Rådgivning 70 23 27 50

Her
Mødelokale

Set i SINDbladet: Fællesskabsprojekt fra Odense viser vejen mod en aktiv fritid

SINDbladet

Et profilprojekt i Odense hos SIND Fyn guider mennesker med psykisk sårbarhed til et meningsfuldt fritidsliv. Konceptet kan med fordel udbredes til flere kommuner, lyder det. For mødet med foreningslivets mange forskellige aktiviteter er balsam for sjælen.

Af Jacob Schneider 

(Denne artikel er fra SINDbladet maj 2023)

Foreningslivet er noget af det, vi bryster os af herhjemme. Her er det ligegyldigt, hvad man laver uden for håndboldbanen eller roklubben, lyder det ofte. Her er plads til alle.

Men helt så let er det ikke altid. I hvert fald ikke hvis man har en psykisk sårbarhed eller sygdom. Så kan det være rigtig svært at møde op i en forening eller til et arrangement, hvor man ikke kender nogen.

Derfor startede SIND Værestedet, Stoppestedet i Odense, i 2021 - med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen - projektet Et Fælles Skridt, der netop skal støtte mennesker med en sindslidelse i at få adgang til fritidsaktiviteter. I 2022 blev projektet et af Odense Kommunes profilprojekter.

foredrag

”Noget for dig?”

En fredag op til jul sidder en større flok i det socialpsykiatriske dagtilbuds fællesrum med bankoplader foran sig. Der spilles om små sjove julepakker. Camilla Ellegaard fra Et Fælles Skridt slår sig ned ved det ene bord. Her sidder Ingelise, som Camilla har talt med flere gange før. Camilla viser en reklame for en musikcafé på musikbiblioteket:

"Jeg har tænkt på det, vi talte om sidst, din glæde ved musik. Måske var den her musikcafé noget for dig?," spørger hun Ingelise.

Camilla fra Stoppestedet fik idéen til et projekt, som skal hjælpe psykisk sårbare ud i foreningslivet, for et par år siden. Et Fælles Skridt er nu samarbejdsparter med kommunen, og det har været en bragende succes. Projektlederen har siden da udviklet en metode og et netværk, så mennesker med psykisk sårbarhed kan - på deres egen måde og efter individuelle behov - finde vej til netop dét fællesskab, som de drømmer om.

Frivillig: et projekt, der skal udbredes

Anna Caroline Schlie er frivillig læseguide for Læseforeningen. Hun er vant til at komme vidt omkring med sine bøger, læse højt for en gruppe og tale om følelser og tanker, som fortællingerne inspirerer til hos deltagerne. Hun er nu også tilknyttet Et Fælles Skridt og har gode erfaringer med de deltagere, som er kommet herfra, forklarer hun:

"Det har givet gode oplevelser. Det kan være rigtig svært for nogle at tage et skridt hen imod noget, de rigtigt gerne vil, fordi en psykisk sårbarhed forhindrer dem i det. Her er Et Fælles Skridt en kæmpe hjælp, fordi det giver en tryghed at blive guidet hen til det, man egentlig vil.

Jeg har også selv fået en større bevidsthed om, at det er okay at være åben omkring sine sårbarheder. Det tænkte jeg nok ikke så meget over før. Efter en af vores præsentationer svævede jeg bare på en sky - det var så fedt. Det er helt klart et projekt, der skal udbredes."

...

At komme ud af døren

"Når man for eksempel gennem flere år har kæmpet med at finde sin identitet, er blevet rystet af en sindslidelse, og måske oveni i købet i perioder har været indlagt, så kommer man langsomt, men desværre ofte også sikkert, væk fra det fællesskab, vi ellers bryster os af. Og det er langt fra nok blot at lægge en folder med gode fritidstilbud og så tro, at så går det af sig selv," forklarer Camilla.

"Der eksisterer jo allerede tusindvis af fællesskaber i samfundet, men vejen ud i dem er ikke tydelig for denne gruppe mennesker, så der er egentlig ikke behov for at skabe dem. Det handler mere om at finde vejen ud i dem for den enkelte."

