Rådgivning 70 23 27 50

Her
Solsikkesnor

Set i SINDbladet: SIND tilslutter sig Solsikke­programmet og sælger ­nøglesnore med solsikkesymbolet

SINDbladet

En god ide breder sig i disse måneder til flere og flere dele af samfundet i flere lande: Med en særlig solsikkesnor om halsen kan du nu diskret signalere til personalet i fx Københavns Lufthavn og Tivoli, hvis der grundet usynlige handicap og sygdomme er brug for ekstra hensyn, tid eller tålmodighed

Solsikkesnor - SIND-design 2022

Køb solsikkesnoren her

Solsikkesnoren med SIND-logo samt kort med plastiketui koster 40,- Ved bestilling af ti snore er prisen 350,-

Bestil på www.sind.dk/webshop

...

Af Henrik Harring Jørgensen

(Denne artikel er fra SINDbladet august) Skal du rejse via en lufthavn denne sommer? Eller besøge nogle af Danmarks store turistattraktioner som fx Tivoli?

Hvis du eller en, du følges med, har psykiske udfordringer, kan udsigten til at stå i kø tæt sammen med andre måske skabe bekymringer. Måske har I brug for, at der bliver taget særlige hensyn.

I flere og flere dele af rejsebranchen og oplevelsesindustrien kan I nu få hjælp til at gøre bekymringerne mindre. Uden først at skulle svare på en masse spørgsmål. En række virksomheder i flere lande har nemlig tilsluttet sig det såkaldte solsikkeprogram og forpligtet sig til at uddanne personalet i at tage særlige hensyn. Det eneste, I skal gøre, er at tage en særlig ­nøglesnor om halsen med det internationale ­solsikkesymbol. Så ved personalet, hvordan de kan hjælpe.

Til salg i SINDs webshop

SIND har nu tilsluttet landsforeningen til ­Solsikkeprogrammet og støtter dermed ­udbredelsen af projektet. På vores hjemmeside kan du fra 1. september købe særlige solsikkesnore med SIND-logo.

Du kan også finde solsikke­snore – uden SIND-logo– ­liggende fremme hos mange af de virksomheder, der har ­tilsluttet sig programmet. Hvis du er i tvivl, behøver du blot spørge en medarbejder.

Hvordan får jeg fat i en Solsikkesnor?

Du kan få din helt egen Solsikkesnor på tre måder:

1. Handicaporganisationer, der er med i Solsikkeprogrammet, har som noget særligt lov til at købe produkter hjem og videresælge dem. Det har Sind blandt andet valgt at gøre. Det betyder, at du snart kan købe en solsikkesnor hos SIND.

2. De fleste af virksomhederne, der er med i Solsikkeprogrammet, uddeler Solsikkesnoren gratis. På www.solsikkeprogrammet.dk/find-the-sunflower kan du indtaste din lokation, hvorefter der vises virksomheder, der er med i Solsikkeprogrammet, som ligger tæt på dig.

3. På www.solsikkeprogrammet.dk finder du solsikkesnore, armbånd og forskellige typer kort med tekst om usynlige handicap, som kan bæres sammen med solsikkesnoren.


5 hurtige om Solsikkeprogrammet

Her kan du læse om, hvad Solsikkeprogrammet går ud på, hvor solsikkesnoren kommer fra, og om den kan være noget for dig.

Af Mikkel Christensen, Videnscenter om handicap

1 Hvad er Solsikkeprogrammet og Solsikkesnoren?

Solsikkeprogrammet skal gøre usynlige handicap synlige. Hvis du går med Solsikkesnoren, giver du signal til dine medmennesker om, at du i visse situationer kan have behov for mere tid, tålmodighed eller hjælp. Virksomheder, som er en del af Solsikkeprogrammet, har forpligtet sig til at træne deres medarbejdere, så de ved, hvad et usynligt handicap er, hvad Solsikken betyder, og hvordan man bedst møder en person med et usynligt handicap. Solsikkeprogrammet og Solsikkesnoren giver ingen særlige fordele, men mange oplever, at de føler sig mere trygge, når de går med Solsikkesnoren.

3 Hvor anerkendes Solsikkesnoren?

Solsikkesnoren anerkendes i alle de virksomheder og handicaporganisationer, som er en del af Solsikke­programmet. På Solsikke­programmets hjemmeside finder du et kort. Her kan du indtaste, hvor du befinder dig, og så får du en oversigt over de virksomheder og handicaporganisationer, der er med i Solsikke­programmet, som ligger tæt på dig. Derudover kan du følge Solsikkeprogrammet på Facebook, hvor nye virksomheder og organisationer løbende offentliggøres.

Hvem står bag Solsikke-programmet?

  • Stine Ringvig Marsal er ansvarlig for at udbrede programmet til virksomheder i Danmark, mens Videnscenter om handicap står for supporten og udbredelsen til handicap­organisationer.
  • Se mere på www.solsikkeprogrammet.dk
...

4 Jeg har brug for et særligt kort, der fortæller om et specifikt ­handicap eller en specifik diagnose. Hvad gør jeg?

SIND sælger også et særligt kort, der fortæller om, at du i visse situationer kan have behov for ekstra hjælp og tålmodighed grundet psykisk sårbarhed. Du kan selv tilføje information på bagsiden.

5 Hvordan kan jeg hjælpe med at udbrede Solsikkeprogrammet?

Vi er altid rigtig glade for, at folk henvender sig og vil hjælpe med at udbrede Solsikkeprogrammet. Det bedste, du kan gøre, er at gøre virksomheder og handicap­organisationer opmærksomme på, at Solsikke­programmet findes.

Nøglesnoren kan suppleres med et kort. Her kan du fx oplyse kontaktperson og behov for særlige hensyn. Kort og snor kan fra sensommeren købes for 40,- i SINDs webshop

hidden d