Rådgivning 70 23 27 50

Her
Hjertetræ logo foreningen for børn med angst

Set i SINDbladet: 20 erfaringer og anbefalinger samlet i ny folder

SINDbladet

Efter 14 online workshops for forældre til børn med angst og et stort fællesmøde, hvor to eksperter deltog, har Foreningen for børn med angst udgivet deltagernes vigtigste ideer og anbefalinger i en ny folder

Af Mia Kristina Hansen, formand for Foreningen for børn med angst og 2. næstformand i SIND

Her kan du læse hele SINDbladet august - Du finder både artikler om 10 bud på en bedre psykiatri, SINDs rådgivning og meget mere.

Under coronakrisen fik vi mulighed for at starte vores online forældrefællesskaber ved hjælp af støtte fra TrygFonden og Velliv Foreningen. TrygFonden støttede os ligeledes i at kunne afholde et afsluttende fællesmøde og udgive en folder.

For langt de fleste, der oplever at have et barn med angst, er der tale om langstrakte forløb. For de fleste bliver det godt igen – men det tager tid. Ofte meget længere tid end både barn og forældre synes er til at udholde. Det store spørgsmål er, hvordan man som forældre kan passe godt på sig selv, så man kan passe godt på sit barn og sin familie, mens det står på.

Dele erfaringer

Når vi rejser med fly, får vi under sikkerhedsinstruktionerne altid at vide, at man selv skal tage sin iltmaske på, før man

hjælper andre. Vi tror på, at et fællesskab mellem forældre til børn med angst er et af de steder, der kan fungere som en iltmaske for forældre. I forældrefællesskabet er der plads til at tage skuldrene ned og at blive mødt og forstået – her er der andre i helt samme situation. Derudover er det et rum for inspiration og en mulighed for at blive klogere gennem andres erfaringer. Der findes ikke en lige vej gennem et angstforløb. Hvert barn er unikt, og vejen gennem et angstforløb kan være fyldt med omveje. Angst tager den tid, som angst skal tage. Derfor er der et stort behov for at lære af hinandens erfaringer i en jungle af tilbud, systemer og fagpersoner.

Gode råd og life hacks til dig, der er forælder til et barn med angst
Du kan downloade folderen i bunden af denne artikel.

Ny folder

Vi fik afholdt 14 online forældrefællesskabsworkshops med et stort afsluttende fællesmøde, hvor vi fik eksperterne Carsten Juul (metakognitiv psykolog) og Gry Ravn Rønne (cand.pæd.psych.) til at komme med deres bedste råd og lifehacks.

Alle de indsamlede råd, som forældrene gav til hinanden til at lette hverdagen med et barn med angst samt de gode råd og lifehacks fra Carsten Juul og Gry Ravn Rønne, kan man nu finde i en folder, som man kan downloade fra vores hjemmeside. Her er nogle af rådene fra forældrene:

Fokusér på det, der virker

Lad barnet gøre mere af det, som det allerede lykkes godt med, så både børn og forældre får styrket følelsen af alt det, som allerede virker. Lad det få opmærksomhed, at vores børn er skønne, empatiske og omsorgsfulde væsener.

Bryd situationen

Når angsten spidser til, så gør, hvad du kan, for at bryde situationen. Flyt jer fysisk fra angsten sammen ved fx at gå en tur, gå ind i et andet rum eller gør noget andet end det, der var i gang. Fjern presset fra både dig selv og barnet og nedton forventningen til jer begge.

Tal mindre

Fra psykolog Carsten Juul: Tal MINDRE om det, barnet er angst for, ikke mere. Når barnet kommer og spørger eller er angst, så sig “det vil jeg rigtig gerne tale med dig om, men jeg vil gerne lige vente til senere. Skal vi ikke hellere lave noget andet nu?”. Det viser barnet, at man har kontrol over sine bekymringer og oftest, at bekymringer forsvinder af sig selv.

Du kan finde folderen med gode råd her eller på www.boernmedangst.dk