Rådgivning 70 23 27 50

Her
Natur

Ny udsprungne bøgeblade kan spises direkte fra træet. Læg mærke til, hvordan bladene ændrer sig fra at være tynde neon-grønne til at være kraftige mørkegrønne i løbet af foråret © Colourbox

Set i SINDbladet: Guide: Indtag foråret med sanserne

SINDbladet

Foråret er fyldt med dufte, smage, farver og lyde. Giver du dig god tid til at indtage de mange indtryk, så bliver du samtidig gladere og mentalt sundere. Du kan opsøge oplevelser alene eller sammen med andre. SIND vil i løbet af 2022 og 2023 oprette naturtilbud over hele landet

Af Helene Kemp

Forsiden af SINDbladet april 2022
SINDbladet

(Denne artikel er fra SINDbladet april) Japanerne gør det. Sætter tid af i kalenderen til at gå udenfor og sanse naturen. Helst to timer om ugen. Med god grund, for undersøgelser viser, at når vi giver os tid til at indtage naturen med sanserne, så sænker det vores blodtryk, mindsker stress, øger vores energi og styrker vores immunforsvar. 

Se træet springe ud 

Foråret er den perfekte årstid til at rette sanserne ud mod naturen. Den letteste måde at fornemme, hvordan naturen i foråret ændrer sig fra dag til dag, er ved at gå den samme tur med nogle få dages mellemrum gennem hele foråret. Du behøver ikke tage ud i den store natur. En gåtur i parken eller i et villakvarter er fint. Måske er der nogle træer, som du synes er særligt flotte. Vælg et eller to og brug de næste måneder til at følge deres udvikling. Det bedste tidspunkt at begynde er inden, der kommer blade på træerne. Uden blade er det nemlig lettere at se, hvordan stammen går over i trækronen, og hvordan de store grene deler sig i mindre og mindre grene. Læg også mærke til, om barken på stammen er glat eller riflet og mærk med hånden, hvordan barken føles. Hvis dit træ står i en park eller i din have, kan du lægge dig under træet, så du rigtig kan se den nøgne krone. På en skyfri dag kan du se, hvordan forårets blå himmel står i kontrast til de mørke grene. 

Selvom træerne ikke er sprunget ud, står knopperne klar. Stop op og kig på knopperne hver gang du går forbi dit træ. Læg mærke til, hvordan bladene folder sig ud, og hvordan de skifter farve undervejs. Mærk forsigtigt på bladene, så du kan fornemme, hvordan de første blade er helt tynde og lidt gennemsigtige, inden de bliver kraftigere og mørkere. Læg dig så tit du kan under kronen og følg med i, hvordan den gradvist bliver tættere, og se hvad det gør for dit udsyn til himlen. 

Lyt til fuglene 

Fuglenes sang kendetegner foråret. Hver art har sin egen helt karakteristiske sang. Men med mindre du kan skelne de forskellige arters sang fra hinanden, lyder fuglenes sang som en samlet lyd. Sådan lød foråret for mig, indtil jeg for nogle få år siden lærte de mest almindelige arters sang. Så snart jeg kunne blot nogle få fuglestemmer, fik jeg en meget mere nuanceret lydoplevelse. En absolut anbefalelsesværdig oplevelse. Jeg kom i gang ved at lytte til stemmerne på internettet. Jeg havde fået at vide, at det var smart at starte med disse arter: Musvit, bogfinke og grønirsk. Tre arter, der bosætter sig tæt på mennesker, og hvis sang er let at genkende. 

Jeg vil anbefale, at du tager én fulgestemme ad gangen i den rækkefølge, jeg har skrevet. Brug en uges tid på hver stemme, så du får lyden ind under huden. Og så vil jeg anbefale, at du går i gang, inden der kommer blade på træerne, for så kan du være heldig også at se de fugle, som du hører. 

Lugt til blomsterne, bladene og jorden

Du har sikkert prøvet at tage en dyb, dyb indånding en forårsaften og fyldt lungerne med de skønneste dufte. Ligesom med lydene kan du få en endnu mere nuanceret oplevelse, hvis du giver dig tid til at skelne duftene fra hinanden. Når du går din forårstur, så lugt til alle de blomster, du kommer i nærheden af. Du vil opdage, at nogle slet ikke lugter, mens andre har en kortvarig og meget kraftig duft. For eksempel findes der to varianter af kamille, de ser helt ens ud, men kun den ene dufter, mens den anden slet ingen lugt har. Nogle planter dufter kraftigst, hvis du nuldrer bladene. Prøv for eksempel at lugte til de helt nye lysegrønne skud på en grangren, prøv så at nuldre dem lidt, og duft til dem igen. 
 

blade

Jorden dufter også forskelligt alt efter, hvor fugtig den er. Det gælder også græsset. Så når du alligevel ligger på græsset for at kigge op på træernes krone, kan du prøve at rulle om på maven, stikke snuden i græsset, og tage en dyb indånding. 

Smag på foråret 

I disse år udkommer der flere kogebøger med retter lavet af planter, der er fundet i naturen. Har du aldrig prøvet at spise planter fra naturen, så har du her tre planter, som det er super nemt at starte med:

Nyudsprungne bøgeblade kan du spise direkte fra træet. Du kan også bruge dem i salater, hvor deres lidt syrlige smag giver en god kontrast til for eksempel vandmelon og fetaost. 

Sol i skov

Te af brændenældeskud er også en let og skøn oplevelse, som du kan nyde på turen. Tag en termokande med kogende vand med i rygsækken, en tepose og et par hansker. Når du ser en brændenælde, så læg mærke til de lidt lysere blade i toppen af planten. Det er de nye skud, som du iført dine hansker kan nippe af og putte direkte i teposen. Hæld det varme vand i et en kop, læg teposen i, og lad det trække i fem minutter, og VUPTI har du en kop dampende frisk urtete.

I slutningen af maj og begyndelsen af juni er haver og parker fyldt med syrener. De smager lige så skønt, som de dufter. Næste gang du går fordi en blomsterende syren, så tag en enkelt af blomsterne, nip bunden af, og sug den søde smag ud af blomsten. Du kan også plukke en blomsterklase og tage med hjem. Her kan du bruge blomsterne som pynt på en kage eller som en sød note i en grøn salat. 

SINDs nye naturtilbud

SIND vil i løbet af 2022 og 2023 oprette naturtilbud over hele landet. Vi er i fuld gang med planlægningen, men kan endnu ikke oplyse præcis hvor i landet, vi har tilbud. Er du interesseret, så følg med på www.sind.dk/natur. Midlerne til at oprette de nye tilbud kommer fra Det Obelske Familiefond, Miljøministeriet og Socialstyrelsen.

...