Rådgivning 70 23 27 50

Her
Studerende og Tina Leen Louv

Set i SINDbladet - KÆRLIGHED: Måske skal vi kalde det noget andet?

SINDbladet

Overdreven fokus på den søde musik mellem to mennesker og samfundets idealer om romantik kan stå i vejen for, hvad kærlighed også kan være. Det prøver to psykologistuderende hos SIND Københavns psykologiske rådgivning nu at sætte fokus på gennem 'Kærlighedsværkstedet'

AF JACOB SCHNEIDER, JOURNALIST

SINDbladets tema om KÆRLIGHED:

SINDbladet december står i kærlighedens tegn. Igennem fire artikler kommer vi rundt om kærligheden betyder, hvis man personligt eller som pårørende også har psykiske udfordringer tæt inde på livet. Både når det gælder den helt store forelskelse, sex, kærlighedssprog eller ganske enkelt at holde af sig selv.

Læs for eksempel om:

Cecilie, der blev forelsket, men først ikke turde fortælle kæresten om sin sygdom.

Flora Skouboe Melchiorsens råd om, hvordan du bliver bedre til at holde af dig selv.

’Kærlighedsværkstedet’ hos SIND København.

Hvad kan du gøre, hvis sexlivet driller.

...

(Denne artikel er fra SINDbladet december 2022).


I de seneste fem uger har godt en håndfuld mennesker gjort sig selv og hinanden klogere på, hvad den her store størrelse, vi kalder kærlighed, egentlig er for dem. Det er de to psykologistuderende Tina og Nicklas, der har startet 'Kærlighedsværkstedet' i Psykologisk Rådgivning - SIND Københavns lokaler på Nørrebro, og de har haft den klare mission med samtalegruppen, at den skal handle om mere end den snævre forståelse af kærligheden, som utallige tv-programmer, reklamer og sociale medier bombarderer os med.

Kærligheden ned på jorden

Kærlighedsværkstedet handler ikke om at finde den eneste ene på dating-markedet. Eller om knas i forholdet til manden derhjemme. Meningen er at kaste et nysgerrigt blik på, hvad kærlighed er for en størrelse - og hvilken rolle, den spiller i deltagernes liv, forklarer de to kommende psykologer.

"Folk forbinder ofte kærlighed med den overromantiserede forståelse, men hvis vi undersøger, hvordan kærlighed er til stede i den enkeltes liv, kommer nuancerne frem. Om man har en partner eller ej, kan der være masser af kærlighed – til venner, dyr, kunst, natur eller til noget, man laver eller er taknemmelig for. Det er givende at opleve, at kærlighed er noget, der kan være i den enkeltes liv på mange forskellige måder," siger Nicklas og uddyber:

"Kærlighed er jo noget, vi alle skal døje med eller deale med i vores liv. Intentionen med værkstedet er at skabe et åbent dialog­rum, hvor deltagerne på tværs af alder, baggrund, værdier og egne kærlighedsfortællinger kan åbne op og sammen med de øvrige deltagere folde fænomenet ud i fællesskab. Deltagerne kan snakke om kærlighed præcis, som de har lyst til. Lade det flyve frit…

Vi tænker generelt som samfund meget på kærlighed som noget mystisk og spændende, der kommer dumpende ned fra himlen. Måske skal det afmystificeres lidt, så vi nemmere kan skabe og indgå i sammenhænge, hvor vi kan lade det leve. Få kærligheden lidt mere ned på jorden. Der er jo udtrykket 'kærlighed gør blind', men måske får vi slet ikke øje på kærligheden, hvis vi køber idealerne om en bestemt form for kærlighed fra et eller andet underholdningsprogram, som gør det til en konkurrence, hvor kærligheden skal sejre."

Ikke et selvhjælpskursus

Kærlighedsværkstedet er altså ikke SIND-udgaven af en brevkasse, påpeger Nicklas:

"Vi skal ikke sidde og finde svar på, hvad den enkelte skal stille op med sig selv i sit liv. I stedet er det vores håb, at deltagerne bliver udfordret i deres forforståelser om, hvordan de forstår kærlighed, så de går fra gruppen med et mere bevidst blik på deres kærlighedsliv."

