflugt.

Altså 2,5 mio. kr. direkte til SIND og nogle midler, som vi kan få del i.

DET er da en god nyhed. Tak til regeringen og folketingets partier for at lytte til os.

Knud Kristensen

Landsformand

 

Den samlede aftale kan læses her