Rådgivning 70 23 27 50

Her
Frivillig Rikke Bøhling

Set i SINDbladet - Lokalformand: Slut med at enhver passer sit

SINDbladet

Portræt af en SIND-frivillig: Lokalformand Rikke Bøhling er ildsjæl med en vision: Vi skal komme hinanden ved og hjælpe hinanden. Hun har for nylig fået Lyngby-Taarbæk Kommunes sociale frivillighedspris for indsatsen i SIND Gladsaxe-­Gentofte-Lyngby, hvor hun bl.a. har startet den populære Café Sindriget.

AF TOBIAS BRUUN LAURITZEN

(Denne artikel er fra SINDbladet december 2022).

Forsiden SINDbladet december 2022
SINDbladet

SINDbladet december er udkommet. Læs bl.a. vores inspirationstema om kærlighed, vores fokus om sygdom i børnefamilier og vores guide til en god jul.

SINDbladet december 2022 er ude nu og kan læses her.

Når Rikke Bøhling siger noget, er man ikke i tvivl om, at hun brænder for at hjælpe andre. Hver eneste sætning rummer drømmen om, at flere mennesker får en bedre psykisk sundhed.

I september blev hun belønnet for sit arbejde og modtog Lyngby-Taarbæk Kommunes sociale frivillighedspris. Prisen fik hun blandt andet for indsatsen som lokalformand i SIND Gladsaxe-Gentofte-Lyngby og som initiativtager til Café Sindriget, der er et møde- og spisested i Lyngby for mennesker med psykisk sårbarhed.

SINDs mange frivillige

Der er mange muligheder for at fungere som frivillig i SIND. I landsforeningen,
regions- og lokalafdelingerne er det
valgte frivillige tillidsfolk, der varetager arbejdet i bestyrelser, arbejdsgrupper, udvalg med mere. Mange af disse frivillige deltager også i det politiske arbejde i offentlige råd og nævn.

SIND deltager fx aktivt i arbejdet i DH, Danske
Handicaporganisationer.

Det er også vores frivillige, der
– under professionel vejledning
– står for arbejdet i vores
rådgivninger, i SIND-nettet, bisidderfunktion og i vores net af foredragsholdere.

Hvis du kunne tænke dig at blive frivillig i SIND, kan du læse mere her: sind.dk/bliv-frivillig

...

“Jeg drømmer om, at vi taler mere sammen. Det skal være slut med at ’enhver passer sit’ og med, at nogle burer sig inde i deres lejlighed. Man skal være åben overfor hinanden. Hvis man ikke har set sin nabo i 14 dage, skal det være okay at spørge ind til vedkommende,” siger Rikke Bøhling.

Café Sindriget

Hver anden fredag fra klokken 13-16 holder Café Sindriget åbent. Rikke Bøhing fik ideen til caféen for snart tre år siden og driver caféen sammen med andre frivillige i Frivilligcentret i Lyngby-Taarbæk.

“Det er hyggeligt at stå for caféen. Det hjælper også min psyke, at jeg hjælper andre. Jeg er lige så meget sårbar som dem. I caféen hygger vi med brød, kaffe og te. Og ikke mindst gode samtaler. Caféen er nemlig også blevet et godt sted at skabe netværk,” fortæller Rikke Bøhling.

Selvom caféen ikke er offentlig, fungerer den som enhver anden café. I Café Sindriget er der bare mere plads til også at have det ­psykisk svært.

“Vi vil gerne give indtrykket af at være en almindelig café. Tanken er nemlig, at i Café Sindriget kan man komme på café, selvom man er psykisk sårbar, og ikke har overskud til at gå på café ude i byen.”

Den ambition afspejles i Café Sindriges motto: Du kommer med det, du er.

“Hvis man har det svært og har brug for at være social på en stille måde, så er det i orden. Vi er meget nænsomme overfor dem, der kommer. Nogle sidder og snakker, andre strikker eller spiller kort. I caféen er der også plads til en god snak om forholdene i psykiatrien, hvor cafégængerne kan give hinanden gode råd,” siger Rikke Bøhling.

