Rådgivning 70 23 27 50

Her
SINDbladet December 2019

Set i SINDbladet: Forebyg forventningspres ved familiesammenkomster

SINDbladet

Er du selv eller en i familien ramt af psykisk sygdom? Hvis der er sat kryds i kalenderen til en større familiesammenkomst – fx i juledagene – anbefaler SINDs rådgivere, at I i god tid, inden maden bliver sat på bordet, aftaler, hvad der skal ske hvordan

Af Henrik Harring Jørgensen

Kender vi vores forventninger til hinanden, og ved vi, hvordan vi bedst kan leve op til dem ved den næste familiesammenkomst? Erfaringen hos SINDs landsdækkende telefonrådgivning (DLT) er, at de spørgsmål er vigtige at stille i familier, hvor en eller flere er ramt af psykisk sygdom. Hvis man i stedet for usagte forventninger har klare aftaler om, hvad der skal ske, og hvem der gør hvad og hvordan, så får hele familien et godt udgangspunkt for en god aften.

SINDbladet December 2019

Spørgsmålene bliver især relevante op til juleaften. I flertallet af familierne i Danmark kan tempoet være højt i tiden op til, at maden bliver sat på bordet. Dertil kommer, at mange har fokus på særlige forventninger til og traditioner for, hvordan den optimale juleaften skal foregå. Midt i fx forberedelsen af risalamanden, nedtællingen til Disneys juleshow eller åbningen af gaver er det derfor et dårligt tidspunkt for alle at tale om det, hvis en eller flere omkring bordet får det skidt.

Men tager man dialogen i god tid, kan alle nå at indstille sig på en aften, hvor der er plads til at hygge og feste i forskellige tempi.

Plads til pauser og forskellighed

Uanset om du er vært eller gæst, kan det være godt at vende spørgsmål som disse inden familiesammenkomsten:

  • Er det vigtigt at deltage hele aftenen, eller kan man være med så længe, kræfterne rækker?
  • Er det en ide at aftale, man uden yderligere forklaring kan sætte sig ind i et roligt rum, hvis man har brug for en pause alene?
  • Er transporten hjem afklaret i god tid? Hvis der ikke går bus eller tog, hvem kan så køre? Klare aftaler skaber tryghed.
  • Hvordan skal der bidrages med forberedelser – fx madlavning og borddækning? Klare aftaler er bedre end usagte forventninger.

Hvis det er svært at tage hul på snakken, kan SINDs telefonrådgivning på 7023 2750 og andre telefonrådgivninger være gode steder at hente inspiration. Se mere på www.sind.dk/faa-hjaelp

Landsdækkende sind-aktiviteter

Jul med en ven, nabo eller kollega

Ensomhed kan slå ekstra hårdt i julen. Ønsker du ikke at sidde alene, kan der være flere muligheder i dit lokalområde. Det vigtige er at undersøge mulighederne i god tid.

I mange byer afholdes arrangementer, du kan deltage i – søg fx i begivenheder på Facebook, eller kig i den lokale ugeavis. Men måske kender du allerede nogen, det kan være hyggeligt at fejre julen sammen med? Traditionelt holder danskerne jul med familien. Men hvis du ikke har kontakt med din familie, så kan en nabo, en fra en forening, du måske er med i, eller en god kollega eventuelt være en mulighed.

Det er ikke sikkert, at vedkommende har en ekstra plads ved bordet. Men det skader jo ikke at være åben om det, hvis du ikke er superglad for udsigten til at være alene netop i juledagene. Hvis du bringer det på bane i god tid, kan det være, at dialogen fører til en invitation.

...