Rådgivning 70 23 27 50

Her
Forside - SINDbladet August

Ti bud på en bedre psykiatri, frivillighed og slægtsforskning: SINDbladet august 2020 er udkommet. Du kan læse det her

SINDbladet

Her kan du læse SINDbladet august. Vi fortæller bl.a. om de ti bud på en bedre psykiatri, SIND kommer med forud for tiårsplanen for psykiatrien, om SINDs rådgivningsaktiviteter, der styrkes, og om, hvordan COVID-19 har påvirket psykiatrien. Du kan også læse om den energi og glæde, det giver 25-årige Katia Berg Hendriksen at være frivillig i SIND, om slægtsforskning og om meget mere.

Medlemmer af SIND får SINDbladet i postkassen. Hvis du (endnu) ikke er medlem, kan du fra i dag finde bladet her og på www.sind.dk/bladet

Her finder du siden for bladet under udgivelser. Du kan hente i PDF-version eller læse bladet online.

Side 2: Bladets leder: Nu går arbejdet med tiårsplanen i gang

SIND-formand Knud Kristensen skriver om SINDs ti krav til ti-årsplanen for psykiatrien. Sammen med partnerne i Psykiatrialliancen har SIND desuden været med til at formulere kravene i ”Psykiatriløftet”. Nu går arbejdet i gang med at formulere planen. Et arbejde, SIND er klar til at gå ind i og længe har ventet på.

Side 7: SIND styrker rådgivningsindsatsen

Coronakrisen har været hård ved mange mennesker, der har psykiske udfordringer, og deres pårørende. Ikke mindst børn og unge. Med 2,5 mio. kr. fra Sundhedsministeriet og Socialministeriet kan SIND nu styrke indsatsen for at hjælpe.

Side 8: COVID19 rammer også på psyken

Færre, der har fået behandling, og flere, der rammes af symptomer på psykisk sygdom. Den kombination vil uundgåeligt skabe udfordringer i psykiatrien, hvilket SIND i medierne og i dialogen med politikere ofte har advaret om siden 11. marts. SINDs advarsler bakkes op af professor og overlæge Poul Videbech.

Side 10: Katia bruger sine personlige erfaringer som frivillig i SIND Slagelse

Et ordentligt boost til selvtilliden. Det er noget af det vigtigste, 25-årige Katia Berg Hendriksen får ud af at være frivillig for SIND. Siden februar har hun siddet i bestyrelsen for lokalafdelingen i Slagelse – og der er masser af projekter at tage fat på.

Side 12: Psykiatrien, kommunen og foreningslivet bygger bro til livet efter behandlingen

“Getting Back” er et nyskabende projekt hos Huset for Psykisk Sundhed i København. Under samme tag samarbejder Københavns Kommune, Region Hovedstadens psykiatri og foreningen Outsideren om at fremme frivillighed, fællesskab og recovery. Projektet er et af eksemplerne på de forandringer i psykiatrien og civilsamfundet, som 125 SIND-frivillige skal drøfte ved årets frivilligkonference til november.

Side 14: Ti bud på en bedre psykiatri: Vi skal forbedre danskernes mentale helbred

Alt for mange og flere og flere danskere oplever, at de har et dårligt mentalt helbred. SIND arbejder for, at der politisk vedtages konkrete mål for en reduktion af antallet af borgere, der oplever, at de har et dårligt mentalt helbred.

Side 17: Den svære rolle som pårørende – husk at passe på dig selv

Rollen som pårørende er for mange en svær balancegang mellem hensynet til det familiemedlem, man skal hjælpe og støtte, og hensynet til sig selv. Der er ofte mange ting at holde styr på oveni virvaret af tanker, følelser og bekymringer. Der er bestemt ikke nogen nemme løsninger, men for nogen kan det være en hjælp at mærke sig selv og sin krop via mindfulness eller nogle simple kropsterapeutiske øvelser.

Side 18: Guide: Få ro i krop og sind med simple kropsterapeutiske øvelser

Indre ro, bedre nattesøvn og øget mentalt overskud. Fordelene ved kropsterapi er mange.

Side 20: Slægtsforskning: Du kan selv finde patientjournalerne

Kom godt i gang med slægtsforskning – også om mennesker, der er ramt af sindslidelser. Her er værktøjerne, hvis du vil blive klogere på din families historie.

Side 21: Slægtsforskning: Patient nummer 3.069

22 håndskrevne sider i blæk og et par grafer. Det er hele patentjournalen for forfatterens tipoldemor Ane Kirstine Jensdatter, som i 42 år var indlagt på Jydske Asyl i Risskov. I år er det 100 år siden, hun døde.

Side 22: I Uganda gør COVID-19 livet endnu mere svært for mennesker med sindslidelser

Ligesom i store dele af verden har COVID-19-virussen også påvirket mange menneskers hverdag i Uganda – ikke mindst dem, der i forvejen skal håndtere deres sindslidelser. SINDs søsterorganisation i Uganda, Mental Health Uganda (MHU), hjælper bl.a. ved at bringe mad og medicin ud til hjemløse kvinder.

Side 24: Få SIND-medlemsrabat på koncertserien Mind the Music med fokus på sindet

Odense Symfoniorkester samarbejder med SIND Fyn og Psykiatrifonden om seks fynske koncerter. Ved koncertserien Mind the Music suppleres musikken med inspiration og debatoplæg fra kendte gæsteværter.

Ved at trykke her, kan du læse bladet online.

De seneste ti års SINDblade ligger på www.sind.dk/bladet. Næste SINDblad udkommer den 1. oktober. Hvis du er medlem af SIND, får du automatisk bladet hjem i postkassen. Du kan melde dig ind her