(artiklen fortsætter efter billedet)

et kort over SINDs lokalafdelinger
SIND har lokalafdelinger over hele landet. Find din lokale afdeling her.

Ildsjælen kommer indefra

Det er ikke tilfældigt, at Rikke hver uge lægger ekstra kræfter i arbejdet for at fremme psykisk sundhed. Som barn oplevede hun, hvordan livet kan blive svært, når psykisk sygdom får fodfæste i en familie. Hendes mor havde i lange perioder svær depression og mani. Moren var derfor ikke i stand til at tage sig af børnene. Derfor blev Rikke som syv-årig anbragt på et børnehjem, hvor hun boede, indtil hun fyldte 18 år.

Den svære tid med anbringelse har betydet, at Rikke også selv har psykiske udfordringer i dag.

“Det hjælper på min psyke at hjælpe andre. Jeg er lykkedes med at vende det til noget positivt, men det har taget lang tid. Jeg oplevede, at min mor ikke fik den hjælp, hun skulle have haft. At vi børn led under det. At hun led under det og døde af det. Jeg vil gerne arbejde for, at andre ikke ender i samme situation. Det mærker en for livet,” forklarer Rikke Bøhling.

Mange jern i ilden

“Vi er meget aktive i lokalafdelingen. Vi har fx været på biografture, på konditoriet La Glace og i teatret. Hver gang vi tager ud, sørger vi for, at turen er tilrettelagt sådan, at man kan være med, selvom man har en dårlig dag. Fx sidder vi altid på bagerste række i biografen. Det føler flere sig mere trygge ved, end hvis man sidder midt i salen.”

SIND Gladsaxe-Gentofte-Lyngby

SIND har lokalafdelinger over hele landet. I SIND Gladsaxe-Gentofte-Lyngby kan du bl.a. deltage i:

  • Cafe Sindriget. Hvis du ønsker at blive tilmeldt caféen, kan du kontakte Rikke Bøhling på stenbuk66@msn.com
  • Foredrag og debat om sindslidelser - fx om årsager, behandlinger, håb og om, hvordan den enkelte kan komme sig.
  • Grupper for mennesker, der er psykisk sårbare - om livshistorie, recovery, mindfulness eller om at håndtere angst og depression. 
  • Workshops og grupper for pårørende, hvor du får redskaber til at reducere konflikter og fremme håb og dialog. Underviserne har selv erfaring som pårørende eller med psykisk sårbarhed. 
  • Lokalafdelingen samarbejder med lokalpolitikerne og kommunernes lokale forvaltninger om at udvikle tilbud til mennesker med sindslidelse.
  • Se mere på www.sind.dk/lokal
...

Et af lokalafdelingens fokusområder er at nedbryde tabuer.

“En gang om måneden spiser vi sammen. Til de middage er der oplæg om psykisk sygdom. Det bliver typisk holdt af en, som er med til spisning. Det er en god måde at aftabuisere psykisk sygdom på. Jeg kan mærke i rummet, at samtalen og forståelsen for hinanden bliver bedre. Der er en fortrolighed, når vi har fået talt om det vanskelige.”

Ved siden af engagementet i SIND arbejder Rikke Bøhling i et køkken i Lyngby. Hun er også en del af Center for Social Indsats i Lyngby-Tårbæk Kommune, som arbejder på at skabe bedre forbindelser mellem de sociale indsatser i kommunen.

“Gennem min historie kender jeg til hele forvaltningen - fx anbringelse, psykiatri og jobcenter. De erfaringer trækker jeg på, så kommunen bedre kan hjælpe andre i det sociale arbejde.”

Kreativ og skrivende

Rikke Bøhling er også i gang med at skrive en bog til anbragte børn.

“Jeg har været anbragt. Derfor vil jeg gerne tale til børn om, hvordan det føles at miste sine forældre. Forklare, hvorfor det er vigtigt, at barnet er i den plejefamilie eller et botilbud.”

For at blive bedre til at skrive tager Rikke skrivekurser. Hun håber også på at kunne lave en bogklub i SIND, fortæller hun.