Rådgivning 70 23 27 50

Her
Tryghedssjal-strikkeprojekt-2024

Nyt støtteprojekt: Hjælp andre ved at strikke et tryghedssjal

SINDbladet

Er du glad for at strikke og hækle? Så har du muligvis hørt om Fanø Strikkefestival, der gennem årene har samlet tusindvis af garnentusiaster og passionerede strikkere fra både ind- og udland. Festivalen rykker i år til Thy den 20. til 22. september. Arrangørerne har sat et støtteprojekt for SIND på programmet, og du kan allerede nu være med. Enten hjemme bag strikkepindene eller sammen med andre, fx i SIND

Af journalist Astrid Simone Kjær og Henrik Harring Jørgensen

(Denne artikel kan du også læse i den kommende udgave af SINDbladet maj 2024) Blødt, varmt og krammende. Beroligende, hyggeligt og pausefremmende. Sådan lyder nogle af kommentarerne, når de nye SIND-tryghedssjal bliver afprøvet. Tryghedssjalet er et støtteprojekt fra strikkefestivalen Thy Wool Days, der til efteråret samler hundredvis af garnentusiaster. Bag strikkeopskriften står festivalens arrangør, Lotte Littau Kjærgaard, der selv har erfaring som pårørende, og strikkedesigner Bodil Højberg. Ideen er at få strikket så mange sjal som muligt, der sendes til Wool Days Thy senest 20. juni 2024. Strikkeopskriften kan du hente gratis på Thy Wool Days hjemmeside.

Strikkefestivalen udstiller de bedste tryghedssjal og samler samtidig penge ind til SIND. Efter Wool Days Thy 20.-22. september sørger SIND for, at de mange sundhedssjal kommer videre til mennesker, der kan bruge dem.

Hygge

Tryghedssjalene er tiltænkt mennesker med psykiske udfordringer, fx angst. Udover den krammende følelse 

byder sjalet på små nulrevenlige kvaste, der beskæftiger fingrene, hvis man føler sig urolig. En lille lomme har plads til småting, man forbinder med hygge. Fx lidt slik, en amulet eller et minde om en god oplevelse.

Mange har allerede hentet opskriften og er i gang hjemme. Men der er også mulighed for at strikke sammen med andre. Fx hos SIND Thy, hvor lokalafdelingen og Netværkscaféen SIND-huset i Thisted har engageret sig i projektet.

Tryghedssjal-2024-detalje-lomme
En lille lomme har plads til småting, man forbinder med hygge. Fx lidt slik, en amulet eller et minde om en god oplevelse.

Lisbeth Ravnborg, formand for SIND Thy, fortæller:  

”Vi vil gerne skabe en synlighed i lokalområdet for SIND, og det vi arbejder for, så flere får øjnene op for de muligheder, vi tilbyder”, siger Lisbeth Ravnborg.

Gratis garn

Foruden strikkecaféen hver tirsdag agerer SIND Thys lokale værested, Netværkscaféen, opsamlingssted for alle sjalerne i lokalområdet, som sender dem til festivalen. Derudover tilbyder værestedet også gratis garn til de personer, som ønsker at lære at strikke et sjal, eller som ikke har eget garn.

Strikkecaféen om tirsdagen i Thisted er for alle, fortæller Joan Dalgaard, daglig leder på værestedet. ”Også uanset om du er rutineret strikker, eller hvis du aldrig har hørt om at lave en ret maske. Så længe du er klar på en hyggelig snak og en kop kaffe eller te, er du velkommen.”

Læs mere om projektet på strikkefestivalens hjemmeside.  

Tryghedssjal-2024-detalje
Sjalet har små nulrevenlige kvaste, der kan beskæftige fingrene, hvis man føler sig urolig.