Senere på eftermiddagen går Camilla op i centrets ungetilbud for også her at tale fritidsliv. En af de unge har tidligere danset og er lidt interesseret i at komme i gang igen. Hun fortæller:

"Jeg kan godt lide at danse. Men det er ved at være nogle år siden, at jeg har danset, og når jeg har det skidt, kan det godt være svært at komme ud ad døren, så er det godt at have en følges med."

Klædt på til det sociale

Metoderne i Et Fælles Skridt tager udgangspunkt i tre faser, deltagerne kan veksle imellem: Den virtuelle, hvor man bliver klædt på på afstand, øvelsesgrupper, som er lukkede mini-fællesskaber med folk fra forskellige foreninger, og den såkaldte håndholdte fællesskabsguide, hvor man tager skridtet ind i en forening, man er interesseret i.

"Når man bliver en del af Et Fælles Skridt, bliver man også en del af et netværk, hvor man kan tale om, hvorfor det for eksempel var vildt svært at komme af sted tredje gang. 'Hvad er det, der sker inde i mig der?' Det kan også være, at man har brug for at se nogle videoer fra et sted mange gange, inden man tager derhen. Vi har også lukkede øvelsesgrupper, hvor man kan forberede sig og prøve sig selv af: Undersøge en forening hjemmefra, finde ud af, hvordan man kommer derhen, øve small-talk. Vi støtter folk i den proces, der passer til dem," forklarer projektlederen.

samtale

Masser af muligheder

”Vi prøver at vise, at der er masser af muligheder på trods af psykisk sårbarhed. Vi kender jo alle følelsen af, at det er svært at træde ind ad døren som ny. Og med en psykisk sårbarhed kan det være for stor en udfordring. Det er de barrierer, vi forsøger at minimere,” siger Camilla, som håber, at succesen kan komme endnu flere til gavn:

”Vi vil meget gerne brede det her projekt ud til andre kommuner, men også på tværs af de kommunale forvaltninger og målgrupper. Vi kommer også til at bruge metoderne herfra på Stoppestedet og i SIND Fyn. Og så holder vi workshops, hvor folk fra hele landet kan komme og blive inspireret til, hvad de forhåbentlig kan bruge, der hvor de er. Også gerne i andre SIND-afdelinger.”

Camilla står til rådighed for alle, der gerne vil høre nærmere om Et Fælles Skridt.

Metoden vil blive tilgængelig på Social- og Boligstyrelsens hjemmeside, som en del af "Videnskursus om aktiv deltagelse i civilsamfundet", hvor konsulenthuset Substans i samarbejde med Marie Holdt fra Ingerfair i løbet af året skal undervise medarbejdere i socialpsykiatrier landet over

Kommunen: et vigtigt bindeled

Hassan Hammoud fra handicapforvaltningens bostøtte-ordning for omkring 400 borgere med sindslidelser og sociale udfordringer i Odense Kommune er en af dem, der har arbejdet sammen med Et Fælles Skridt. Og de kan noget, kommunen ikke selv kan, fortæller han:

"Vi har startet en ny indsats i forhold til fællesskaber og socialt samvær, for mange af vores brugere har svært ved selv at tage initiativ til at komme ud og være sammen med andre. Det kan for eksempel være angst, som holder dem fra at have et netværk. Det var egentlig ret nyt for os, og her var Camilla Ellegaard fra Stoppestedet en stor hjælp med sine erfaringer og kontakter til andre borgere og foreningslivet.

Der er flere, som har været ensomme, men nu har fået kontakt til et fællesskab. Behovene er meget forskellige, men der er folk, som egentlig bare gerne vil komme et sted og være der uden at sige særligt meget. Man kan sagtens være social uden at dele alt muligt privat med andre. Det største mål for mange af vores borgere er jo at komme ud i civilsamfundet - at have noget at stå op til. Her har Et Fælles Skridt været en stor hjælp, og nu har vi startet en fællesskabscafé, der fungerer som en tryg base, hvor man kan få inspiration og møde andre. Jeg tror bestemt, at andre kommuner kunne have gavn af det koncept."

...