Rådgivning 70 23 27 50

Her
Projektleder Sabina Selle Søndergaard

Har du lyst til at være frivillig SIND-besøgsven i Nordsjælland? Projektleder Sabina Selle Søndergaard kan kontaktes på 81950828 eller sabina.ss@live.dk

(Set i SINDbladet) SIND udvider besøgsvens-tilbud til flere kommuner og efterlyser frivillige

SINDbladet

I ti nordsjællandske kommuner etablerer SIND nu besøgsvens-aktiviteter. Landsforeningen efterlyser derfor frivillige, der vil deltage i indsatsen mod ensomhed.

(Denne artikel er fra den kommende udgave af SINDbladet august) Nu skal der skabes SIND besøgsvens-tilbud i ti nordsjællandske kommuner. I årevis har SIND haft besøgsvens-tilbud i andre dele af Danmark, men det er nyt, at Nordsjælland nu også kommer med. SIND har fundet en projektleder og to koordinatorer, som nu indleder arbejdet. Førsteprioriteten i løbet af sommeren og sensommeren er at finde flere frivillige, som vil være med.

”Vi er glade for, at det med en donation fra TrygFonden er lykkedes at etablere besøgsvens-aktiviteter i Nordsjælland. Vi glæder os rigtig meget til, at de første borgere og frivillige finder sammen,” smiler Ole Hageman, kasserer i SIND Nordsjælland.

Ensomhed

Det administrative omdrejningspunkt for indsatsen mod ensomhed bliver SIND Huset i Hillerød, hvor projektleder Sabina Selle Søndergaard arbejder. Hun har alsidige joberfaringer fra flere dele af psykiatrien, er uddannet ergoterapeut og har desuden en kandidatuddannelse i sundhedsfremme. Hun påpeger, at behovet er stort for besøgsvenner:

”Mange føler sig ensomme. Oveni udfordringerne i psykiatrien er danskernes mentale sundhed nedadgående. Problemet er ikke blevet mindre efter Corona-nedlukningerne. Tværtimod. En besøgsven kan være et vigtigt bidrag til at løfte livskvaliteten. Man får en relation til et menneske, der vil lytte, gå en tur eller opsøge oplevelser – fx cafe eller museum. Alle kan blive besøgsvenner – man skal ikke være ekspert i psykisk sundhed, for at blive frivillig, men blot ekspert i at leve et helt almindeligt hverdagsliv,” siger hun.

Ønsker

SIND er med før og imens, at relationen udvikler sig. Efter et møde med borgeren om ønsker og interesser er opgaven at matche med en interesseret frivillig. Derefter tilbyder SIND bl.a. løbende sparring og aktiviteter for frivillige.

”Borgere, der ønsker besøgsvenner, er vidt forskellige med vidt forskellige interesser, så vi vil derfor også gerne i dialog med alle typer frivillige. Unge som gamle. Nogle ønsker måske blot et opkald et par gange om måneden, og andre har appetit på meget mere. Fx kulturoplevelser. Det aftaler man selv. Som udgangspunkt ses man 1-2 timer hver eller hver anden uge,” siger Sabina, der kan kontaktes på 81950828 eller sabina.ss@live.dk

Projektet, der løber frem til udgangen af 2024, omfatter ti kommuner: Allerød, Egedal, Frederikssund, Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød, Hørsholm og Rudersdal. Ambitionen er at skaffe ny finansiering – fx fra kommunerne – så aktiviteterne kan fortsætte i 2025 og frem.

Emne