Rådgivning 70 23 27 50

Her
Frivilligt arbejde – fx besøgsvensaktiviteter – medfører mange fordele. Også for den frivillige

Frivilligt arbejde – fx besøgsvensaktiviteter
– medfører mange fordele. Også for den frivillige.
Arkivfoto: Søren Koch Andersen

Set i SINDbladet: Frivilligt arbejde er sundt, sjovt og supervigtigt

SINDbladet

Forskningen viser, at frivillige i SIND og andre organisationer er sundere end andre gennemsnitsdanskere, der ikke er engagerede i foreningslivet. Men erfaringen fra flere foreninger er også, at det bliver sværere og sværere at tiltrække nye frivillige. På SINDs frivilligkonference den 24. og 25. september er inspiration og ideudvikling af landsforeningens aktiviteter på dagsordenen

Af Henrik Harring Jørgensen

På www.sind.dk/bladet kan du læse flere årgange af SINDbladet

(Denne artikel er fra SINDbladet august 2022) At være engageret i det lokale foreningsliv medfører ikke kun flere smilerynker. Adskillige internationale forskningsrapporter peger på mange flere fordele: Fx at frivillige lever længere, reducerer risikoen for hospitalsindlæggelser med 38 pct. og gennemsnitligt har et fysisk helbred som andre, der er fem år yngre. Dertil kommer de psykiske gevinster. For forskerne kan de mentale fordele måske være udfordrende at måle med decimalers nøjagtighed. Men er man selv frivillig, mærkes det tydeligt, at det føles godt at undgå ensomhed, at gøre noget for andre og at få ny inspiration.

Alligevel mærker flere og flere foreninger udfordringer med at tiltrække og fastholde nye frivillige. Intet tyder på, at udfordringerne bliver mindre i fremtiden. Tværtimod. Udfordringerne på frivilligområdet i Danmark er en af årsagerne til, at årets frivilligkonference i SIND den 24. og 25. september zoomer ind på, hvordan både landsforeningen og den enkelte frivillige kan udvikle aktiviteterne og engagementet.

Høj motivation

Marie Holdt Andersen - Ingerfair

Marie Holdt er en af de foredragsholdere, der på konferencen vil inspirere de flere end 100 SIND-frivillige.

Hun har gennem mange år hjulpet en bred vifte af organisationer med at sætte turbo på innovation og ideudvikling. Bl.a. som ansat i ­konsulentvirksomheden Ingerfair.

”Generelt er danskernes motivation for at engagere sig i at hjælpe andre stærk og ligger på et højt niveau. Men udviklingen i samfundet og effekten af corona­nedlukningerne, hvor mange holdt en pause fra engagementet i frivilligt arbejde, har skabt udfordringer for mange af de traditionelle foreninger og fællesskaber, der gennem årtier har tiltrukket mange. I få ord oplever flere, at det er sværere at tiltrække og rekruttere frivillige. Man skal være synlig, tydelig og god til at tilpasse sig nye ønsker,” siger hun med afsæt i forskning, undersøgelser og Ingerfairs løbende dialog med mange forskellige dele af det danske foreningsliv. Adskillige organisationer oplever for tiden, at de må lukke lokalafdelinger.

Ambassadører

Den dårlige nyhed er, at det bliver tiltagende svært at opnå synlighed på sociale medier, hvor mange konkurrerer om opmærksomheden, og at potentielle frivillige har mange alternativer. Den gode nyhed er, at udviklingen kan påvirkes positivt. Især af den enkelte frivillige.

”Uanset hvor meget markedsføring, man møder, så er mund til mund-metoden stadig særdeles effektiv. Anbefalinger fra nogen, man kender eller har tillid til, er meget vigtige, når vi træffer valg. Noget af det, der bliver spændende at diskutere i SIND til efteråret, er, om landsforeningens frivillige i højere grad kan finde inspiration til at træde ind i rollen som ambassadører, hvor man opsøger dialog med andre om at blive aktiv,” siger hun.

SINDs frivillig­konference den 24. og 25. september

I næste SINDblad og på www.sind.dk/frivilligkonference kan du læse meget mere om frivillig­konferencen. Den 24. og 25. september bringer SIND også omtale på landsforeningens side på Facebook.

...