Tina tager over:

"Det er vores opgave at skabe et trygt rum, hvor vi kan facilitere snakken, uanset om deltagerne vil snakke om kærlighed på et mere overordnet plan eller sætte sig selv mere i spil. Der er mange emner, der kan tages op i et bredt spektrum fra kulturelle påvirkninger til det helt nære forhold til en partner, man forestiller sig som livsledsager. Jeg har tidligere været facilitator i andre former for grupper, og uanset hvad fællesnævneren er, bliver jeg hver gang begejstret over, hvad en gruppe egentlig kan: Et rum, hvor man kan erfaringsdele, undres sammen, nuancere sproget, få nye bevidstheder og folde begreber ud. Der kommer lynhurtigt aktiv deltagelse og interesse, selv om der er nervøsitet på spil, og man skal se hinanden an. "

Ord og forventninger

Lederen for rådgivningen Tina Leen Louv er selv psykolog med et mangeårigt virke i feltet og har mødt flere af de vildfarelser, vores udbredte forståelser af kærlighed kan give anledning til:

"Kærlighed betyder rigtigt meget for de mennesker, vi møder her i rådgivningen - det gør det jo for os alle sammen. Der er en hel industri omkring kærlighed og mange ugeblade og amerikanske kærlighedsfilm støtter op om ideen om den romantiske kærlighed som vigtig for det gode liv. Også et program som 'Gift ved første blik' bygger på mange for-forståelser af, hvordan en kærlighedsrelation skal være for at være ’rigtig’. Men måske kan alle skabelonerne være medvirkende til, at bredden og mangfoldigheden forsvinder. At vi kommer til at føle os forkerte i vores liv, fordi vi ikke har en partner, eller at vi bliver set skævt til, fordi vi elsker vores katte.

Vi taler ofte med mennesker, som oplever afmagt, sorg eller frustration over, at der er noget i de relationer, som burde være kærlighedsfulde, der driller. Det gælder både for mennesker, der har det svært psykisk, og mennesker, der er tæt på mennesker, der har det svært. Dét at være i en kærlighedsrelation til et andet menneske kan være ret kompliceret, og hvis verden er væltet, og der er meget andet, der fylder, kan det være rigtig svært at navigere i. Det kan så være vigtigt at åbne blikket for, hvad relationen i øvrigt består af – nej, min mor er ikke i stand til at vise mig kærlighed på den måde, som jeg længes efter, men hun strikker sokker til mig, og nogle gange siger hun også nej til en invitation, fordi hun ikke vil være til belastning. Og det er jo så hendes form for kærlighedshandlinger. Men det kræver, at jeg som søn udvider min forståelse og kigger ud over mig selv frem for at lade mig begrænse af forudfattede idéer om, hvordan man skal være i en forælder-barn-relation.”

Her kan du læse SINDbladet december 2022.

En anden ting, man både i rådgivningens arbejde generelt og i Kærlighedsværkstedet er optaget af, er, hvordan udbredte ’sandheder’ kan være med til at gøre os forkerte og være med til at stille unødvendige forhindringer i vejen for et kærlighedsrigt liv. I forhold til den udbredte tænkning om, at man skal elske sig selv, før man kan elske en anden, påpeger SIND-lederen:

"Hvis man har en sandhed om, at man skal elske sig selv som forudsætning for at kunne elske en anden, og man så har et ret kompliceret forhold til sig selv, som mere er præget af utilstrækkelighed og devaluering, kan det måske være svært at invitere kærligheden ind. Hvis vi i stedet for tillader os at stille spørgsmål ved antagelsen, kan det så være, at kærlighed alligevel er en mulighed? At den faktisk allerede er til stede? Kan vi med et mere nuanceret blik åbne for de mange muligheder i stedet for at lade os begrænse, fordi vi har en idé om, at det skal se ud på en bestemt måde?

Kærlighed kan måske også være en oplevelse af tilknytning og fællesskab, at nogen er der for en og har ens ryg. Det kan for nogen være en varm følelse, der opstår, når man ser på himlen eller et smukt maleri. 'Kærlighed' er et ret stort ord i virkeligheden, så måske skulle vi bruge nogle flere ord – at vi er knyttet til hinanden, at noget giver os glæde, for eksempel. Og hvordan kan det egentlig være, at mange af os har andre forventninger til vores venner end til vores partner? Og har vi også anderledes forventninger til vores familie? Det er jo meget relevant her i juletiden..."

"Ja, 'hjerternes fest'. Hvad vil det egentlig sige?," griner Nicklas.

Hermed er der åbnet for en kærlig snak hen over julebordet...

Emne