Rådgivning 70 23 27 50

Her
Mobiltelefon i hånden

Set i SINDbladet: Fem gode måder at holde kontakten digitalt under og efter coronakrisen

SINDbladet

Coronakrisen har tvunget os til at være mere eller mindre adskilte fra vores kære igennem mange uger, hvilket blandt andet har betydet, at man som patient på et psykiatrisk afsnit har været afskåret fra besøg af sine pårørende. Der er imidlertid rig mulighed for at holde kontakten digitalt, så længe man har en computer, tablet eller smartphone

Af Lise Torp Burmester, fysioterapeut, fagjournalist og frivilligleder

Det kan være ensomt, hvis man som psykisk sårbar er indlagt i disse coronatider og ikke har mulighed for at få besøg af sine pårørende, eller hvis man sidder isoleret i sin lejlighed, fx fordi man samtidig har en fysisk sygdom, som betyder, at man er i risikogruppen. Ikke desto mindre gør de digitale muligheder det let at holde kontakt med hinanden i en tid, hvor tæt samvær bør begrænses.

​Denne artikel er fra SINDbladet. Medlemmer af SIND får bladet tilsendt hjemme, nogle dage før det publiceres på hjemmesiden. Se dette flere blade på www.sind.dk/bladet ​

Her får du fem gratis måder, som du kan kommunikere digitalt med dine nærmeste.

Først skal du aktivere kamera på telefon, tablet eller computer.

Du får den bedste lyd, hvis du tilslutter hovedtelefonerne fra din mobiltelefon.

Så er du klar til at bruge et af de populære programmer.

Husk den gode gamle telefonsamtale

Udover alle de nye digitale muligheder, så virker det gode gamle telefonopkald stadig fint. En 52-årig kvinde indlagt på en intensiv psykiatrisk afdeling i København fortæller, at hun plejer at få hyppige besøg fra sin mand, når hun er indlagt, hvilket desværre ikke har været muligt under coronakrisen. Hun benytter derfor ofte muligheden for at ringe til ham enten fra sin egen mobil eller fra afdelingens patienttelefon.

“Jeg savner min mand rigtig meget, så jeg ringer næsten hver dag for at fortælle ham, at jeg elsker ham,” siger hun.

Corona eller ej er det som patient på et psykiatrisk afsnit af forskellige årsager ikke altid

muligt at få besøg af sine pårørende, og i en tid, hvor vi ikke kan mødes fysisk så ofte, som vi gerne vil, bliver det ekstra vigtigt at udnytte de muligheder, teknologien giver os.

Selvom et video- eller telefonopkald ikke fuldstændigt kan erstatte fysiske besøg, er det et rigtig godt alternativ i perioder, hvor det ikke er muligt at se hinanden ansigt til ansigt.


Sådan kommunikerer du via Google Hangouts

Google Hangouts

Google Hangouts er en videokonferencetjeneste, der som udgangspunkt er gratis at bruge, men via Google Apps for Work kan man få adgang til ekstra funktioner. Du kan downloade den fra det sted, hvor du normalt henter apps, og den synkroniseres automatisk på forskellige enheder, så hvis du starter en samtale på din computer, kan du fortsætte den på en anden enhed, fx mobil eller tablet.

  • Opret en gratis Google-email, hvis du ikke allerede har en, og hent appen til din mobil­telefon eller klik via din computer ind på www.hangouts.google.com.
  • Tryk på det lille “+”, vælg “nyt videoopkald” og indtast mailadresse eller telefonnummer på den person, du vil i kontakt med.
  • Herefter ringer du op ved at trykke på ikonet med et gammeldags filmkamera.

Sådan kommunikerer du via Facebook Messenger

Messenger

Facebook Messenger er en app i tilknytning til Facebook, hvor man kan sende beskeder, billeder og filer til

hinanden, både via computer, smartphone og tablet. Messengers videoopkald er en funktion i app’en, hvor man kan se den eller dem, man taler med.

“Det er svært at være indlagt, fordi det betyder, at jeg er væk fra min datter. Men min familie er søde til at optage små videoer med hende, som de sender til mig via Messenger. Hun er 9 måneder nu, og hendes udvikling går så stærkt.”

Sådan siger en 26-årig kvinde, som har været indlagt på en intensiv psykiatrisk afdeling i København i en længere periode. Under hendes indlæggelse holdt den øvrige familie kontakten via videoopkald, og hun modtog fx jævnligt små videoer af sin datter.

  • Når du skal foretage opkald, går du ind i søgefeltet og finder den person, du vil tale med.
  • Oppe i højre hjørne ser du et ikon, der forestiller et gammeldags filmkamera, og ved at trykke på det, ringer du op til modtageren.
  • Du kan også oprette en gruppe med flere personer, du vil tale med samtidig. Find personerne via søgefeltet og start en samtale, fx ved at skrive “hej”. Derefter kan du trykke på filmikonet oppe i højre hjørne og starte videosamtalen.

Hvis du ikke ønsker at have en synlig Facebook-konto, kan du blot oprette en konto med de mest nødvendige oplysninger, og så efterfølgende deaktivere kontoen, således at profilen bliver gjort usynlig for andre. Det gør du ved at logge på Facebook, gå ind i “Indstillinger”, scrolle ned til “Dine Facebook-oplysninger” og vælge “Ejerskab og kontrol over konto”.

Herefter vælger du “Deaktivering og sletning”, og trykker “Deaktiver konto”. (Du skal IKKE trykke “Slet konto permanent” – så forsvinder din profil)


Facetime

Sådan kommunikerer du via FaceTime

Med Apples indbyggede videoopkald FaceTime er det muligt at se hinanden, mens man taler. Forudsætningen er, at du og den, du ønsker at ringe til, har en iPhone, iPad eller en MacBook.

  • Åbn app’en “kontakter” og find den person, du ønsker at ringe til.
  • Vælg Facetime eller video i stedet for at ringe op som normalt.

 

 

 


Sådan kommunikerer du via Skype

Henriks hund

Skype er en tjeneste, der ligesom de øvrige giver dig mulighed for at komme i kontakt

med dine nærmeste.

  • Klik ind på www.skype.com på din computer eller download Skype til din
    mobiltelefon eller tablet via App Store eller Google Play. Derefter opretter
    du en konto ved at vælge et brugernavn og en adgangskode.
  • Nu kan du foretage videoopkald med dine kontakter, som du kan finde i søgefeltet
    ved at indtaste deres Skype-navn eller e-mail adresse. Når du har tilføjet dem til
    din konto, trykker du på telefon-ikonet for at ringe dem op.

Med videosamtaler, her via Skype, er det fx nemt at vise, hvordan det går derhjemme