Rådgivning 70 23 27 50

Her
Thumbnail-Naturen-over-hegnet-030523

Pressemeddelelse: Succesfuldt natursamarbejde skaber helende effekt i psykiatrien

Pressemeddelelse

Jord under neglene og tæt kontakt til den omgivende natur er nu et perspektivrigt element i hverdagen for patienter indlagt i psykiatrien. Det viser de foreløbige erfaringer fra projekt Naturen over hegnet, hvis erfaringer nu skal udbredes fra hovedstaden til resten af landet.

De psykiatriske sengeafsnit bliver ofte forbundet med høje hegn og triste, kliniske omgivelser, hvor patienter, nogle gange i lang tid, kan være afskåret fra naturen, men siden 2022 har en gruppe patienter på lukkede (intensiv) sengeafsnit i Region Hovedstadens Psykiatri haft mulighed for, i langt højere grad, at nærme sig naturens skønhed, både i og uden for afdelingen. Projekt Naturen over hegnet er skabt i samarbejde mellem Naturstyrelsen, SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed og Psykiatrisk Center København.

I spidsen for projektet står Søren Magnussen, der er kendt fra dokumentaren Lys på den lukkede, der blev set af over 600.000 mennesker.

For ham er der ingen tvivl om, at en tættere kontakt til naturen for de psykiatriske patienter kan have stor helende betydning!

”Naturen vækker meget ofte noget smukt, selv når livet er forfærdeligt. Mange patienter husker pludselig snobrødet over bålet, forældrenes kolonihave, stenene på stranden, og gåturen i skoven. Og de får lyst til at være med til flere af de naturaktiviteter, vi laver, enten alene eller i hyggeligt fællesskab.”

Beplantning og bålhygge skaber tiltrængt frirum

Projekt Naturen over hegnet består af konkrete aktiviteter inde på afdelingerne, fra havearbejde, snakke om sten, spiselige planter, plantefarvning af garn til produktion af kunstværker fra naturens gaver – men en væsentlig del af projektet foregår også uden for afdelingernes låste døre, i tæt samspil med lokalsamfundet. Her har kolonihaveejere stillet deres haver til rådighed, så patienterne kan lave mad og få gode snakke i det fri med kolonihaveejerne. På samme måde har lokale spejdere åbnet deres spejderhytte og have til bålhygge. Og effekten er tydelig, fortæller formand for SIND, Mia Kristina Hansen.

”Vi ser et stort behov for at skabe langt bedre adgang til natur og meningsfulde aktiviteter for de mennesker, som bliver så syge, at indlæggelse er nødvendig. Her har projekt Naturen over hegnet været et vigtigt element under patienternes indlæggelsesforløb, og derfor vil vi udbrede erfaringerne til resten af psykiatrien.”

Erfaring spredes til hele landet

Også Naturstyrelsen der er en del af Miljøministeriet, som har finansieret projektet, ønsker at bruge de positive erfaringer til at få bragt naturen endnu mere ind i psykiatrien.

”Træer kan ikke erstatte terapi. Men ture under åben himmel og jord under neglene kan være et vigtigt supplement til behandling og rehabilitering. Jeg er glad for, at de gode erfaringer nu bliver delt overalt i psykiatrien, så endnu flere kan få gavn af projektet,” siger miljøminister Magnus Heunicke. 

Videoer og informationsmateriale, som beskriver projektet, bliver den kommende tid distribueret overalt i psykiatrien og på relevante uddannelsesinstitutioner. Samtidig har parterne bag projektet planlagt uddannelsesforløb, hvor medarbejdere fra psykiatrien inviteres til fælles læring, inspiration og erfaringsudveksling.

”Vi håber, at vores bestræbelser vil sætte gang i en tiltrængt debat om muligheden for langt flere almindelige aktiviteter på de psykiatriske sengeafsnit. Med naturen som omdrejningspunkt har vi mulighed for at skabe meningsfulde og udviklende aktiviteter for de dejlige mennesker, der ellers tilbringer dagen bag låste døre. Og projekt Naturen over hegnet har kun bekræftet os i, hvor vigtigt det er at bruge omgivelserne, udenfor det lukkede sengeafsnit, som en del af den helende proces,” fortæller projektleder Søren Magnussen.    

Fakta:

  • Naturstyrelsen, SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed og Region Hovedstadens Psykiatri står sammen bag projekt Naturen over hegnet, der dagligt ledes af Søren Magnussen
  • Projektet bygger på erfaringer fra Frirum i Psykiatrien, der siden 2016 har fremmet patientinddragelse, ejerskab, medmenneskelighed og tæt kontakt til civilsamfundet
  • Der er i forbindelse med projektet produceret videoer og oplysningsmateriale om naturens helende effekt for personer i psykiatrien. I løbet af 2023 vil materialet bliver distribueret over hele landet
  • Se videoerne her: www.sind.dk/naturipsykiatrien
...

For mere information kontakt:

Mia Kristina Hansen, formand for SIND-Landsforeningen for psykisk sundhed

Tlf: 30895804

Mail: miakh@live.dk

Søren Magnussen, leder af “Frirum i Psykiatrien", Psykiatrisk Center København.

Tlf: 51979070
 

Naturstyrelsens pressetelefon

Tlf: 72543004