Rådgivning 70 23 27 50

Her
Mia Kristina Hansen - jul 2023

Video: December kan være svær at komme igennem. Find inspiration på SINDs hjemmeside og i vores online december- og julekalender

Første låge er åbnet i SINDs online december- og julekalender: For nogle er december forbundet med hygge, julefred og familietid. Men sådan er det langt fra for alle. Det fortæller SIND-formand Mia Kristina Hansen i en ny video, som du kan finde nederst i artiklen.

Af Tobias Bundolo Nørgaard

(Denne artikel er fra SINDs online december- og julekalender, hvor vi hver dag åbner en ny låge) December er over os, og julen banker på døren. For nogle vil det være en hyggelig måned med familie, med venner og med fejring. 

Men det gælder langt fra for alle. For nogle er julen snarere en påmindelse om det, man mangler i sit liv. En påmindelse om fraværet af familie, af venner og af fejring. På den måde kan december være forbundet med noget negativt.

Det fortæller SIND-formand Mia Kristina Hansen mere om i videoen, som du kan finde nederst i artiklen eller se her

Fem gode råd til julen

  • Plads til at trække sig tilbage

Aftal på forhånd, at det er okay at trække sig tilbage, hvis man har brug for en pause. Måske skal der være et særligt rum til det, eller pauserne skal aftales på forhånd.

  • Samtaler om sygdom

Det er helt i orden at aftale, at man ikke vil snakke om sygdom juleaften. Det kan være, det tunge ikke skal fylde. Det kan være en idé at overveje samtaleemner hjemmefra, for eksempel om gode oplevelser, man har haft sammen.

  • Fordel opgaverne

Hvis der kommer gæster, kan man uddelegere opgaverne og fordele ansvaret. Man behøver ikke stå for det hele selv. Sørg for at fokusere på overskud frem for det perfekte. Alt behøver ikke være hjemmelavet.

  • Tidsramme og transport

Det kan være en fordel allerede i god tid at lave en plan for aftenen. Her er det også muligt at lægge pauser ind. Det kan også give ro at have styr på, hvornår man tager hjem, og hvad man vil være med til inden.

  • Alene juleaften

Flere af SINDs lokalafdelinger og andre organisationer holder hyggelige arrangementer juleaften, som man kan tilmelde sig. Du er hjerteligt velkommen. Man kan også gøre det hyggeligt for sig selv derhjemme med lidt ekstra god mad, måske købt udefra.

...

"Det kan også gøre ondt, hvis man ikke har familie og venner. Eller hvis man simpelthen bare ikke magter at være sammen med dem, som er nær en," siger Mia Kristina Hansen. 

Gode råd til december

På SIND's hjemmeside har vi samlet en række gode råd til dig, der har det svært med julen. Dem kan du læse ved at trykke HER.

I artiklen fortæller Tina Leen Louv, der er psykolog og leder af SIND’s rådgivning i København, om, hvad det er, der kan være svært ved december. For ofte når mennesker forestiller sig julen, forestiller de sig perfekte Hollywood-scener med harmoni og ild i pejsen. Sådan er virkeligheden bare sjældent. Derfor opfordrer psykologen til, at vi gør op med glansbilledet. Desuden kommer hun med en række bud på, hvordan man kan komme lettest muligt igennem årets sidste uger. 

I artiklen tilføjer Mia Kristina Hansen , at gode råd ikke altid skal følges. For nogle gange kan det føles som et nederlag, hvis man ikke formår at leve op til dem. 

”Nogle gange kan gode råd også gøre, at man føler sig endnu mere forkert, og så kan det være rigtig svært. Derfor kan man også blive nødt til at tale en beslutning om, at man tager en pause fra julen,” siger hun i artiklen. 


SIND benytter årets sidste måned som anledning til at se tilbage på nogle af årets gode begivenheder. I vores online december- og julekalender kan du hver dag se eller gense, hvad vi har opnået i indsatsen for at skabe bedre forståelse og tolerance for mennesker med sindslidelse og deres pårørende. Du kan vinde et gavekort til SINDs webshop eller give et skulderklap. Se mere på www.sind.dk/julekalender