Rådgivning 70 23 27 50

Her
ole

Set i SINDbladet: Lokalformand i ny afdeling: Vi vil skabe det journalløse rum

SINDbladet

Portræt af en SIND-frivillig: Det er vigtigt, at psykisk sygdom ikke forbliver et tabu, og det er vigtigt for mennesker, som har det svært, at de har et sted at gå hen, hvor deres adfærd ikke bliver noteret i en journal. Sådan lyder budskabet fra Ole Olsen, som er formand i den nystiftede lokalafdeling SIND Mariagerfjord

Mand ved bord med blå baggrund
SINDbladet

Af Tobias Bruun Lauritzen

(Denne artikel er fra SINDbladet februar 2023) Hvis du spørger den 62-årige Ole Olsen, gør det ondt på lokalsamfundets psyke, når der mangler en SIND-lokalafdeling. Og det har Mariagerfjord manglet indtil for nylig. Det er nu fortid.

Jeg ser unge, som har det skidt. Det gør indtryk på mig, ­hvordan de flygter væk fra virkeligheden gennem alkohol.
// Ole Olsen, formand i SIND Mariagerfjord
...

Kort før årsskiftet sad Ole Olsen med andre frivillige rundt om bordet i Hobro Medborgerhus og stiftede den nye lokalafdeling SIND Mariagerfjord. Mødet blev arrangeret af SIND Aalborg og SIND Regionskreds Nordjylland.

“Vi er stolte over den nye lokalafdeling. Nu skal vi finde lokaler, hvor samtalen om psykisk sygdom kan blomstre. Mariagerfjord er geografisk en vanskelig kommune at komme rundt i på grund af fjorden. Derfor planlægger vi aktiviteter på begge sider af fjorden. Både i Mariager og Assens og i Hadsund og Arden, så vi kan hjælpe alle i området. Det er ikke holdbart, at man skal køre langt for den opbakning, som SIND giver,” siger den nye formand i SIND Mariager­fjord, Ole Olsen.

Ole Olsen fortæller med gejst i stemmen, at lokalafdelingen har ambitioner om at starte en café, hvor man kan mødes til kaffe og gode snakke.

“Der vil være mulighed for at tale om det svære. Men også for at komme og hygge sig helt uforpligtende,” fortæller Ole Olsen om caféen.

Det trygge journalløse rum

Ole Olsen oplever, at mange mennesker med psykisk sygdom ikke tør fortælle det offentlige system, hvordan de reelt har det, da de frygter repressalier.

“Mange har et svært forhold til det offentlige. Hvad enten det gælder kommunen, socialkontoret eller skolen. For unge kan det være svært at sige, hvordan de har det, og forældre kan føle sig stemplet som dårlige forældre, hvis de fortæller, hvor svært deres børn eller de selv har det,” siger han og uddyber:

“Vi vil skabe et rum, hvor alting ikke bliver skrevet ned. Hvor mennesker ikke bliver målt og vejet. Hvor man først og fremmest er menneske, og ikke er en dårlig elev i skolen eller en dårlig forælder. Vi skal hjælpe dem, som er bange for at udtale sig, hvis de fx tænker: “Hvad nu hvis mit barn fjernes?”.”

Viljen til at hjælpe

Ole Olsen er aktiv i arbejdet for bedre psykisk sundhed i samfundet. Han er en del af SIND i Region Nordjylland, bestyrelsesmedlem i SIND Aalborg og med i SIND Pårørende Aalborg.

Han er også at finde som vagt i byen til sportsarrangementer, og han står i døren på det lokale værtshus, hvor han møder flere, som har det svært.

“Jeg ser unge, som har det skidt. Det gør indtryk på mig, hvordan de flygter væk fra virkeligheden gennem alkohol. Det er nogle af dem, vi håber at kunne hjælpe i den nye lokalafdeling. Det ville være godt, hvis de kan komme hos os og fortælle, hvordan de har det, eller bare have et sted at være, som ikke er værtshuset.”

Når Ole Olsen ikke står i døren til værtshuset, arbejder han på et ressource­center, som hjælper børn og familier med aflastning.

“Jeg er rengøringsassistent på et ressourcecenter. Nogle gange kører jeg også for familierne. Jobbet er især godt, når jeg får mig en god snak med familierne. Det var i den forbindelse, jeg kunne mærke, hvordan det for nogle kan være godt at tale med mennesker, som ikke kender til deres journal, men blot er interesseret i dem.”

Livet kan være svært

Som barn manglede Ole Olsen hjælp fra de voksne, og som voksen har han som pårørende oplevet, hvor vigtigt det er at kunne tale om de vanskelige dele af livet.

“Jeg er i SIND for at hjælpe andre. Jeg vil prøve at lave nogle tilbud, som jeg selv kunne have haft gavn af. Det er vigtigt at få fat i de unge mennesker og skabe et sundt socialt rum for dem. Vi skal også hjælpe de pårørende, så de ikke står alene. Hjælpe de forældre, som har børn, der ikke vil gå i skole. Jeg har ikke løsningen på et tilbud lige nu, men det skal vi arbejde på.”

Krumtappen i SINDs arbejde er vores mange hundrede frivillige

Der er mange muligheder for at fungere som frivillig i SIND.

I landsforeningen, regions- og lokalafdelingerne er det valgte frivillige tillidsfolk, der varetager arbejdet i bestyrelser, arbejdsgrupper, udvalg med mere.

Mange af disse frivillige deltager også i det politiske arbejde i offentlige råd og nævn. SIND deltager fx aktivt i arbejdet i DH, Danske Handicaporganisationer.

Det er også vores frivillige, der – under professionel vejledning – står for arbejdet i vores rådgivninger, i SIND-nettet, bisidderfunktion og i vores net af foredragsholdere.

Se mere på: Sind.dk/bliv-frivillig

...