Rådgivning 70 23 27 50

Her
SIND BORNHOLMMMMM

SIND på Folkemødet: Fordi man er syg i sindet, behøver man ikke at være sindssyg!

(Fredag d. 16. juni, kl.16:15, K22) Det bliver en autentisk oplevelse, når syv bornholmske SIND-medlemmer inviterer til bramfrie spørgsmål, ærlig snak og debat til begivenheden ”Fordi man er syg i sindet, behøver man ikke at være sindssyg!”. Debatten tager udgangspunkt i spørgsmål indsamlet fra deltagere på folkemødet i ”den skøre hat”, og derfor ved de syv SIND-medlemmer heller ikke hvilke spørgsmål, der venter dem til debatten.

Er man farlig, når man har en psykisk sygdom? Kan man have et normalt liv? Kan man se det på nogen?

Det er sådan nogle spørgsmål, som Betina Holmes håber på, at Værestedet på

Hjælp SIND - Vis din interesse

Du må gerne vise din interesse, eller at du deltager, ved at tilmelde dig begivenheden på Facebook her.


Når du tilmelder dig bliver begivenheden endnu mere synlig - og så hjælper du SIND - og andre med at finde den!

Læs også den opdaterede deltagerliste her.

...

Vestergade 1-3 bliver fyldt med fredag d. 16. juni på Folkemødet. Hun er bestyrelsesmedlem i SIND Bornholm, og så er hun en af de medlemmer, der har arrangeret debatten ”Fordi man er syg i sindet, behøver man ikke være sindssyg!” og som også kommer til at deltage i det panel, der skal svare på spørgsmål fra både publikum og ”den skøre hat”. 

På dagen fra kl. 10 til 12 kommer Betina Holmes og andre SIND-medlemmer til at være at finde på pladsen, hvor de indsamler spørgsmål fra deltagere på Folkemødet omkring psykisk sygdom.  Har man ikke mulighed for at være på pladsen i tidsrummet, kan man også komme forbi Værestedet, inden debatten begynder, for at stille sit spørgsmål. Spørgsmålene er anonyme og bliver skrevet på en lap papir og kommer i ”den skøre hat”.

Og netop det betyder, at Betina Holmes og de andre panelmedlemmer har ingen idé om, hvilke spørgsmål de kommer til at høre, når spørgsmålene bliver trukket op af hatten på ny og stillet af publikum under debatten. 

”Vi ved jo ikke hvilke spørgsmål, der kommer, så det bliver meget autentisk. Men vi er åbne, og vi håber, at vi kan sætte nogle ting lidt på spidsen. Vi må godt være lidt provokerende,” siger Betina Holmes.  

SIND på Folkemødet

D. 15., 16. og 17. juni rykker SIND teltpælene op og sætter retningen mod Bornholm, solskin, Folkemødet og vigtige debatter. 

På Folkemødet sætter SIND fokus på psykusk sundhed gennem en lang række begivenheder og debatter.

Du finder os på Værestedet,  Vestergade 1-3, Allinge. 

Du kan bl.a. komme til debat med folketingets psykiatri- og socialordførere, lære mere om naturens helende potentiale eller bare komme og hygge med SIND, når vi serverer med iskolde drikkevarer og brandlækker grillmad.

Læs mere her.

...

Provokerende

Og netop provokerende er et nøgleord for begivenheden. Betina Holmes fortæller, at selvom SIND-Bornholm hvert år har afholdt begivenheder på Folkemødet om recovery, inspirerende fortællinger om at komme sig eller lære at leve med psykisk sygdom, så har det skortet på besøgende. 

”Dem, der kom, var meget begejstrede, men der var desværre ikke særlig stor tilslutning. I år har vi valgt at gå en anden vej for at prøve at se, om vi kan lokke nogle flere til ved at være lidt provokerende.”

Selve begivenheden bliver præsenteret af 2. næstformand i SIND og formand for SIND Bornholm, Bente Helms, der kommer til at gå rundt med ”den skøre hat”, som publikum trækker tilfældige spørgsmål fra. Bagefter stilles de til det panel, som bl.a. Betina Holmes sidder i.  

Skabe håb for andre

Betina Holmes blev i sin tid sygemeldt med angst, og selvom hun godt vidste, at hun ikke var alene med sin sygdom, så følte hun det nogle gange sådan. Derfor håber hun også på, at begivenheder som denne, kan skabe håb for andre: 

”Jeg håber, at det kan gøre en forskel for andre. Det er jo ikke alle, der render rundt og taler om deres sygdom, som vi gør. Da jeg selv var syg med angst, følte jeg mig ensom. Jeg håber, at vi kan skabe et håb for andre mennesker, om at man stadig kan være noget, når man har en psykisk sygdom, at man kan have et normalt liv. Faktisk har jeg et bedre liv nu, end jeg havde før jeg fik angst,” fortæller Betina Holmes. 

Et af de andre panelmedlemmer, som man kan møde på dagen, er Nova, og der er især et spørgsmål, som hun håber kommer op af den skøre hat:

”Jeg håber, at der er nogen, der spørger, om man er farlig, når man er psykisk syg. For alle kan blive farlige. Jeg er det ikke, men selvfølgelig kan jeg blive det,” Fortæller Nova, der er SIND-medlem og blev ramt af en svær fødselsdepression efter sit tredje barn. Og mens professionelle fortalte hende, at det var normalt, så var det, hun havde mest brug for, noget andet: 

”Den eneste hjælp jeg kunne få, var en psykolog, der ikke havde erfaring med fødselsdepressioner. Men det jeg manglede, var at snakke med nogen, der havde det ligesom mig,” Siger Nova, der blev førtidspensioneret på grund af sin sygdom, og sidenhen er blevet peeruddannet, er kommet med i SIND Bornholms bestyrelse og vil nu arbejde på at starte samtalegrupper for personer med fødselsdepressioner. For Nova, har åbenhed været et vigtigt hjælpemiddel i at håndtere hendes sygdom 

”Jeg har valgt at være åben. Det kan godt gøre, at folk kan godt blive lidt befippede, når jeg siger: ”jeg har haft en fødselsdepression”, men det har været min måde at komme igennem det på. Bare at fortælle og fortælle om det. Verden åbner sig på en anden måde, når man er åben.” 

Ønsker man at møde resten af debatpanelet, at smide sit eget spørgsmål i den skøre hat, eller bare lytte med, så er man meget velkommen til at slå et smut forbi Værestedet, Vestergade 1-3 i Allinge d. 16. juni kl. 16:15-17:00. 

Se resten af SINDs program på Folkemødet her.